Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hlíva ústřičná & spol.
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 17. listopadu 2005 16:59
  Předmět: Hlíva ústřičná & spol.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když už jsem se letos dal na hlívy, zašel jsem si pro ně. Překvapila mě ale jejich barevná různorodost. Nabral jsem co se dalo a teď babo raď, tedy houbaři raďte.
A,B - jsou podle mě hlívy ústřičné jak vyšité
C - o této hlívě si myslím, že to ústřičná není. Povrch je jemně šupinatý. Pokožka se dá sloupnout, ale zatrhává se do dužiny. Na rozdíl od ústřičné, která jde zespoda do šedo-béžova, je tahle čistě bílá, u třeně a okrajů do žluta.
D - mohla by to být i starší vybledlá ústřičná, rostla pod kládou v temnu a vlhku. Není ale tak houževnatá jako typická ústřičná A,B.

hlivy_zespoda.jpg
17.11.2005
Spořice u Chomutov
Umax Astra 4400
hlivy_zespoda.jpg
   95.59 kB  

hlivy_zezhora.jpg
17.11.2005
Spořice u Chomutov
Umax Astra 4400
hlivy_zezhora.jpg
   70.72 kB  
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 18. listopadu 2005 22:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

C vypadá na hlívu dubovou a D na hlívu plicní. Co myslíš Lupo?
Jertho

PříspěvekZaslal: so 19. listopadu 2005 12:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

C opravdu nevypadá na ústřičnou, ale D asi bude ústřičná.
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 21. listopadu 2005 12:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Typnu: A,B - ústřičná, C,D - plicní
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. listopadu 2005 13:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chlapi ... mne to přijde spíš na kotrč !!! Laughing Laughing ... každému to nějak přijde, ale hoďte nějaký argument. Pokud jde o barvu klobouku, tak toho asi moc nevyvěštíte neb dle barvy může být každá z nich kteroukoli z nich Wink

Mne spíše zaujal ten postřeh Lupo ohledně slupitelnosti toho klobouku. Má to nějaký vztah k určitému druhu Question Question Question

Asi to tu nevyřešíme s těmi fotkami, ale má někdo nějaký návod jak je rozeznat? Makroznaky? Mikroznaky? Chemie?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 21. listopadu 2005 15:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A, B. ? Tam je to jednoznačně H. ústřičná.

C, D. ? zde se jedná o H. Dubovou. Kde je klobouk plstnatý, vláknitý a mírně jako by šupinatý. To je zapříčiněno tím, že H. dubová bývá v mládí pokryta plachetkou.
Tenhle závoj je rozlišovacím znakem mezi těmito dvěma druhy.
Dalším dobrým rozlišovacím znakem je žloutnoucí dužina u H. dubové. Což je na obrázku trošku zřejmé, ale je to mladá plodnice tak to není ještě tak viditelné.

Co se té loupavosti klobouku týče ony jdou loupat trošku všechny podle stádia vývoje.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 21. listopadu 2005 15:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Psal jsem, že C jde na okrajích a u třeně do žluta. Ona to moje pravěká technika nějak nebere ale pokud je to důležitý poznávací znak, tak upřesním, že to byla přímo citronově žlutá. Pokud to souhlasí, mohla by to být opravdu dubová. Našel jsem ještě jednu malou podobnou a tentokrát opravdu na dubu a ne na nějaké vrbě, nebo na čem to vlastně rostlo. D má na fotografii také jakési "čárkování" u třeně, ale to nejsou šupiny, je to poškozením, jinak je celá hladká a loupat jde akorát taková velice tenká vrstvička. D je konzistencí úplně jiná než C. Je měkká, jakoby vodnatá, prostě mi připadá jak vybledlá a trochu "jetá" ústřičná, nebo tak něco. Dubová má být pevnější.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 27. listopadu 2005 17:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S těma hlívama nedam pokoj a nedam pokoj Laughing Laughing Laughing Někdo z vás jednou psal, že koule vyrobená ze zmuchlaných hlív po čase proroste čímsi bílým. Nemáte někdo tušení, zda by to šlo i někam zasadit ?
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 1:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A a B hlíva ústřičná C dubová D plicní - ale ty bílé hlívy jsou problematický - např. letní (bílé) formy hlívy ústřičné
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 1:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a propo... mam taky nevyřešenou hlívovou hádanku - co myslíte že by to mohlo být za hlívy? Foceno 19,06,2004

100_3031hliva.jpg
100_3031hliva.jpg
   131.66 kB  
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 1:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

-"-

100_3033hliva.jpg
100_3033hliva.jpg
   171.18 kB  
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 10:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To asi roste na osice (měké dřevo), řekl bych, že to bude ústřičná, plicní nacházím na hustším dřevě (habr, buk).
Jertho

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 11:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná H.nálevkovitá.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. listopadu 2005 15:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pratele to chce chemii !!!
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. listopadu 2005 16:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jertho napsal:
Možná H.nálevkovitá.
Zřejmě máš pravdu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru