Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 02. března. 2011 19:19 |
|
|
st 02. března. 2011 16:02 Vendelín napsal: |
Je to pořád lepší a lepší. Ještě dva vzorečky a dostanu se do extáze
Dík |
No vzorečků ti můžu naservírovat stovky (buď je mám v hlavě nebo je odvodím). Ale bojím se, že co se týká hub jich většina bude neužitečných Tak ta extáze asi nebude _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 12:10 |
|
|
cenzurovník opraven ... Předem prosím, netestovat jeho schopnosti - jsme tu kvůli houbám |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 12:46 |
|
|
čt 03. března. 2011 12:10 Bob napsal: |
cenzurovník opraven ... Předem prosím, netestovat jeho schopnosti - jsme tu kvůli houbám |
No já jsem ho netestoval. A ani jsem bych si toho nevšiml, kdyby mě na to Vlkodlak neupozornil _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 13:44 |
|
|
Ještě jednou teplotní sumy. Pokud v některý den je průměrná denní teplota pod bodem mrazu. pak se pro ten den pracuje s hodnotou nula nebo se příslušný mráz od průběžného součtu odečte? Dle logiky věci by se měl odečíst. Je v daném případě logika souladná s metodikou? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 19:45 |
|
|
čt 03. března. 2011 13:44 Vendelín napsal: |
Ještě jednou teplotní sumy. Pokud v některý den je průměrná denní teplota pod bodem mrazu. pak se pro ten den pracuje s hodnotou nula nebo se příslušný mráz od průběžného součtu odečte? Dle logiky věci by se měl odečíst. Je v daném případě logika souladná s metodikou? |
No já nevím jak přesně je to u hub. Ale v ovocnářství se ty teplotní sumy počítají tak, že když to klesne pod nulu, tak se to odečítá. Tam se to dělá hlavně pro to, aby se vědělo kdy se má udělat postřik a většina těch jarních postřiků je proti houbovým chorobám (monilia apod.), tudíž je podle mě zjevné, že i v tomto případě se při průměrné teplotě pod nulu musí hodnota odečíst. Ale jak už jsem psal, je to jen orientační hodnota. Určitě by měla dosr velký vypovídací charakter, kdyby se ty sumy dělaly i pro každou lokalitu - na některé lokalitě začnou růst ty houby v určitý den a na jiné, byť i třeba půl kilometru vzdálené, ale s jiným podrostem, začnou růst třeba o 14 dnů později. Chtělo by to nějak vyzkoumat. Nějaká přesnější zákonitost pro daný typ lokality tam určitě bude, ale je to na mnoho let práce. Tím chci říct jen to, že když ta suma dosáhne třeba 100 stupňů, tak že není jisté, že ty houby už porostou. Na druhou stranu, letos se mi podle tohoto "vzorce" objevily kržatky (Tubaria furfuracea/hiemalis) na jisté lokalitě, kde je sleduju, skoro přesně, když ta suma dosáhla toho bodu, co loni. Stejně tak čirůvky dvoubarvé se nechaly překecat a zařídily se podle toho. Ale pro změnu na jiné lokalitě si klidně vyrostly o 14 dnů později _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 19:55 |
|
|
Jo a ještě taková poznámka na okraj. V práci mi hojně roste Hebeloma mesophaeum. I když jsem ji ještě loni neměl přesně určenou, tak jsem pro ni orientačně dělal ty teplotní sumy. Je to školka, kde se pěstují smrčky na vánoční stromky a jsou tam smrčky tří různých stáří, ale hned vedle sebe. U těch nejstarších (osmileté) se objevily nejdřív, u těch mladších (o rok mladší) se první plodničky začaly objevovat asi o týden později, u těch nejmladších (o dva roky mladší) zase zhruba o týden později. A přitom jsou tam stejné podmínky, stejná půda... Tady je krásně vidět, že může dost záležet i na stáří mykorhizního partnera v případě že se jedná o mykorhizní houbu. Tohle bylo předloni. Loni se to postupné objevování v různě starých výsadbách projevilo zase, jenže o něco později - ale ty teplotní sumy pro danou výsadbu byly zhruba stejné jako předloni - samozřejmě plus minus autobus. Jen škoda, že už to nebudu moct tak důkladně prozkoumat i letos, protože tu nejstarší výsadbu jsme vyřezali na vánoční stromky _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: čt 03. března. 2011 21:38 |
|
|
Ono kdyby to bylo moc jednoduché, tak by to nebylo tak zábavné. Myslím, že v okamžiku, kdy u některé věci objevíš všechny zákonitosti a pravidla, tak přestává být dobrodružná a stává se z ní věc konzumu. Kdyby jsme například odhalili přesně kdy, kde a za jakých podmínek konkrétní houby rostou, přestalo by nás to asi bavit. V daný čas bychom pro ně prostě zašli jak pro žampiony do marketu. Ale je paradoxem, že právě to hledání (které ve výsledku vede ke ztrátě atraktivity) bývá tou nejzajímavější a nejdobrodružnější složkou každé lidské činnosti. No snad jsem to s tou filozofií nepřehnal ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 04. dubna 2011 20:08 |
|
|
Tož teda teď už je možné zpětně konstatovat jak se potvrdily předpovědi. Na to aby se dalo zhodnotit, jak dobře vyšly by se musela brát každá lokalita zvlášť. Často v noci teploty klesaly pod nulu, ale většinou jen velmi mírně a scénáře dlouhodobých předpovědí, že budou klesat často i pod -5 se nevyplnily, maximálně tak v nějakých horských údolích či mrazových kotlinách. Ale velkou část dnů to bylo kolem nuly a často i nad nulou. Přesto se těch typicky jarních hub moc neobjevilo - aspoň co můžu soudit ze svých pozorování a z pozorování dalších lidí zveřejněných na těchto stránkách. Ale tady to bylo způsobeno částečně i relativním suchem. Ne že by bylo nějak moc sucho, ale povrchové vrstvy a vrstvy kousek pod povrchem nebyly moc vlhké a časté větry je vysušovaly víc než zdrávo a tak dosud ty jarní houby vyrazily spíš výjimečně. Občasný slabší deštík to nevytrhnul a podpořil růst maximálně tak nějakých menších jarních druhů jako je třeba penízovka smrková - ale u té jsem si všiml, že často vyroste i při nižší vlhkosti. Asi je uvnitř těch šišek trochu vlhčeji než by se dalo čekat Takže na jarní houby je to letos zatím dost slabé, ale ještě se to může dohnat.
Tož a teď čekám, kdo k tomu co napíšete _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: po 11. dubna 2011 21:18 |
|
|
To pro mne zní docela alibisticky, že bylo jarních hub málo. Já si záznamy o průměrných teplotách vedl poctivě, ovšem k získání nějakých výsledků mi jedno chybělo. Najít houby. Oběhal jsem toho poměrně dost, ale nenašel jsem ani nohu, ani klobouk. Hold ještě nemám vychytaná svá místečka a jdu na to vylučovací metodou. Respektive už vím, kde nerostou... .... a ještě se ani neumím přihlásit před tím, než reaguju .... |
|
Návrat nahoru |
|
|
|