Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hnědák? Nebo co?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 14. února 2011 14:53
  Předmět: Hnědák? Nebo co?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno 12. 8. 2010 v České Kanadě mezi Stálkovem a Stoječínem. Smrkový les se sem tam se vyskytujícím listnáčem (buk, osika) cca 654 metrů n. m., na starém smrkovém pařezu (či pahýlu), průměr "klobouku" asi 9 -11 cm, a i tak vysoká plodnice, barvy na snímku odpovídají realitě.
Napadá mne hnědák, ale nejsem si tím vůbec jist. Taky kvalita těchto fotek není nejlepší. Tuto určitě zajímavou houbu jsem tam tehdy vyfotil spíš jakoby mimoděk, protože v okolí rostlo hafo (jak se tady na Valašsku říká) hřibů smrkových, kterými jsem byl plně zaměstnán. Je to chyba. Já vím. Mám poučení pro příště.

98.53 kB    
Neznámý "choroš"
DSC02702L.jpg
   DSC02702L.jpg

99.57 kB    
2. snímek
DSC02705L.jpg
   DSC02705L.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 14. února 2011 15:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo, bude to starší plodnice Phaeolus schweinitzii, čili hnědáku. Zajímavé i když nekvalitní fotky. Nebyly by další?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joeking

PříspěvekZaslal: po 14. února 2011 23:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekl bych onnia circinata, tedy ďubkatec...už podle charakteru té "hniloby" na pařezu...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 15. února 2011 8:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 14. února 2011 22:29 Joeking napsal:
Řekl bych onnia circinata, tedy ďubkatec...už podle charakteru té "hniloby" na pařezu...

Vidíš, to mě nenapadlo. Mohl by to být on.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Nezmar

PříspěvekZaslal: út 15. února 2011 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

toto je opravdu ďubkatec a konkrétně borový (Inonotus triqueter) snad je toto aktuální název Wink
teda pokud tam jsou borovice tak to asi bude on!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: út 15. února 2011 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Borový by to byl na borovici, pokud je to ovšem smrkový pařez (což bych řekl že ano), tak je to buď plstnatý (tomentpsa) nebo smrkový (tedy circinata nebo leporina, teď je myslím aktuální název leporina)...ale podle rourek i na třeni bych řekl spíše ta leporina(circinata)...
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 10. března. 2011 0:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za laskavé určení. Byť se v České Kanadě borovice vyskytují vcelku běžně, tak zrovna v tomto úseku lesa nebyly. Rame, bohužel, jiné fotky nemám.
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 07. září 2014 20:48
  Předmět: ďubkatec plstnatý (Onnia tomentosa)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vsadil bych si na ďubkatec plstnatý (Onnia [Inonotus] tomentosa). Třeň umístěný centrálně nebo částečně bočně je pro něj celkem typický (Ryvarden a Gilbertson, 1993: 347). Trochu v rozporu s naší fotografií Kotlaba (1984: 53) píše, že vyrůstá na živých a mrtvých kořenech jehličnanů zdánlivě ze země, z pařezů jen výjimečně.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 16. září 2014 20:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Josefe, díky. Škoda, že mne tenkrát nenapadlo udělat více snímků. No jo no. Začínal jsem. Kdybych tenkrát tušil, že makromycetů je přes 3000 druhů, kdoví, jestl bych vůbec začal. Tenkrák jsem si myslel, že určit tuto zláštní houbu nebude problám. Dneska už na to koukám úplně jinak. Jenom si přeju, abych tuto houbu ještě potkal.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru