Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vendelín
|
Zaslal: út 01. března. 2011 14:26 Předmět: studený březen |
|
|
Tak podle předpovědí nás minimálně v prvních dvou třetinách března čekají v noci teploty pod nulou. To možná není úplně obvyklé počasí. Co to znamená pro růst smržů a kačenek, které by se jinak v březnu dali nacházet? Znamená noční mráz, že březen bude zcela bez těchto hub? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 01. března. 2011 14:49 |
|
|
No, já jsem částečně i meteorolog, tak můžu říct asi následující. Na takové dlouhodobé předpovědi není vůbec spoleh. Jen si vzpomeňte jak hlásili na leden -30 a na únor tolik sněhu, že nám z toho bude špatně (nebo to bylo naopak ) A leden byl docela teplý, sníh jen sem tam, únor je zatím takový normální. Prostě takové předpovědi nelze brát v úvahu a to i když je do světa vypustí seriózní meteorologové, natož pak takoví pseudometeorologové jako je D.H. Ale tím teda samozřejmě neříkám, že to nemůže být pravda!
No ale teď k otázce - výhled na následující týden vypadá zhruba tak, že by mělo být pořád stejně - přes den nad nulou v noci pod nulou. V takovém případě se půda nestačí dostatečně prohřát. A právě půdní teplota je pro houby důležitá. Co z toho že je teplota vzduchu +20, když půda pár centimetrů pod povrchem má teplotu stále pod nulou. Pokud se tedy v nejbližší době to počasí nezmění přece jen nějak k lepšímu, asi se opravdu nedá očekávat, že by nám tu v březnu rostly smrže, kačenky a jim podobné. Ale to nepředpoví nikdo. Za týden může být přes den +20, v noci +10, tak se půda začne rychle prohřívat a za čtrnáct dnů už může fotit nebo sbírat jarní houby _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: út 01. března. 2011 20:37 |
|
|
Díky za odpověď. A ještě se vrátím k těm předpovědím. Já se orientuji zásadně podle webu meteocentrum.cz. Předpovědi na 3 dni a déle jsou opravdu orientační. Ale pokud jde o předpovědi na příští den. Tak ty jsou podle mých zkušeností 100%. A to opravdu na hodinu co se týká teplot, deště i větru. Nejsem meteorolog, ale pokud mi někdo řekne 24 hodin dopředu, že druhý den v 16.30 začne na Orlíku pršet a ono se tak stane, tak já smekám. A teď jen s obavou čekám, jestli kritizovaná paní D.H. se za mým oblíbeným meteowebeb také skrývá či nikoli |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 7:03 |
|
|
No, D.H. pracuje pro Meteopress a jestli stojí i za tím meteocentrem, opravdu nevím. Ale abych ji jen nekritizoval - v poslední době si už dává docela pozor na to co vypustí do světa, což je ale na jednu stranu škoda, protože mezi meteorology tak ubylo vtipů na její osobu
A co se týká přesnosti těch předpovědí, tak na den dopředu se teploty dají předpovědět opravdu hodně přesně (přes 90%), na další dva dny to klesá někam k 60% a pak už je to horší. A ty srážky, pokud jsou frontální, tak i tam je ta přesnost velká. U konvektivních (izolované bouřky, klasické letní přeháňky apod.) je to horší, tam to dosud nepředpoví pro danou lokalitu přesně nikdo, protože mívají hodně lokální charakter. Ze svojí zkušenosti znám případ, kdy v jedné vesničce byla předloni obrovská průtrž (spadlo cca 60 mm za 45 minut) s velkými kroupami a o 4 km dál nespadla ani kapka. To se pak špatně předpovídá pro přesnou lokalitu _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: st 02. března. 2011 10:55 |
|
|
Meteopress má svůj vlastní web. Ten mi moc nevyhovuje hlavně kvůli menší přehlednosti webu jako takového (alespoň můj subjektivní názor). Pokud se vrátím zpět k tématu, tak si pro sebe činím závěr, že kačenky a a smrži ke svému růstu potřebují tak přibližně 14 dní denních teplot kolem 10 C. Správně? Aktuální stav můžu kontrolovat šťoucháním do země, jestli je ještě zmrzlá nebo ne. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lůca
Založen: 15. 02. 2011 Příspěvky: 17 Bydliště: Praha - Čakovice
|
Zaslal: st 02. března. 2011 11:29 |
|
|
Bojím se, že by se půda neměla jen prohřát, ale taky zalít. Takže jestli nezaprší... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 11:36 |
|
|
No, zhruba řečeno jo. Ale dost to závisí na vlhkosti a dalších věcech. Ale pokud bude 14 dnů přes den i přes noc víc nad nulou, tak jsou to pro ně už dostačující podmínky - při optimální vlhkosti samozřejmě. On existuje parametr tzv. teplotních sum - kdysi jsem o něm četl a loni o tom bylo psané v nějakém příspěvku i na nahuby.sk Zjednodušeně řečeno je o to, že se sčítají teploty když průměrná půdní teplota dosáhne určitého stupně. Ten stupeň se u hub udává někde kolem jednoho stupně nad nulou. Loni jsem to tak trochu měřil a celkem to souhlasilo s udávanými výsledky. Tzn. že jakmile půdní teplota dosáhne zhruba toho jednoho stupně, tak se každý den měří teplota a přičítá se k sumě teplot za následující dny a jakmile to dosáhne určité hodnoty, měly by růst. Na nahuby.sk je pro kačenky udávaná suma kolem 100 stupňů. Ale tam se počítá s průměrnými denními teplotami vzduchu a ne půdy. Ono to ale tak trochu souvisí i když půda se prohřívá pomaleji než vzduch, proto je tam ta hraniční teplota zhruba 5 stupňů a ne 1 stupeň. Abych to shrnul - jakmile ta suma teplot dosáhne cca 100 stupňů, měly by růst kačenky a smrže. Takže jestliže bude po dobu 20 dní průměrná denní teplota 5 stupňů, je dosažené sumy teplot 100 stupňů a měly by růst. Mě loni vyšla ta suma 90 stupňů, ale byly to jen ojedinělé nálezy. Až při vyšší sumě (110 až 120) jich začalo růst víc. Je to jen orientační, protože se tím asi nikdo podrobněji nezabýval, ale je vidět, že to má něco do sebe. Letos v tom budu pokračovat. Ale na mojí lokalitě je ta suma zatím jen 10 stupňů, takže by bylo potřeba zhruba 15 dnů s průměrnou teplotou 5 stupňů, abych dosáhl té stovky (ale samozřejmě, je tu nutná i ta vlhkost!) Takže celkově řečeno zatím to nevypadá příliš dobře _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne st 02. března. 2011 11:39, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 11:37 |
|
|
st 02. března. 2011 11:29 Lůca napsal: |
Bojím se, že by se půda neměla jen prohřát, ale taky zalít. Takže jestli nezaprší... |
Předběhla jsi mě. O té vlhkosti jsem se zmiňoval ve svém příspěvku zatímco jsi napsala svoji odpověď _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: st 02. března. 2011 12:08 |
|
|
Ty teplotní sumy, to je něco pro mě. Od malička mám tendence rvát věci do tabulek a statistik. Většinou to v životě není účelné a vhodné, ale teorie teplotních sum si o to přímo říká. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 13:03 |
|
|
st 02. března. 2011 12:08 Vendelín napsal: |
Ty teplotní sumy, to je něco pro mě. Od malička mám tendence rvát věci do tabulek a statistik. Většinou to v životě není účelné a vhodné, ale teorie teplotních sum si o to přímo říká. |
Jo, tak to jsme na tom stejně. Já pokud něco není podložené tabulkama a statistikama tak je to pro mě bezvýznamné Tak jestli bych to chtěl zkusit, mrkni se na následující téma na nahuby.sk http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent_message_id=1231441 Na internetu se o tom dá najít víc materiálů, ale ne v souvislosti s houbama. Ale aspoň ta metodika je v zásadě stejná _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: st 02. března. 2011 15:34 |
|
|
Kouknul jsem na to a to je téma podle mého gusta. Dík. Jdu do toho. Statistika nuda je, má však cenné údaje
Ještě takový hloupý dotaz. Za "průměrnou denní teplotu" se považuje průměrná teplota od rána do večera, nebo průměrná teplota za 24 hod (včetně noci)? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 15:51 |
|
|
No, ta průměrná denní teplota se počítá podle určitého vzorce, který je léty ověřený a ukazuje že je to opravdu reprezentativní údaj. Vezme se údaj teploty ze sedmi, čtrnácti a jednadvaceti hodin místního času, přičemž ten údaj z jednadvaceti hodin se bere dvakrát. A pak se to podělí čtyřma. Tady je vzorec toho co jsem napsal (T7 + T14 + 2*T21)/4 _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 02. března. 2011 15:53 |
|
|
Pro doplnění - ta teplota z jednadvaceti hodin se bere dvakrát proto, že je nejreprezentativnější. I když podle mě je to taky zavádějící, protože to dost závisí na délce dne - v létě, kdy je dlouho světlo je jiná reprezentativní teplota než třeba v zimě, kdy den trvá polovinu času co v zimě. Ale to už by byl ten vzorec asi složitější Každopádně takto je na všechn meteostanicích na celém světě počítána denní průměrná teplota _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: st 02. března. 2011 16:02 |
|
|
Je to pořád lepší a lepší. Ještě dva vzorečky a dostanu se do extáze