Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jehnědky a hlízenky
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 27. března. 2011 2:59
  Předmět: Jehnědky a hlízenky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jehnědky (Ciboria) a hlízenky (Sclerotinia, Monilinia, Dumontinia, Myriosclerotinia) jsou vřeckovýtrusé houby malých až středních rozměrů. Vypadají jako hnědé, krémové nebo světlé mističky na stopce. Jehnědky rostou na loňských jehnědách, plodech, zbytcích šišek, apod., hlízenky tvoří sklerocia a parazitují na kvetoucích rostlinách a travách. Většina druhů je k nalezení brzy zjara. Splést se dají nejen mezi sebou, ale třeba s terčkami (Rustroemia). Ty mají tendenci v dospělosti, podobně jako destice, přejít z miskovitého tvaru apotecia na rozprostřený.

Na tuto skupinu nejsem odborník, takže omluvte případné nepřesnosti. K jistému určení je určitě potřeba mikroskop. Většina zdejších nálezů je tedy spíše tipovačka podle lokality, tj. okolních stromů a bylin a samozřejmě též substrátu u plodožravých a travožravých potvor.

Tak co tady už máme:
Ciboria rufofusca - jehnědka červenohnědá
Ciboria caucus - jehnědka jívová
Ciboria coryli - jehnědka lísková
Ciboria amentacea - jehnědka olšová

Monilinia baccarum - hlízenka borůvková
Monilinia urnula - hlízenka brusinková
Monilinia johnsonii - hlízenka hlohová
Sclerotinia trifoliorum - hlízenka jetelová
Sclerotinia sclerotiorum - hlízenka orsejová (jako S. ficariae)
Dumontinia tuberosa - hlízenka sasanková
Myriosclerotinia scirpicola - hlízenka skřípinová

A co mají navíc naši bratia:
Myriosclerotinia curreyana

A co nám tu chybí:
Ciboria batschiana - jehnědka Batschova (roste spíše na podzim na žaludech, velikost několik cm)

Zapátrejme po všech, ale speciálně po hlízence hlohové.

Byla považována za vzácnou, jedny z prvních mně známých nálezů byly publikovány cca před 20 lety v Mykologickém sborníku. Byl vysloven názor, že jde spíše o houbu přehlíženou. Roste pod hlohy na starých plodech.

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 27. března. 2011 7:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vloni jsem sem dával tohle:http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=47466#47466
Patří to taky k výše jmenovanému?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 27. března. 2011 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jedna mikroskopicky určená Monilinia johnsonii - hlízenka hlohová
ale fotka nic moc Confused

145.78 kB    
České středohoří klasická lokalita Polistichus conexus
hloh.jpg
   hloh.jpg

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 28. března. 2011 2:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 27. března. 2011 20:03 Jiří Véle napsal:

A je to tady! Jirka vyhrává titul "Panenský houbolovec jara roku 2011"!

Zkontrolujme výhercovo datum sběru? Ale co to? EXIF tvrdí 2.4.2010. V tom případě titul odvolávám! Ale k nálezu i tak gratuluji!

Jinak fotku celkem chválím, chtělo to asi bracketing na clonu/hloubku ostrosti. "Óóóó, jak jsem chytrý!" Wink

Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 28. března. 2011 14:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já neříkal že je letošní Very Happy Very Happy
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 29. března. 2011 6:27
  Předmět: Re: Jehnědky a hlízenky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dost dlouho jsem ji cíleně hledal až jsem ji našel. Plodnice je miskovitá tak do 1cm, světle hnědá. Třeň je někdy hluboce kořenující. Plodnice vyrůstají z mumifikovaných hložinek ponořených v zemi. Nikdy jsem ji nenašel na čerstvých (červených) hložinkách, ale jen na černých a tvrdých. Nejčastěji roste v druhé dekádě dubna a to v závislosti na počasí. Asi má ráda zásadité půdy (zde je podloží vápenec), ale na opukách ani jinde jsem ji pod hlohy už nenašel. V křovinách nesmí růst tráva, šance na nalezení je pak mizivá. Když už se dostanete do křovin (je to docela boj) opatrně rozhrabujte listí a sledujte jak zapráší výtrusy. Tak se dá rychle poznat kde je ukrytá. Přeji mnoho úspěchů v hledání.

Můj další cíl je Stromatinia rapulum - hlízenka kokoříková. Zatím bez úspěchu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kudláček
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 07. dubna 2011 19:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ráďo super. Hm, mám další inspiraci Laughing
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 10. dubna 2011 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mě napadá, že tu jedna hlízenka chybí. Jde o druh, který je u nás dost rozšířený a způsobuje obrovské škody v ovocných sadech, třeba na meruňkách. Jde o Monilinia laxa. Jen "apotheciové stadium" je zřídkavé, v Nordic macromycetes se uvádí, že je v přírodě velmi vzácné a další zdroje se vyjadřují podobně. Ale neškodilo by po ní zapátrat.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 7:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 27. března. 2011 20:03 Jiří Véle napsal:

Tak teda nevím. Já jsem za poslední měsíce prohledal snad každý hloh a dosud jsem ji nenašel. A to každý keřík hlohu, který vidím prolezu doslova po kolenou. Teď už je na ně asi pozdě, ale třeba minulý měsíc jsem prohledal těch hlohů opravdu dost. Můžu se tedy zeptat na substrát? Vyžaduje spíš kyselejší nebo zásaditější?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru