Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 08. března. 2011 11:57 |
|
|
út března. 08, 2011 11:37 am ram2007 napsal: |
... někdo nasbíral cca 30 plodnic hvězdáku a na jiném místě jej vysypal. I toto je podle mě houboterorismus ... |
Zrovna v tomhle vidím naopak pozitivní pomoc přírodě Člověk větru pomocníkem Dcera, když už jí tedy dostanu do lesa, má nejraději právě hvězdovky - říká jim houby s komínem, a dokud je nevypráší nedá si pokoj, přičemž jí nese sebou a rozsívá je do okolí, a pak jí opodál "odloží" ... pravda, na pouzarky jí neberu Stejně se jí líbí jen ty veliké a né mrňousky ... takže trojité vítězí neb berkelovky jsme zatím neobjevili
Naposledy upravil Bob dne út 08. března. 2011 14:40, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: út 08. března. 2011 12:55 |
|
|
út března. 08, 2011 10:51 am Yohaness napsal: |
Já bych to lehce shrnul:
1. lokalitu jsem přesně nezveřejnil, napsal jsem Praha.
2. již přede mnou v příspěvcích někteří kolegové psali lokality přesnější.
3. pokud se toto stalo již podruhé a byl to stejný člověk, tak zřejmě ví kam a kdy na ně, nějaká zpráva na fóru to asi neovlivní. |
Buď v klidu to nemá cenu a vůbec neřeš první fotku ono by se to stejně stalo _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: út 08. března. 2011 12:59 |
|
|
No to je diskuze jak na mých rodných rybářských webech Tak možná jen pro inspiraci. Na solidním rybářském webu když někdo dodá informaci typu "na Berounce pod Zvíkovcem berou štiky" nebo "na Střelu pod Chýší vysadili duháky", tak to admin okamžitě maže. Je to prevence... takové citlivé informace si diskutující, kteřé se znají, posílají jen soukromými zprávami. V rybářském světě totiž někteří jedinci brouzdají weby jen kvůli hledání podobných informací. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 08. března. 2011 13:01 |
|
|
Na Slovácích byl zajímavý nápad s fotopastí. Bylo by to skutečně zajímavé, kdo všechno se tam vystřídá. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 08. března. 2011 19:33 |
|
|
út 08. března. 2011 13:01 Vlkodlak napsal: |
Na Slovácích byl zajímavý nápad s fotopastí. Bylo by to skutečně zajímavé, kdo všechno se tam vystřídá. |
Tím myslíš nějakou webku, která to tam bude sledovat? Anebo nějaký "pohybocitlivý" systém? To určitě není špatný nápad. Jenže víš kolik lokalit se vzácnými druhy je? A víš kolik lidí by se tam vypravilo jen kvůli tomu aby sebrali tu kameru? _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 08. března. 2011 20:24 |
|
|
út března. 08, 2011 7:42 am Jirka Kohl napsal: |
Na moje srdce se vykašli, já se o tvoje taky nestaram !!!
Limit by určitě neměl být ten, že někam vlezu a vytrhám tam všechno co mě příjde pod ruku, což se tady stalo a víc se s tebou o tom nehodlám bavit.
Jak je vidět tak o tom něco víš ale nechce se ti o tom mluvit. Jakej k tomu máš důvod se můžem jenom domýšlet.... |
Závěr toho příspěvku je čistá fantasmagorie. Takhle opravdu diskuze nemá vypadat, nicméně bohužel tento styl přináší určitým povahám uspokojení, takže s tím se asi nedá dělat bohužel nic.
Napsal jsi, že Ti vadí počínání neznámého hřibologa. Poprosil jsem Tě, abys kromě ostré kritiky uvedl také svůj pohled na věc, jak by se měl správně chovat. Zkrátka abys napsal metodiku práce mykologa na lokalitě, která bude mít neutrální základ a bude přijatelná oběma stranám. Dosud jsem nezaregistroval ani náznak takového pokusu. Mám to chápat jako úroveň obyvatele hospod páté cenové skupiny, který není schopen ničeho jiného, než jen nadávat a plivat? Stále nechci přijmout myšlenku, že to tak je.
Děsí mě úvahy některých, že doklady vzácných hvězdovek by se mohly stát předmětem obchodu. Zná tedy někdo instituce, které vyplácejí za dodání exsikátů vzácných druhů? Nechť tam vyšle dotaz, zda s tím nemají něco společného. Předpokládám, že by neměl být problém s poskytnutím informace z jejich strany. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: út 08. března. 2011 22:10 |
|
|
Už jsem nechtěl reagovat ale....předem tě chci upozornit, aby ses vyvaroval nějakých narážek typu: ....a já jsem směřoval právě tam, aby zazněl ten limit, který by podle Tebe při tom sběru neměli překročit, abys mohl žít s klidným srdcem...
O moje klidný srdce vůbec nejde a dál se o něj nezajímej!
Pokud se budeme znovu bavit o limitu sebraných exikátů, tak můj názor je - a už to tu zaznělo od Jirky Véleho - že není nutné vysbírat všechny plodnice dobře známých hub na lokalitě, která je dostatečně známá a popsaná.
Když se vrátím k tomu hřibologovi, tak mě nepříjde "normální" aby měl narvanou plátěnou tašku z LIDLu, plnou h. satanů a nadívanou h. fechtnerovým....
Možná mi asi něco uniklo a o práci "mykologů" toho moc nevím, proto bych Tě rád požádal, aby jsi nám tedy popsal jak pracuje mykolog na lokalitě, kolik bere exikátů, kam putují atd.
Děkuji _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: st 09. března. 2011 0:20 |
|
|
út března. 08, 2011 10:10 pm Jirka Kohl napsal: |
Už jsem nechtěl reagovat ale....předem tě chci upozornit, aby ses vyvaroval nějakých narážek typu: ....a já jsem směřoval právě tam, aby zazněl ten limit, který by podle Tebe při tom sběru neměli překročit, abys mohl žít s klidným srdcem...
O moje klidný srdce vůbec nejde a dál se o něj nezajímej!
Pokud se budeme znovu bavit o limitu sebraných exikátů, tak můj názor je - a už to tu zaznělo od Jirky Véleho - že není nutné vysbírat všechny plodnice dobře známých hub na lokalitě, která je dostatečně známá a popsaná.
Když se vrátím k tomu hřibologovi, tak mě nepříjde "normální" aby měl narvanou plátěnou tašku z LIDLu, plnou h. satanů a nadívanou h. fechtnerovým....
Možná mi asi něco uniklo a o práci "mykologů" toho moc nevím, proto bych Tě rád požádal, aby jsi nám tedy popsal jak pracuje mykolog na lokalitě, kolik bere exikátů, kam putují atd.
Děkuji |
Je s podivem, co dokáží někteří vzít jako narážku. Ty nechceš žít s klidným srdcem? Já ano a dělá mi to dobře. No nic, každý jsme asi jiný. Mimochodem, jakožto citlivý člověk jsi se asi nezamyslel nad vlastními příspěvky. Narážím na Tvé prohlášení, že se něco nedá vyjádřit slušně. Nemáš pravdu, to se zkrátka musí umět. Když to neumíš a dáváš to otevřeně najevo, vidím zde určitý problém.
Teď k tématu. Když je tam dost plodnic, třeba 20 až 30, máš jasně pravdu, není třeba brát všechny. Když jsou tam dvě nebo tři, tak je to horší. Jen k doložení by mohla stačit jedna dospělá. K podrobnému studiu či určování bych ale tvrdil, že je třeba vzít všechny tři... Vidíš, že to není tak jednoduché jak píšeš. Dále jsi opět napsal, co není normální. To je sice pěkné, ale to jsme pořád tam, kde jsme. Když se někoho na několikátý pokus ptám, co podle jeho názoru normální je, abychom se posunuli, předpokládal jsem, že už to vyjde. Tady mimochodem nejde o mě, protože já v tuto chvíli nic nikomu nevyčítám. Tuším však, že Ty ano, a proto se ptám na ty podrobnosti. Na závěr jsi napsal slovo "nám". Mě by velmi zajímalo jmenovitě, kdo všechno je "nám"...
Ještě k těm dotazům. Mykolog musí dokladovat. Nedokladuje-li, neplní své povinnosti. Profesionální mykologové to mají přímo v popisu práce, ale i amatérští mykologové vědí, že bez dokladování by byla jejich činnost k ničemu. To je základní informace. Samozřejmě to není možné chápat paušálně, např. pokládám za zbytečné sbírat taxonomicky vyjasněnou hvězdovku Pouzarovu na známé lokalitě nebo třeba troudnatec kopytovitý na každém buku. Ale to je můj osobní názor. Mohou existovat mykologové, kteří prosazují sběr plodnic při každém nálezu. Pokud jejich položky opravdu skončí ve veřejně přístupném herbáři, mám kvůli tomu nadávat? Proč bych to dělal. Ti, kdo jen na základě tohoto zakládají konflikty, se v mírnějším případě dopouštějí faux pas jako vrata, v horším případě, který zde s lítostí tuším, vytvářejí nepřekročitelné bariéry a polarizují společnost. Zajisté nemusím naznačovat, jakým našim veřejně působícím činitelům je toto konání podobno. Stále okolo sebe předpokládám rozumnou společnost. To znamená, že by měl mít každý její člen vlastní rozum, a nesedat na lep těm, kterým primárně nejde o to něčemu pomoci, ale vychutnávat si další a další brojení. Čím dříve se každý jednotlivec naučí odhalovat potřebné a neztrácet vlastní soudnost, tím dále se posouvá celá společnost.
P.s.: Lidé, kteří v době růstu zveřejňují na internetu fotky G. pouzarii, čímž ke hromadným návštěvám přímo vybízejí, se potom troufají divit, neřku-li osočovat někoho dalšího? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 09. března. 2011 1:59 |
|
|
[quote/b]P.s.: Lidé, kteří v době růstu zveřejňují na internetu fotky G. pouzarii, čímž ke hromadným návštěvám přímo vybízejí, se potom troufají divit, neřku-li osočovat někoho dalšího? [/quote]
Martine, už jem tady napsal, že je mi to líto a že jsem netušil (skutečně) co bude následovat. Myslíš si opravdu, že nebýt mé fotky, hvězdovky by tam ještě byly?
Prosím o upřímnou odpověď. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 09. března. 2011 6:46 |
|
|
Zveřejňovat-nezveřejňovat jsme tu již několikrát probírali ... Jsem přesvědčen, že by hvězdovky zmizely tak nebo tak. Myslím, že se význam informací na nternetu přeceňuje - nejde o to, co se lidi na internetu dočtou, ale jací jsou. Vzpomeňme na zveřejňování lokalit v televizi naprosto přesně. A nebo přesné popisy ve sborníku. Ten kdo chce, ten se k informaci dostate tak nebo tak. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lůca
Založen: 15. 02. 2011 Příspěvky: 17 Bydliště: Praha - Čakovice
|
Zaslal: st 09. března. 2011 12:06 |
|
|
Martine, už jem tady napsal, že je mi to líto a že jsem netušil (skutečně) co bude následovat.
Honzo, nemáš čeho litovat. Prostě jsi přišel, viděl a letos zvítězil Našels je, vyfotil a podělil ses o tu radost s ostatními. To by asi udělal každý šťastlivec. Jestli se na to někdo dívá jinak, nejspíš jen závidí Včera jsem o tom, co se stalo mluvila s naším společným známým mistrem mykologem a ten mi potvrdil, že to plenění jistá osoba dělá dlouho a pravidelně a to jen kvůli egu i penězům. Takže si vážně nemáš co vyčítat, zmizely by tak jako tak. A obhajoby "práce" jisté osoby tu zřejmě vůbec nejsou na místě. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lůca
Založen: 15. 02. 2011 Příspěvky: 17 Bydliště: Praha - Čakovice
|
Zaslal: st 09. března. 2011 19:01 |
|
|
Hlavně už se lidi nehádejte. Všude se najde černá ovce a rozčilování je pomsta na vlastním zdraví za cizí hloupost. Radujme se ze života a z toho, že snad konečně trochu zaprší |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: st 09. března. 2011 19:23 |
|
|
st března. 09, 2011 1:59 am Yohaness napsal: |
Martine, už jem tady napsal, že je mi to líto a že jsem netušil (skutečně) co bude následovat. Myslíš si opravdu, že nebýt mé fotky, hvězdovky by tam ještě byly?
Prosím o upřímnou odpověď. |
Upřímně - nevím. Osobně raději předcházím možnému, pokud mi na něčem hodně záleží.
Měl jsem samozřejmě na mysli hrubší divení se některých ostatních. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
|
Zaslal: st 09. března. 2011 19:54 |
|
|
st března. 09, 2011 12:06 pm Lůca napsal: |
Honzo, nemáš čeho litovat. Prostě jsi přišel, viděl a letos zvítězil Našels je, vyfotil a podělil ses o tu radost s ostatními. To by asi udělal každý šťastlivec. Jestli se na to někdo dívá jinak, nejspíš jen závidí Včera jsem o tom, co se stalo mluvila s naším společným známým mistrem mykologem a ten mi potvrdil, že to plenění jistá osoba dělá dlouho a pravidelně a to jen kvůli egu i penězům. Takže si vážně nemáš co vyčítat, zmizely by tak jako tak. A obhajoby "práce" jisté osoby tu zřejmě vůbec nejsou na místě. |
Jestli mohu ještě krátce polemizovat, výše uvedené nemá zcela zdravý základ. Já se na tu věc dívám jinak a nemyslím si, že závidím. Většinu svých nálezů hub na internetu nezveřejňuji proto, aby se právě nic podobného nemohlo stát. Připadá mi to jako nařízená prostituce organizmu, který se nemůže bránit. Následuje opět zarážející informace o penězích. To by mě zajímalo. Rád bych věděl, jak se na tomhle dá vydělávat. Případně jestli je tomu možné nějak čelit. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Z.Egertová
Založen: 30. 03. 2007 Příspěvky: 142 Bydliště: Jablonné v Podještědí
|
Zaslal: st 09. března. 2011 21:34 |
|
|
st 09. března. 2011 19:54 Martin Kříž napsal: |
st března. 09, 2011 12:06 pm Lůca napsal: |
Jestli mohu ještě krátce polemizovat, výše uvedené nemá zcela zdravý základ. Já se na tu věc dívám jinak a nemyslím si, že závidím. Většinu svých nálezů hub na internetu nezveřejňuji proto, aby se právě nic podobného nemohlo stát. Připadá mi to jako nařízená prostituce organizmu, který se nemůže bránit. Následuje opět zarážející informace o penězích. To by mě zajímalo. Rád bych věděl, jak se na tomhle dá vydělávat. Případně jestli je tomu možné nějak čelit. |
Jednou jsi mi říkal, že litoměřický (?) herbář vyplácí za každou položku nějaké peníze. Tak některé herbáře třeba platí víc a pak už se to může vyplatit. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|