Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 12. října 2010 20:53 |
 |
|
út 12. října 2010 10:09 Tuřín napsal: |
Absolutní tma je v noci na záchodě bez vokýnka... |
A bylo to vidět i pouhým okem?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 20:51 |
 |
|
26.srpna, když jsem odjížděl od Chlumce směrem ku Praze s plnejma košíkama hříbků, jsem se ještě na skok zastavil v takovým jednom sympaticky vyhlížejícím lesejku u silnice a mé srdéčko zaplesalo ....Hlívy olivový tu bylo "6 půlek", nebo-li "3 zadele"!
Na mejch hříboflekách se taky semo-tamo najde, ale v čistejch doubravách jsou jen menší drsíky subtilnějších nebo jen solitérky na zanořenejch tlejících kořenech dubů....tohle je les s převažujícíma velkejma dubiskama ve zralým věku 120-150 let a mezi nima středněvěká habřina (60-80 let) a vtroušeně náletová bříza, bonitní hnědozem s příměsí meandrovýho kačírku, ale né tak předusíkovaná jako níž položený lužní lesy...bylinnýmu patru dominuje barvínek, takže tu pravděpodobně kdysi byly zahrádky...na pařízcích habrů nebo pařezech dubů jsou jí tu celý hrozny, v různejch stádiích, roste si sucho-nesucho. V tomhle lese je taky hafo Muchomůrek zelenejch a Holubinek černajících i dalších jedlejch holubinek a ryzců peprnejch a při krajích lesa i dost Kozáčků habrovejch, na těch už se nicméně sucho dost podepsalo....nicméně nejkrásnější trsy jí rostou na břízách a na břízách olivofka rovněž vytrvala ze fšeho nejdýl....až do začátku října, kdy jí přízemní mrazejky zbarvily skoro do šedozelena. Lokalita je jen několik minut jízdy od Chlumce a cca 7 minut od dálnicce, dá se pohodlně zaparkovat 100m od hlív a nejvíc jí je okolo lesních cestiček...pro fotografa ideální flek, navíc převýšení veškerý žádný, pokud by měl někdo zájem o focení, rád se o tento flek podělím! )
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:03 |
 |
|
Jak mi psal Jarda Landa, ta potvora se nějak šíří na sever, kde by ji dříve nikdo nehledal, jsou jí dnes trsy. Každopádně by mě zajímalo, jak to vlastně je s určením druhu, který nám tu na severu roste, jestli je to O. illudens nebo O. olearius. Co jsem zatím pochytil, tak mediteránní rozšíření má O. olearius, zatímco ty naše nálezy by měla být O. illudens.
Je tu někdo, kdo o tom ví více?
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:10 |
 |
|
Z kterého roku je ten nález? Fotka 26.srpen je interesantní!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:22 |
 |
|
Jo, tohle je aktuálně nejsevernější hranice jejího rozšíření, pokud tedy nepočítám ještě jedno místečko mezi MB a Mnichovým Hradištěm! Jestli jsi byl na loňský pražský houbovýstavě, tak právě ty suprmohutný plodnice byly z tohodle fleku a shodou okolností Jarda Landa je tam osobně určoval! Honzovi Borovičkovi jsem právě od Chlumce zajišťoval řadu čerstvejch exikátů na molekulární analýzy....můžu se ho zeptat, jestli tam něco nenaznačovalo, že by to nebyla olivofka! )
O tý druhý, Omphalotus illudens jsem popravdě ještě neslyšel a když jsem si jí teď vygoogloval, tak mě to odkázalo zpět sem na stránky Damyka, kde LUPO út 09. září 2008 9:46 píše, že je to jen starý synonymum pro H.olivovou!
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:25 |
 |
|
so 29. ledna 2011 21:03 Vlkodlak napsal: |
Jak mi psal Jarda Landa, ta potvora se nějak šíří na sever, kde by ji dříve nikdo nehledal, jsou jí dnes trsy. Každopádně by mě zajímalo, jak to vlastně je s určením druhu, který nám tu na severu roste, jestli je to O. illudens nebo O. olearius. Co jsem zatím pochytil, tak mediteránní rozšíření má O. olearius, zatímco ty naše nálezy by měla být O. illudens.
Je tu někdo, kdo o tom ví více? |
Tak v tom začínám mít guláš. Podle mě jsou to taky sysnonyma, jak napsal Forrest Run
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:38 |
 |
|
Je více než užitečná psát k nálezům datumy. Lze pak sledovat, které houby ten rok rostly a které nikoli, a podobně ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: so 29. ledna 2011 22:41 |
 |
|
so 29. ledna 2011 21:38 Bob napsal: |
Je více než užitečná psát k nálezům datumy. Lze pak sledovat, které houby ten rok rostly a které nikoli, a podobně ...  |
Se polepčim, tenhle systém diskuze je pro mě maličko nezvyklej, blogy na nahouby.cz nebo houbareni.cz jsou pojmutý poněkud jinak, snad si brzo zvyknu a nebu Vám v tom dělat .....éééé...."Nevěstinec"! ;o)
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: ne 30. ledna 2011 5:11 |
 |
|
so 29. ledna 2011 21:22 Forrest Run napsal: |
Jo, tohle je aktuálně nejsevernější hranice jejího rozšíření, pokud tedy nepočítám ještě jedno místečko mezi MB a Mnichovým Hradištěm! |
No on ten Jičín je zhruba na stejné úrovni...
Každopádně by mě zajímalo, co zjistil HB na molekuláře. Zeptám se.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bore

|
Zaslal: ne 30. ledna 2011 22:18 Předmět: O. illudens |
 |
|
Vážení, já jsem potřeboval ty houby pro chemickou analýzu, DNA jsme nedělali. Co se týče problematiky, věc se má tak, že molekulární analýzy prokázaly, že jsou dva samostatné druhy: olearius a illudens. Oba rostou v Evropě a přestože illudens se zdá být severnější, není to spolehlivý rozlišující znak. Zda se liší v mikro či makro, netuším, ale illudens roste i v USA.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
|
Návrat nahoru |
|
 |