Založen: 15. 11. 2005 Příspěvky: 564 Bydliště: Hlinsko v Čechách
Zaslal: čt 07. dubna 2011 13:17 Předmět: Plicaria endocarpoides
Musím veřejně poděkovat Sádlovi za determinaci řasnatky Plicaria endocarpoides, která nemá zatím český název. Zdeněk Hromádko, mě neustále urgoval, ať mu donesu exikát z loňského nálezu. Díky stěhování jsem neměl čas a hlavně jsem nevěděl, ve které krabici mám exikát. Povedlo se exikát najít a díky Sádlovi mám opět ne malou, ale rovnou velkou bombu. Jedná se o Plicaria endocarpoides.
Rostla na rok starém spáleništi pod jehličnany (smrk, borovice). Nález duben 2010, lokalita Čertovina, nadmořská výška kolem 660 metrů. Souřadnice nálezu Loc: 49°46'29.098"N, 15°57'17.536"E. Exikát existuje.
Včera jsem se byl na spáleništi podívat, bohužel bez řasnatky. Našel jsem jen helmovku šiškomilnou a na osami starých pařezech byla kalichovka zvonečková.
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
Zaslal: pá 15. dubna 2011 13:14
pá 15. dubna 2011 14:13 sadlo napsal:
pá 08. dubna 2011 9:23 Kudláček napsal:
Vůbec ne, vlastně jsem to chtěl včera napsat, ale potom ... Martin "Sádlo" může potom vložit jeho mikrofotky, jestli bude chtít ...
Letos budu spáleniště sledovat
Tak tady máte alespoň mikrofotky.
Barveno Melzerem zvětšení 600×.
Velikost výtrusů Q=9,1 ?m, hladké, maximálně velmi jemně zhrublé.
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
Zaslal: so 16. dubna 2011 10:33 Předmět: diskuse
Tak ještě bych nadhodil jednu otázkovou záležitost pro lidi, kteří by se chtěli více vrtat. Vzhledem k tomu, že jsem měl tuto houbu pod mikroskopem poprvé a její určení proběhlo po diskusi s několika mykology a mě dostupnou literaturou což je, Ascomyceti di Italia a severské ascomycety, ve kterých je tento druh popsán jako P. endocarpoides tak jsem ho takto zařadil. Nicméně nepodařilo se mi najít rozdíly mezi druhem P. leicorpa, takže na základě těchto poznatků se domnívám, že tyto taxony jsou totožné (?). V případě, že by tomu takto bylo, byl by český název jasný, a to Řasnatka hladkoplodá.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory