Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Cantharellus cinereus - Liška šedá
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 17. září 2007 22:34
  Předmět: Cantharellus cinereus - Liška šedá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nám Chuchelský háj opět vydal něco ze svého nevyčerpatelného rejstříku zajímavých druhů hub. Tentokrát jsem při sklizni holubinek čirou náhodou zahlédl v jednom z lipových hájků dokonale maskovaný trs této zajímavé a ne zrovna hojné lišky. Možná budete mít trochu práci na fotce tu houbu rozeznat, ale skutečně tam je Smile Až po konzultaci s ústeckou encyklopedií Cool jsem teprve zjistil, co jsem to vlastně našel. Tímto ještě jednou děkuji za pomoc.

191.98 kB    
17.09.2007 Praha - Chuchelský háj
Liška šedá 1.jpg
   Liška šedá 1.jpg

196.73 kB    
Liška šedá 2.jpg
   Liška šedá 2.jpg

195.94 kB    
Liška šedá 3.jpg
   Liška šedá 3.jpg

170.47 kB    
Liška šedá 4.jpg
   Liška šedá 4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já se koulím Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes to snad nejni ani možný Wink supr Exclamation
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 18. září 2007 22:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty lipové háje se úžasné no prostě náš národní strom Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 16. ledna 2011 9:27
  Předmět: Cantharellus cinereus

Pár mladších plodníc pre lepšiu predstavu pri makroskopickom určovaní.Tieto pochádzajú zo Strečanského priesmyku medzi Žilinou a Vrútkami,presnejšie z Dubnej skaly,niečo málo pod 500m.n.m.Rastú minim.na dvoch miestach,asi 100 metrov od seba v bučine s prímesou smreka.Človek si uvedomí že nejde o lieviky/stročky/ až z tesnej blízkosti.August (srpen) 2010.

195.49 kB    
4.JPG
   4.JPG

189.86 kB    
3.JPG
   3.JPG

197.6 kB    
2.JPG
   2.JPG

185.36 kB    
1.JPG
   1.JPG
pirhula

PříspěvekZaslal: ne 27. února 2011 19:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je paráda, krásný nález... Shocked Gratulace...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: ne 27. února 2011 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych se chtěla zeptat, to je ta liška šedá takhle variabilní? Když by mi tyhle dva nálezy položil někdo vedle sebe, tak jsem přesvědčená, že jde o dva různé druhy... Ty horní z Chuchle jsou takové robustní a tvarově mi připomínají klasickou lišku, kdežto tyhle spodní ze Slovenska jsou takové houžvičky a připomínají lišku nálevkovitou - je to normální?
pirhula

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 15:39
  Předmět: Šedivý lišky

Výborný postřeh Teri, včera jsem přemýšlel přesně o tom samém, chtěl jsem si prohlédnout víc fotek na netu, ale bohužel jsem měl tak pomalé připojení, že jsem se na to musel vy... Ale zajímá mi to taky, tak snad někdo podá nějaké zajímavé informace tady Smile Na ty spodní mám stejný pohled jako ty, horní mi zase trošku připomínají lišku kadeřavou Pseudocraterellus sinuosus (Fr.) Corner, ale o určení nepochybuji, když to bylo po konzultaci s ústeckou encyklopedií Smile Very Happy To spíš o těch slovenských Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 16:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty moje (chuchelské) byly tuhé a poměrně mohutné plodnice (jako liška bledá), výrazně a specificky voněly. Mám pocit, že jsem je někomu dal usušené (Burel, Borovička, MK ? - už si nepamatuju přesně) ...
Teri

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 16:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já ničí určení nezpochybňuju, jenom mě to trochu zaráží. Navíc jsem v literatuře našla, že by liška šedá měla mít dutý třeň, což zase sedí spíš na ty slovenské...
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 17:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 28. února 2011 16:54 Teri napsal:
Já ničí určení nezpochybňuju, jenom mě to trochu zaráží. Navíc jsem v literatuře našla, že by liška šedá měla mít dutý třeň, což zase sedí spíš na ty slovenské...

No podle mě je to úplně jiná houba. Je ale možné, že ty moje plodnice byly nějakým způsobem degenerované a navíc bylo tenkrát celkem sucho - i to může mít vliv na "kvalitu" plodnic.
Teri

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 18:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 28. února 2011 17:18 Pantáta napsal:

No podle mě je to úplně jiná houba. Je ale možné, že ty moje plodnice byly nějakým způsobem degenerované a navíc bylo tenkrát celkem sucho - i to může mít vliv na "kvalitu" plodnic.

No to netuším, já jsem lišku šedou viděla v životě asi 2x, každopádně ta Tvoje je fakt zvláštní Wink
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 18:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 28. února 2011 17:18 Pantáta napsal:

Ta spodní slovenská je OK. To tvoje je podezřelé, pamatuješ si přesně místo?

mykožrút

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 20:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tu by mohol zamiešať karty hádam len Gomphus clavatus / Stročkovec kyjovitý / Lievikovec kyjakovitý.
pirhula

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem samozřejmě nechtěl zpochybnit ani jedno určení, proto ty smajlíci. Ale zdálo se mi, že lišky od Pantáty jsou opravdu robustní až moc, zvlášt ten třeň, ten je takový až stročkový, i když i takový jsem teď na netu viděl. Možná bude vysvětlením to sucho, jak už bylo výše řečeno.
Oťas

PříspěvekZaslal: po 28. února 2011 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 28. února 2011 20:38 mykožrút napsal:
Tu by mohol zamiešať karty hádam len Gomphus clavatus / Stročkovec kyjovitý / Lievikovec kyjakovitý.

Hmm, toho stročkovce mi první příspěvek taky připomíná nejvíc.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru