Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Uvolňování výtrusů u rodu Peziza
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 22. května 2011 16:33
  Předmět: Uvolňování výtrusů u rodu Peziza
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, jestli téma patří sem, ale rád bych znal odbornější vysvětlení tak snad sem patří. Všiml jsem si toho už dřív. Ale dnes jsem viděl doslova stovky plodnic z rodu Peziza a tento fenomén, který zde chci vysvětlit, jsem si odzkoušel u desítek z nich. Prostě lehce klepnu na plodnici a za dvě až tři sekundy se z ní vyvalí obláček výtrusů. Na tom by nebylo nic divného. Jenže proč se ten obláček výtrusů nevyvalí okamžitě??? Čekal bych že jak do plodničky klepnu, tak se "ulomí" vrcholky vřecek a vyletí výtrusy. To by bylo hned. Ale ono ne. Výtrusy si počkají těch několik málo sekund. Byl bych Vám moc vděčný za odpověď. Tuším, že tam bude nějaká fyzika a jelikož je fyzika můj koníček, tak se nebojte odpovědět i fyzikálními termíny Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 7:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to je nevím, ale bude to holt chvíli trvat než naběhne ten mechanismus. Jinými slovy, reaguje to asi okamžitě, ale výtrusy jsou vystřeleny až chvíli. Možná je něco podobného i u těch masožravek co mají tu chňapku na ty mouchy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 7:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přemýšlím, že si příště vezmu stopky a zkusím to změřit přesně Smile Včera když jsem to u spousty plodniček zkoušel se mi zdálo, že je to u všech plodniček stejné. Nijak jsem to neměřil, ale odhaduju, tak 2 až 3 sekundy, jak jsem napsal včera. Správná hodnota bude 2,5 sekundy Very Happy Čekal bych, že když to bude založeno na nějakém fyzikálním principu, že tam nějaké zpoždění bude. Ale právě že se mi to zdá až příliš velké zpoždění. Už jsem začal v mysli vymýšlet šílené teorie, že ve vřeckách dojde k rychlému zvýšení tlaku, tím pádem ke zvýšení teploty a následkem toho se ty výtrusy uvolní. Tady by asi nějaká prodleva byla. Ale opravdu nevím...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 9:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tipuji, že to bude chemicko-fyzikální princip ... nevím jak silný poklep jsi učinil, ale funguje to i na poryv větru, něpříklad fouknutím na plodnici. Tím může dojít k odpaření třeba vody z nějakého "orgánu", který se tím smrskne a otevře tak vřecko ... ale je to jen tip Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 10:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

23. května 11, 9:32 Bob napsal:
Tipuji, že to bude chemicko-fyzikální princip ... nevím jak silný poklep jsi učinil, ale funguje to i na poryv větru, něpříklad fouknutím na plodnici. Tím může dojít k odpaření třeba vody z nějakého "orgánu", který se tím smrskne a otevře tak vřecko ... ale je to jen tip Wink

Jo, já to vidím na vliv změny vlhkosti prostředí těsně u vřecek. Když se s tím zarachtá, tak dojde k výměně vzduchu, ke vřeckám se dostane trochu sušší vzduch. Než se vlhkostní poměry srovnají, uvedou do rovnováhy a stěna vřecek trochu oschne, tak to určitě trvá nějakou chvíli. Vřecka se netrhají, ale obyčejně mají důmyslný vypouštěcí aparát nebo víčko.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 13:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 23. května 2011 9:32 Bob napsal:

Jojo, máš pravdu, funguje to i na vítr. Teď jsem to zkoušel u plodnic, které se mi tu suší na exikáty Smile Fouknul jsem na jednu a obláček výtrusů vyletěl, tentokrát to bylo dřív než za dvě sekundy - odhadem 1,5 sekundy. A dokonce to slabě zasyčelo. Ta plodnice ležela od včerejška v klidu, tak tam dozrálo asi dost výtrusů, proto ten vyfouknutý obláček byl docela velký a proto asi i ten slabýzvukový efekt.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 14:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 23. května 2011 10:28 mat60 napsal:
23. května 11, 9:32 Bob napsal:

Jo, já to vidím na vliv změny vlhkosti prostředí těsně u vřecek. Když se s tím zarachtá, tak dojde k výměně vzduchu, ke vřeckám se dostane trochu sušší vzduch. Než se vlhkostní poměry srovnají, uvedou do rovnováhy a stěna vřecek trochu oschne, tak to určitě trvá nějakou chvíli. Vřecka se netrhají, ale obyčejně mají důmyslný vypouštěcí aparát nebo víčko.

To je zajímavá hypotéza a zdá se mi i docela rozumná. Já jsem zkoušel trochu hledat na netu a zatím se mi bohužel nepovedlo najít vysvětlení

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru