Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 05. února 2011 21:53 Předmět: Nezdolné kržatky :-) |
 |
|
Tak dnes jsem doslova hleděl jak puk. Asi před čtrnácti dny, když byly ty "tropické" teploty, jsem tady přímo u bytovky měl několik mikrolokalit, kde rostly kržatky (Tubaria furfuracea nebo hiemalis, záleží na vás ) Jelikož jsem je sledoval a fotil po několik dnů a někdy i několikrát denně, tak jsem si některé význačné skupinky dobře zapamatoval. Pak začalo silně mrznout (pár dnů i pod -10, dva dny i pod -15) a napadl sníh. Poslední tři dny tu však teploty zase vystoupily nad nulu a tak jsem se dnes rozhodl mrknout, jestli kržatky už zase rostou. Jaké bylo moje překvapení, když jsem našel ty samé co před těmi čtrnácti dny - bylo jich sice míň, ale některé ty skupinky jsem bezpečně poznal - jen některé houbičky mírně povyrostly. A vypadaly naprosto krásně a čerstvě, jako by teprve vyrostly! Ani ten týdenní mráz je nezničil. To bych u takovéto křehké houbičky nečekal. Dokonce jsem našel i dva kloboučky, které jsem utrhnul, abych nafotil detailně lupeny. I tyto utržené kloboučky byly krásně čerstvé! PLus teda jsem našel několik malinkatých zjevně čerstvě rostoucích plodniček. Ale i tak. Setkali jste se s něčím takovým? Já bych opravdu čekal, že bych tam našel tak maximálně nějakou mazlavou hmotu, nic víc. Kromě toho tu na pár místech před těmi čtrnácti dny rostly i čirůvky dvourbarvé. Poznal jsem několik kloboučků, ale tyto byly všechny takové klasicky vodnaté, jakoby průhledné - prostě následek toho mrazu. o to víc mě překvapily ty kržatky, které to přežily bez úhony - teda ne všechny. Na jednom místě o velikosti cca metru čtverečního jich bylo spoustu desítek, teď jen tak třicet. Ale prostě tak zhruba třetina jich na všech těch mikrolokalitách zůstala i přes ty silné mrazy. Tak a teď teda mluvte - jak je možné, že taková malá křehká houbička to tak bezvadně přežila? _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 05. února 2011 23:32 |
 |
|
takovéto krásné popsání vlastního pozorování "konkrétního" druhu doporučuji přesunout do téma druhu. Ju? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: ne 06. února 2011 10:26 |
 |
|
so 05. února 2011 22:32 Bob napsal: |
takovéto krásné popsání vlastního pozorování "konkrétního" druhu doporučuji přesunout do téma druhu. Ju? |
No jak chceš. Jen jsem myslel, že když se někdo připojí s podobným pozorováním jiného druhu, už se to moc k těm kržatkám hodit nebude  _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: ne 06. února 2011 11:14 |
 |
|
ok, to je druhá strana mince tož to ponecháme zde  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 09. února 2011 17:02 |
 |
|
Tak po dnešku o té jejich "nezdolnosti" začínám pochybovat. Po třech dnech, kdy teplota ve dne stoupá nad +5 a nad ránem klesá lehce pod nulu, tu není po kržatkách skoro ani památky. Zjevně jim nevadily ty velmi nízké teploty, ale spíš střídání teplot. Opravdu - z těch mnoha desítek kusů jsem před chvílí našel jen několik plodnic (maličkých i velkých) ale všechny už jsou stejně takové špinavě šedé a tudíž mrtvé.
Nevím co z toho udělat za závěr - snad jen, že některým houbám nevadí ani tak velmi nízké teploty, ale spíš střídání teplot nad a pod nulou. Ale je to jen jedno pozorování, takže je potřeba to brát s rezervou. Ale jelikož mě tyto kržatky hodně zajímají, tak to budu sledovat i dál a pokud zjistím nějaké další fakty, určitě vám o tom napíšu. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne st 09. února 2011 17:04, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 09. února 2011 17:03 |
 |
|
Jo, jinak Bobe, kdyžtak to teda přesuň jak jsi to navrhoval. Nikdo další se dosud s podobným pozorováním nepřidal, tak to snad může být u toho jednoho druhu _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: st 09. února 2011 17:07 |
 |
|
Já bcyh se nebránil tvrzení, že mráz konzervuje  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 09. února 2011 17:14 |
 |
|
st 09. února 2011 16:07 Bob napsal: |
Jo, s tím souhlasím. Ale přece jen ty několikadenní a to i dost silné mrazy před těmi cca 14 dny jim musely dát zabrat. Čekal bych, že je tam najdu tak nanejvýš mrtvé, ale byly opravdu krásně čerstvé. A s čistým svědomím můžu říct, že některé znovu i rostly. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 09. února 2011 22:39 |
 |
|
st 09. února 2011 16:14 ram2007 napsal: |
st 09. února 2011 16:07 Bob napsal: |
Jo, s tím souhlasím. Ale přece jen ty několikadenní a to i dost silné mrazy před těmi cca 14 dny jim musely dát zabrat. Čekal bych, že je tam najdu tak nanejvýš mrtvé, ale byly opravdu krásně čerstvé. A s čistým svědomím můžu říct, že některé znovu i rostly. |
Jestli to není nějaký kolaps vlnové funkce, kdy vstoupením pozorovatele do děje je děj sám zásadně ovlivněn.  _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|