Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Barvy, barvy, barvy :-)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 25. listopadu 2010 3:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plácám rád, zejména v noci. Je třeba sledovat čas příspěvku. Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 27. prosince 2010 1:22
  Předmět: Barva hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nějak tuším, že každý z vás má kousek pravdy. Někdo větší, někdo menší. Nebudu posuzovat. Houby jsou sami o sobě velmi variabilní ve zbarvení i v rámci jednoho druhu. To už jsem tu někde psal. Navíc funguje i to, že lidské oko ve spojení s lidským mozkem je orgán v podstatě pitomý. Vysvětlím: Bílá stěna nasvícená denním světlem je bílá. Ano. Ovšem lidský mozek si tuto informaci uloží a pak tuto stěnu nasvítíte třeba světlem žárovky, které je ve skutečnosti žluté (tzv. teplota chromatičnosti neboli barevná teplota světla jednotlivých světelných zdrojů - denní světlo cca 5600 - 6500°K; žárovka cca 2700°K), tak vy tuto stěnu budete chtě nechtě vidět bílou. Proč? Protože v mozku je uložena informace, že tato stěna je bílá. A lidský mozek funguje tak, že i když oko vidí barvu\y trochu jinak, tak mozek ji převádí na tu barvu\y, kterou má pro danou věc "zafixovanou". Je to naprosto běžné, že takto funguje oko ve spojení s mozkem. Trošku fotím a i trošku delší dobu, ale i mně hodně dlouho trvalo, než jsem se tento barevný posun naučil trošku rozlišovat. A i dnes se mi to ne pokaždé povede. Jenže foťák v tomto smyslu nelže. Pak se může dtát i to, že na fotce vypadají barvy trošku jinak, než jsme je viděli my.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 27. prosince 2010 10:39
  Předmět: Re: Barva hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 27. prosince 2010 0:22 Jiří Novák napsal:
Tak nějak tuším, že každý z vás má kousek pravdy. Někdo větší, někdo menší. Nebudu posuzovat. Houby jsou sami o sobě velmi variabilní ve zbarvení i v rámci jednoho druhu. To už jsem tu někde psal. Navíc funguje i to, že lidské oko ve spojení s lidským mozkem je orgán v podstatě pitomý. Vysvětlím: Bílá stěna nasvícená denním světlem je bílá. Ano. Ovšem lidský mozek si tuto informaci uloží a pak tuto stěnu nasvítíte třeba světlem žárovky, které je ve skutečnosti žluté (tzv. teplota chromatičnosti neboli barevná teplota světla jednotlivých světelných zdrojů - denní světlo cca 5600 - 6500°K; žárovka cca 2700°K), tak vy tuto stěnu budete chtě nechtě vidět bílou. Proč? Protože v mozku je uložena informace, že tato stěna je bílá. A lidský mozek funguje tak, že i když oko vidí barvu\y trochu jinak, tak mozek ji převádí na tu barvu\y, kterou má pro danou věc "zafixovanou". Je to naprosto běžné, že takto funguje oko ve spojení s mozkem. Trošku fotím a i trošku delší dobu, ale i mně hodně dlouho trvalo, než jsem se tento barevný posun naučil trošku rozlišovat. A i dnes se mi to ne pokaždé povede. Jenže foťák v tomto smyslu nelže. Pak se může dtát i to, že na fotce vypadají barvy trošku jinak, než jsme je viděli my.

Přesně s tímhle souhlasím. Proto jsem vlastně vznesl i ten dotaz. Pokud by byl nějaký ten vzorník tak člověk v tmavém lese určí barvu houby docela spolehlivě
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 22. ledna 2011 13:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přece jen existuje vzorník barev pro mykology! Teď na to upozorňoval jeden člověk na nahuby.sk. Tad je o tom něco napsáno http://boletales.com/2011/01/new-colour-chart-for-mycologists/

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
pavka

PříspěvekZaslal: so 22. ledna 2011 14:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 22. ledna 2011 12:34 ram2007 napsal:
Tak přece jen existuje vzorník barev pro mykology! Teď na to upozorňoval jeden člověk na nahuby.sk. Tad je o tom něco napsáno http://boletales.com/2011/01/new-colour-chart-for-mycologists/

Ovšem ta velikost je poměrně dost nepraktická na nošení do lesa
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 22. ledna 2011 20:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 22. ledna 2011 13:47 pavka napsal:
so 22. ledna 2011 12:34 ram2007 napsal:

Ovšem ta velikost je poměrně dost nepraktická na nošení do lesa

Jak se to vezme. já stejně vždycky do lesa tahám celý batoh a v něm mám tvrdé složky A4, takže tohle by tam toho místa moc nezabralo Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru