Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houby a světlo
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: út 10. května 2011 7:20
  Předmět: Houby a světlo
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mě jestli by jste mohli roztřídit ty nejčastější houby, které se sbírají (aktuálně třeba ty jarní) podle toho jestli rostou ve stínu nebo na světle. Běžně se člověk orientuje podle toho jestli rostou v listnatých nebo jehličnatých lesech, ale taková informace jestli některá houba nemá ráda světlo a raději roste třeba na svahu, který je ve stínu by se hodila.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. května 2011 11:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To nebude tak snadné, neb například svahy ve stínu bývají vlhčí než osluněné ... je to pak důsledek světla nebo vlhkosti?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: út 10. května 2011 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to podstatné na co se ptám je kde rostou které houby, ne na to jestli je to slunkem nebo vlhkostí...
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 11. května 2011 9:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Však ti to Bob napsal správně. Vyroste li houba na stinném svahu, je to tím, že jí vadí světlo, nebo tím, že tam je větší vlhkost? Já bych všeobecně alespoň trochu kladl rovnítko mezi světlo = teplo a stín=vlhko, příp. chladněji. Proto asi teplomilné druhy rostou spíš na prosluněné stráni a jiné houby se schovávají pod listy někde na břehu potůčku v temném lese Smile A nemyslím si, že by to bylo kvůli světlu/tmě, ale kvůli podmínkám jako je teplota, vlhkost a pod.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. května 2011 11:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 11. května 2011 10:59 DavidusCZ napsal:
Já bych všeobecně alespoň trochu kladl rovnítko mezi světlo = teplo a stín=vlhko, příp. chladněji.... A nemyslím si, že by to bylo kvůli světlu/tmě, ale kvůli podmínkám jako je teplota, vlhkost a pod.

Vidím to stejně. Světlo či stín mohou podle mě ovlivnit růst hub jen sekundárně, a to právě svým vlivem na vlhkost nebo "suchost" toho daného místa...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 11. května 2011 17:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je složitý dotaz. Už mám prostudovaných hodně knih o houbách a ostatně moje vycházky do lesa to potvrzují, že světlo nehraje až tak velkou roli. Víc rozhodujícím faktorem je tam vlhkost, podloží a další. Ale třeba u hlívy ústřičné se uvádí, že když má nedostatek světla, vytváří temnostní formy. Ale je to spíš výjimka. Když se člověk prochází lesem vidí jednu a tutéž houbu na místě, kde praží slunce několik hodin denně a o kus dál roste na dokonale zastíněném místě.

Takže to, co tu již napsali jiní, že na světle až tak nezáleží je jistě pravda, ale jsou i výjimky - třeba ta hlíva. I když zase je tu spor - když vytvoří tu temnostní formu narozdíl od klasické, znamená to že ta houba v nedostatku světla neroste???

A ještě uvedu jeden krásný příklad. Přímo v práci mi rostou na několika místech palečky zimní. Do té doby než jsem je tu objevil jsem je znal z několika lokalit, ale vždy na výslunných stanovištích. Tak by se dalo říst "Hle, sluncemilná houba." A většina mikrolokalit v práci to i potvrzuje, protože mi tu rostou na jižně orientovaných malých svazích orientovaných směrem na jih. Ale na dvou místech jsou prakticky dokonale zastíněny stromy a to tak, že k nim paprsek slunce nedolehne během celého dne. A nálepka "slunomilná houba" je náhle pochybná. Takže vytvořit takový seznam slunomilných, světlomilných a stínomylných hub je podle mě téměř nemožné.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 11. května 2011 20:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ram2007: Jistěže najdeš třeba jinak vybarvenou houbu ze světla a stejnej druh rostoucí v temnu ukrytý třeba pod listím. Ale přečti si znovu původní dotaz. Citace: " Zajímalo by mě jestli by jste mohli roztřídit ty nejčastější houby, které se sbírají (aktuálně třeba ty jarní) podle toho jestli rostou ve stínu nebo na světle. " - Konec citace. Já takové houby vyjmenovat nedokážu v rámci sezony, natož v tak úzkém časovém pásmu jako je jaro a ještě aby se sbíraly Smile Prostě za sebe říkám, že k hledání hub určených ke sběru, se kritérium světlo- stín nepoužívá, ostatní zde vyjmenovaná kritéria a některá další, ano.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru