Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 22. května 2011 16:33 Předmět: Uvolňování výtrusů u rodu Peziza |
 |
|
Nevím, jestli téma patří sem, ale rád bych znal odbornější vysvětlení tak snad sem patří. Všiml jsem si toho už dřív. Ale dnes jsem viděl doslova stovky plodnic z rodu Peziza a tento fenomén, který zde chci vysvětlit, jsem si odzkoušel u desítek z nich. Prostě lehce klepnu na plodnici a za dvě až tři sekundy se z ní vyvalí obláček výtrusů. Na tom by nebylo nic divného. Jenže proč se ten obláček výtrusů nevyvalí okamžitě??? Čekal bych že jak do plodničky klepnu, tak se "ulomí" vrcholky vřecek a vyletí výtrusy. To by bylo hned. Ale ono ne. Výtrusy si počkají těch několik málo sekund. Byl bych Vám moc vděčný za odpověď. Tuším, že tam bude nějaká fyzika a jelikož je fyzika můj koníček, tak se nebojte odpovědět i fyzikálními termíny  _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 23. května 2011 7:23 |
 |
|
Jak to je nevím, ale bude to holt chvíli trvat než naběhne ten mechanismus. Jinými slovy, reaguje to asi okamžitě, ale výtrusy jsou vystřeleny až chvíli. Možná je něco podobného i u těch masožravek co mají tu chňapku na ty mouchy. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 23. května 2011 7:35 |
 |
|
Přemýšlím, že si příště vezmu stopky a zkusím to změřit přesně Včera když jsem to u spousty plodniček zkoušel se mi zdálo, že je to u všech plodniček stejné. Nijak jsem to neměřil, ale odhaduju, tak 2 až 3 sekundy, jak jsem napsal včera. Správná hodnota bude 2,5 sekundy Čekal bych, že když to bude založeno na nějakém fyzikálním principu, že tam nějaké zpoždění bude. Ale právě že se mi to zdá až příliš velké zpoždění. Už jsem začal v mysli vymýšlet šílené teorie, že ve vřeckách dojde k rychlému zvýšení tlaku, tím pádem ke zvýšení teploty a následkem toho se ty výtrusy uvolní. Tady by asi nějaká prodleva byla. Ale opravdu nevím... _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 23. května 2011 9:32 |
 |
|
Tipuji, že to bude chemicko-fyzikální princip ... nevím jak silný poklep jsi učinil, ale funguje to i na poryv větru, něpříklad fouknutím na plodnici. Tím může dojít k odpaření třeba vody z nějakého "orgánu", který se tím smrskne a otevře tak vřecko ... ale je to jen tip  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 23. května 2011 10:28 |
 |
|
23. května 11, 9:32 Bob napsal: |
Tipuji, že to bude chemicko-fyzikální princip ... nevím jak silný poklep jsi učinil, ale funguje to i na poryv větru, něpříklad fouknutím na plodnici. Tím může dojít k odpaření třeba vody z nějakého "orgánu", který se tím smrskne a otevře tak vřecko ... ale je to jen tip  |
Jo, já to vidím na vliv změny vlhkosti prostředí těsně u vřecek. Když se s tím zarachtá, tak dojde k výměně vzduchu, ke vřeckám se dostane trochu sušší vzduch. Než se vlhkostní poměry srovnají, uvedou do rovnováhy a stěna vřecek trochu oschne, tak to určitě trvá nějakou chvíli. Vřecka se netrhají, ale obyčejně mají důmyslný vypouštěcí aparát nebo víčko. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 23. května 2011 13:56 |
 |
|
po 23. května 2011 9:32 Bob napsal: |
Jojo, máš pravdu, funguje to i na vítr. Teď jsem to zkoušel u plodnic, které se mi tu suší na exikáty Fouknul jsem na jednu a obláček výtrusů vyletěl, tentokrát to bylo dřív než za dvě sekundy - odhadem 1,5 sekundy. A dokonce to slabě zasyčelo. Ta plodnice ležela od včerejška v klidu, tak tam dozrálo asi dost výtrusů, proto ten vyfouknutý obláček byl docela velký a proto asi i ten slabýzvukový efekt. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 23. května 2011 14:04 |
 |
|
po 23. května 2011 10:28 mat60 napsal: |
23. května 11, 9:32 Bob napsal: |
Jo, já to vidím na vliv změny vlhkosti prostředí těsně u vřecek. Když se s tím zarachtá, tak dojde k výměně vzduchu, ke vřeckám se dostane trochu sušší vzduch. Než se vlhkostní poměry srovnají, uvedou do rovnováhy a stěna vřecek trochu oschne, tak to určitě trvá nějakou chvíli. Vřecka se netrhají, ale obyčejně mají důmyslný vypouštěcí aparát nebo víčko. |
To je zajímavá hypotéza a zdá se mi i docela rozumná. Já jsem zkoušel trochu hledat na netu a zatím se mi bohužel nepovedlo najít vysvětlení _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|