Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Katalog lokalit
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ivo

PříspěvekZaslal: pá 26. května 2006 15:31
  Předmět: GPS
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mohl by zde někdo, prosím, alespoň zlehka popsat ony přístroje, který rozhodně nee, který je úžasný, v čem spočívají rozdíly apod.? Rád bych se v této problematice zorientoval, ale zatím nezbývá čas na "šňupání" na netu.....
Horst

PříspěvekZaslal: út 04. července 2006 17:58
  Předmět: Re: Identifikace a záznam lokalit

st 10. května 2006 21:12 flassch napsal:
V posledních několika dnech jsem si kladl otázku, a to jak si zaznamenáváte lokality nálezu?

Podle postřehů, které jsem pochytil asi většina z Vás nosí lokalitu v hlavě, nebo se pletu?

Zaznamenáváte někdo lokality např. do map, nebo jednoduchých náčtků.

Nebo někdo doběhl pokrok a používá GPS?

Lokality z minulých let mám ''ledabyle'' nakreslené v tlustém sešitě, pojmenované podle toho co o místě buď vím - je u nás spousta zaniklých obcí (mimochodem stránky www.zanikleobce.cz jsou super Idea ) nebo podle toho co tam je, třeba bývalý mlýn, lom atd. Stejně si zapisuju i nálezy a situaci. Mám to trošku složitější jen v tom že Krušné hory neprolejzám jen kvůli houbám, ale taky kamenům Laughing no a občas i ''zamrcasím'' s detektorem. Wink Nejvíc by mě ale zajímalo jak jsem ''vysoko'' myslím nadmořskou výšku, protože převýšení od Ohře třeba na vršky je od 600 (Měděnec) do skoro 800 metrů, umí tohle nějaká mašina???. Přesnost by stačila 50m nebo 20:?: Nebo mapa, ale né turistická, to už nepoberu a spíš bych se v tom babral doma v compu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
flassch

PříspěvekZaslal: st 05. července 2006 16:14
  Předmět: Re: Identifikace a záznam lokalit

Tak to zase můžu doporučit GPS. Kvalitnější (dražší) přístroje dokáží měřit nadmořskou výšku velice přesně. Bohužel však, v hustčím porostu nebo v zařízlých údolích je GPS na nic, jelikož nechytneš signál. Jinak je možné nastavit si zaznamenávání trasy, a můžeš pak doma sledovat kde jsi všude byl, jak daleko jsi šel, jakou rychlostí v jaké nadmořské výšce apod. Já osobně si jí strčim do sítky u fotobrašny, kde mám pořád signál a v případě potřeby jí mám hned v ruce. A ještě jedno pozitivum, tam kde to neznam nemůžu zabloudit Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 15:47
  Předmět: tak co mapování

tak by mě zajímalo, jestli jste někdo zrealizoval nebo pracujete na zrealizování toho mapování hub? Hledal jsem a našel tento projekt, ve kterém však houby asi nejsou zachyceny.

http://florabase.cz/

Mřížka tam je poměrně široká,
http://florabase.cz/databanka/index.php?page=search-by-area
ale každý ten čtverec se dělí na čtyři kvadranty a,b,c,d ...

Mě osobně by něco takového bohatě stačilo, s tím, že bych nemusel vědět kde přesně houba roste, ale třeba jen uvést že např. Na levém břehu řeky Morávky nález 12 hřibů Kovařů. S tím, že by bylo možné časem sledovat i to jestli se daný druh v místě snižuje nebo zvyšuje...

Naposledy upravil Igor Hnízdo dne pá 13. května 2011 20:01, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 12. května 2011 20:43
  Předmět: Re: tak co mapování

čt 12. května 2011 15:47 4ever napsal:
tak by mě zajímalo, jestli jste někdo zrealizoval nebo pracujete na zrealizování toho mapování hub? Hledal jsem a našel tento projekt, ve kterém však houby asi nejsou zachyceny.

http://florabase.cz/

Mřížka tam je poměrně široká,
http://florabase.cz/databanka/index.php?page=search-by-area
ale každý ten čtverec se dělí na čtyři kvadranty a,b,c,d ...

Mě osobně by něco takového bohatě stačilo, s tím, že bych nemusel vědět kde přesně houba roste, ale třeba jen uvést že např. Na levém břehu řeky Morávky nález 12 hřibů Kovařů. S tím, že by bylo možné časem sledovat i to jestli se daný druh v místě snižuje nebo zvyšuje...

No, asi to nebude uplně k věci, ale částečně taky ano. Já mám GPSku relativně novou (asi půl roku), ale už teď můžu říct, že to není špatná věc. Nebyla moc drahá, stála mě asi tři tisíce, ale cenu asi zvyšovalo to, že jsem chtěl nějakou hodně odolnou a to při ČB displeji (bylo mi jedno jestli se mi písmenka zobrazí černá na bílém podkladu nebo v miliardě barev). Používám ji několika způsoby. Při nálezu zajímavé nebo vzácné houby si uložím pozici. Většinou si polohu vzácné houby člověk zapamatuje, ale na nějaké lokalitě, kde je jeden strom jako druhý, to často dost dobře nejde. A tohle mě vždycky navede na správné místo. Pak si taky označuju hranice lokality, kde provádím "průzkum" pro další vyhodnocování. A v neposlední řadě když jdu do mě neznámého lesa, tak si to při vstupu jednoduše zmáčknu a pak se můžu věnovat jen houbám a nemusím se pořád ohlížet jestli jsem zabloudil nebo ne (a to už jsem několikrát při návštěvě nové lokality zabloudil). A teď trochu víc k tématu. J8 to dosud na nějaké síťové mapování nepoužívám. Mám svůj vlastní styl záznamů o "mykologických průzkumech" a myslím, že dost "inteligentní" a díky GPSce jsem schopný to kdykoliv převést na systém síťového mapování ať už je jakýkoliv

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Kancelář - Vše ohledně provozu těchto stránek Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru