Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hory v ČR a jejich podloží
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 8:38
  Předmět: Hory v ČR a jejich podloží
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když se člověk snaží hledat na internetu mapy nebo nějaké informace, ze kterých by mohl vyčíst něco o podloží horských lokalit, je těžké něco najít. Ono tam snad ani nic není. Jsou tam akorád mapy s výskytem radonu.

Včera jsem byl v Komorní Lhotce v Moravskoslezských Beskydech zjistit jestli tam něco roste. Ale byl jsem velice zklamán. Nenašel jsem jednu jedinou houbu, ani jedovatou.

Prošel jsem přes Kyčeru, Kotař, Prašivou, Lipí a do údolí Morávky. Na hřbetu Kyčery a na vrcholu Čupele ještě bylo vlhko a bahno, ale na Kotaři už byla půda docela suchá. Tamní oblast má velice kamenité podloží. Ty kopce jsou samý kámen, ale vše je to pokryté slabou vrstvou půdy. Viděl jsem vyvrácený strom a s kořeny byly vytrženy i kameny. Vrcholy jsou pokryté pár centimetrů zeminy a pod tím kameny.

Když jsem tam byl loni koncem léta, tak rostly alespoň některé holubinky. Jsem dost na pochybách jestli do takových kamenitých míst má cenu jezdit když je to tam samý kámen.

Jinak ale jsou tam pěkná místa, travnaté úseky, borůvky a buky se střídají s úseky smrků.

Byl bych rád kdybychom se v této diskusi mohli bavit o místech, kterými procházíte, jaké mají podloží a co na nich roste. Jestli na internetu nejsou mapy tak aspoň tu bychom to mohli popsat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rpohledej DAMyko - tuším, že tu na toto téma je mnohé, včetně odkazů na "geoglogické mapy" a podobně ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 15:07
  Předmět: ČGS a bnhelp.cz

Adresy z ČGS jsem už zkoušel ale ten nástroj co tam uvádí
(http://www.bnhelp.cz/mapserv/php/mapserv3.php?project=wmsview)
mi nefunguje. Tedy, že když např. vyberu topologickou mapu, tak se tam nic neobjeví.

Proto jsem psal, že na netu, žádné mapy nejsou. Dá se to sice přes Google Earth, ale ten nemám nainstalovaný ve Windowsu (Google špatně hospodaří s místem na disku, jenom uživatelská složka pro plugin earth do Firefoxu zabírá po nainstalování asi 128Mb). Proto GE jako takový raději do Win ani neinstaluju.

Jinak se mi zdá, že na tom ČGS jak je ta první aplikace:
http://www.geology.cz/app/ol/mapa.html
Tak ten obraz je celý nějaký hodně zdeformovaný a taky tam nejsou vidět města, takže se v tom vůbec nevyznám (o legendě raději ani nemluvím).
Oťas

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 17:02
  Předmět: Re: ČGS a bnhelp.cz

čt 12. května 2011 16:07 4ever napsal:
Proto jsem psal, že na netu, žádné mapy nejsou. .

Question Question Question Question Question Question Question Question

A kde jsi ty mapy hledal???
když zadáš např v "seznamu.cz" heslo "geologické mapy" ja na prvním místě vyhledávání :
http://www.geologicke-mapy.cz/ a pak přejít na podrobnější http://www.geologicke-mapy.cz/regiony/ a Komorní Lhotka by mohla být tady: http://www.geology.cz/app/ciselniky/lokalizace/show_map.php?mapa=g50&y=454600&x=1122700&r=3500&s=1&legselect=0

... a pak že na netu žádné mapy nejsou ...
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 20:00
  Předmět: mapy

K vyhledávání většinou používám google. Na výše uvedených odkazech jsem už byl (je tomu asi 10-14 dní zpátky). Musel jsem to špatně vyhodnotit, jako že to nebylo to co jsem hledal. Očekával jsem mapu, která bude detailněji rozpracovaná... A já už vím, proč jsem před tím od geologických map upustil... Pískovec jako pískovec, v Beskydech je všude (viz třetí odstavec.)

Teď jsem se díval jak vypadá pískovec a já si tuto horninu představoval úplně jinak. Ale podle obrázků to je ten kámen, který tam všude je.

Tak to ale nevypadá, že by to bylo podložím, že v Komorní Lhotce jsem nic nenašel, o dvě údolí na východ a dále houby zaručeně rostou (ale nevím jestli v tuto dobu).

PS: S těm geologickýma mapama jsem to vzdal a pak jsem hledal lesnické mapy a pokoušel se otevřít mapy z ÚHÚLu, ale neúspěšně (G. earth). Jestli, bychom mohli vyřešit ještě lesnické mapy, abych kvůli tomu nemusel zakládat novou diskusi
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 13. května 2011 7:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pořád tě nechápu. Je polovina května a ty chceš sbírat houby a to nejlépe hřiby a to v Beskydech. V té Ligotce Kameraľne převažují smrkové lesy a má to tam cca 400 až 800 mnm. Když bude dobře, tak v polovině července tam snad něco může být, dřív těžko. Ještě nedávno, je to tak 14 dní tam docela dost mrzlo. Teď, v tuto dobu, má snad smysl hledat jedině v lužních lesích v nejnižších polohách, v Poodří atd., v horách je to zcela zbytečné.
U hub v prvé, druhé i třetí řadě záleží na počasí a to nejen aktuálním, ale za posledních 14 až 21 dní. Až pak taky záleží i na konkrétních podmínkách dané lokality, tj. lokální vlhkost, expozice, charakteristika substrátu atd. Na horninovém podloží skoro vůbec nezáleží. V celých Beskydech je to v podstatě stejné - pískovce se střídají s jílovci a přesto houby místy rostou, když je jeich čas, jak divé. Z žádné mapy se lokální charakteristiky biotopu nedají vyčíst. Jsem naprosto nezvratně přesvědčen, že houby rostou všude, i v Komorní Lhotce, jen je potřeba být ve správnou dobu a správném místě.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: pá 13. května 2011 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík za vysvětlení. No když na serverech o houbách se píše, že v květnu mají růst májovky tak jsem se vydal hledat. Nic o tom, že v tuto dobu jen v lužních lesích v nížinách tam nebylo Sad Ale zase jsem si zmapoval terén, takže aspoň něco.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 13. května 2011 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

13. května 11, 10:13 4ever napsal:
Dík za vysvětlení. No když na serverech o houbách se píše, že v květnu mají růst májovky tak jsem se vydal hledat. Nic o tom, že v tuto dobu jen v lužních lesích v nížinách tam nebylo Sad Ale zase jsem si zmapoval terén, takže aspoň něco.

Ty májovky se sbírají na okrajích listnatých lesů, na travnatých místech, v zahradách, pastvinách atd. a asi spíše v nižších polohách. V lužních lesích rostou smrže, kačenky atd. Nicméně, teď je to na ostravsku ještě špatné, nic slušného s výjimkou sírovců neroste. Ještě minulý týden byla po ránu slušná zima, což houbám nesvědčí. Ty májovky je potřeba dobře znát, jinak hrozí slušná otrava! Zmapování terénu se ale určitě vyplatí. Mám oveřeno, že asi nejlepší bývá je JZ až Z svah, nejlépe u potoka a s podrostem kapradí a mechů Very Happy.
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: pá 13. května 2011 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Závojenka olovnatá/olovová http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/houbywebs/zavojenka_o.htm (moje oblíbené stránky), já vím. Musím ji ještě nastudovat. Ale tahle Závojenka roste někdy od června ne? Na první pohled se mi zdají tyhle dvě houby snad identické http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/houbywebs/ciruvka_m.htm. Z toho vyplývá, že od června bych už májovky raději nehledal.
Lenochod

PříspěvekZaslal: so 14. května 2011 17:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Na první pohled se mi zdají tyhle dvě houby snad identické...

Záměny se závojenkou olovovou bych se fakt moc nebál,májovka rozhodně nemá takhle vláknitý klobouk jako závojenka v tomto tématu.A zmiňují tam i další důležité znaky.Vyobrazení na stránkách,na které odkazuješ,se mi nějak nezdá,ta májovka tam vypadá skoro jak č. fialová.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 15. května 2011 1:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 13. května 2011 12:16 4ever napsal:
Ale tahle Závojenka roste někdy od června ne?

Pozor na to! údaje v atlasech bývají orientační, ale výskyt hub v jednotlivých měsících je silně ovlivněný počasím a může být klidně o měsíc dřív nebo měsíc později! Navíc v jednom atlase je uvedena doba výskytu třeba od června, v jiném třeba až od července. Takže na toto rozhodně nejde spoléhat zvlášť pokud to člověk sbírá pro konzumní účely! Pro mě je hezkým příkladem dnešek, kdy jsem našel hned dva druhy, které by měly ještě spát. U jedné se v atlasech uvádí výskyt od června, u druhé dokonce až od července.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: po 16. května 2011 12:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 14. května 2011 18:52 Lenochod napsal:

Záměny se závojenkou olovovou bych se fakt moc nebál,májovka rozhodně nemá takhle vláknitý klobouk jako závojenka v tomto tématu.

Tak ta první fotka mi připadá úplně jako májka taková bílá. Co znamená že je závojenka vláknitá? To je popis dužniny nebo vzhledu na povrchu?

ne 15. května 2011 2:13 ram2007 napsal:
pá 13. května 2011 12:16 4ever napsal:
Ale tahle Závojenka roste někdy od června ne?

Pozor na to! údaje v atlasech bývají orientační, ale výskyt hub v jednotlivých měsících je silně ovlivněný počasím ...

K těm teplotám - mě to taky napadlo, že když je počasí jak v létě, že se může i na jaře objevit letní druh.
Lenochod

PříspěvekZaslal: pá 20. května 2011 15:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi jsem měl odkázat na obrázky odjinud. Tady je to vidět perfektně,jak je pokožka klobouku vláknitá,tohle vláknění májovka nemá.

(Podivné,předtím jsem dával odkaz s českým popisem a to mi pak vynadalo Page not found).Zkusím ještě jednou:
http://www.naturfoto.cz/zavojenka-olovova-fotografie-12071.html
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru