Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houby okresu Hodonín
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 14:31
  Předmět: Houby okresu Hodonín
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po vzoru tématu Houby na Hlinecku tu zakládám podobné téma Smile A hned se rozjedu, protože včerejšek byl hodně úspěšný den. Spousta vzorků ještě čeká na mikroskop, ale celkově za včerejšek mám zhruba 60 druhů (seznam dodám až bude kompletní). Samozřejmě jsou mezi nimi i ty velmi běžné, třeba dřevokazné houby typu Stereum hirsutum. Jen fotky se mi včera nějak nedařily, ale i tak jich sem pár šoupnu. Zažil jsem i nebezpečnou situaci. Prohlížel jsem krásné plodnice troudnatce kopytovitého které rozhlodávaly docela mohutný buk. A když jsem odcházel, tak z něj spadla velká větev. Tak zhruba 15 metrů ode mě - inu následek hniloby způsobené troudnatcem. Kdyby spadla o něklik sekund dřív, asi bych se moc nesmál.

Přesnou lokalitu nebudu ze zřejmých důvodů zveřejňovat, ale je to velice různorodý les - spíše listnatého typu, z jehličnanů jen sem tam borvice výjimečně i nějaký ten smrk, ale z listnáčů buk, dub, habr, javor, lípa, olše, topol a další.

No, vzorkovnice mi záhy začala přetékat a to se snažím brát vzorky velice citlivě, pokud možno jen jednu plodničku. Takže třeba Hypoxylony, Sterea a podobné putovaly do kapsy. Hůř dopadly různé helmovky a hnjníky, které jsem zhruba v poledne s těžkým srdcem musel nechat v lese. Šlo o mně neznámé nebo špatně určitelné druhy, které jsem chtěl mikroskopovat, bohužel ve svých záznamech jsem se musel spokojit s označením Mycena sp. apod.

Tak a tady teda pár foteček.

120.46 kB    
Dosud nezmikroskopovaná řasnatka. Na lokalitě byl dub, habr a bříza a těchto řasnatek tam byly opravdu stovky v okruhu několika metrů. Tolik na tak malém prostoru jsem jich ještě neviděl. Jen je mi smutno z toho, kolik jsem jich musel pošlapat :-(
IMG 230.jpg
   IMG 230.jpg

78.5 kB    
Artomyces pyxidatus. Na starém padlém kmenu bylo zhruba dvacet takovýchto trsíků. Omluvte ty přepaly vzadu. Slunko si občas nevybírá kam má svítit :-)
IMG 220.jpg
   IMG 220.jpg

146.24 kB    
Tento šupináč nešlo nevyfotit. Polyporus squamosus ve svojí plné parádě
IMG 190.jpg
   IMG 190.jpg

153.26 kB    
Kosmatky (Scutellinia sp.). Zatím leží na talíři ve vodě a čekají na mikroskop
IMG 183.jpg
   IMG 183.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 14:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady ještě nějaká ta fotka ze včerejška

132.3 kB    
Vřeckovýtrusní a stopkovýtrusní sousedé :-) Křehutka s řasnatkou uvnitř starého pařezu, pravděpodobně dub. Z té fotky to není moc vidět, ale foťák jsem do dutiny v pařezu musel doslova natlačit abych tyto dvě krásky zmáčknul :-)
IMG 253.jpg
   IMG 253.jpg

110.32 kB    
Krásný kontrast pomerančů a březové kůry :-) Lycogala epidendrum na padlém kmenu břízy. Nekamenujte mě, já vím, že to není houba, ale člověk si občas vyfotí i nějakou tu hlenku
IMG 247.jpg
   IMG 247.jpg

99.31 kB    
To samé co u následující fotky, dosud čeká na určení. Jen tak mimochodem - oba dva nálezy jsou z okraje lesa. A tady jsem jednu plodničku nechtěně i rozšlápnul :-(
IMG 241.jpg
   IMG 241.jpg

137.36 kB    
Tak v chřapáčích, různých desticích a jim podobným druhům se zatím vůbec nevyznám, takže tento kousek čeká zatím na určení
IMG 235.jpg
   IMG 235.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A neodpustím si ještě jednu fotku řasnatky

138.68 kB    
Na stejném pařezu jako sousedé křehutka s řasnatkou (jenže v tomto případě s vnější strany pařezu), rostla i tady tato kráska. Velikost asi 5 cm, to prostě nešlo nevyfotit :-)
IMG 256.jpg
   IMG 256.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 04. června 2011 21:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak dnes jsem zase něco málo našel. Některé ne zrovna běžné druhy, většinu samozřejmě běžnějších. A taky jsem se poučil. Nikdy nenoste do lesa červené triko. Při focení mi díky odrazu od něj většina fotek zčervenala a ani úprava barev na počítači nějak extra nepomohla. Respektive fotky se "odčervenaly", ale zase byly takové matné či jinak nevzhledné. Ale pár jich sem přece jen dám.

136.21 kB    
Jedna z těch běžných. Byla hezky umístěná, skoro jsem nevěděl, jestli roste shora nebo zdola :-D Artomyces pyxidatus
Snímek 049.jpg
   Snímek 049.jpg

120.59 kB    
největší úspěch dneška - Crepidotus crocophyllus, v Červeném seznamu označená jako kriticky ohrožená. Laďa ji určil hned na místě, já jsem to doma potvrdil mikroskopicky
Snímek 031.jpg
   Snímek 031.jpg

178.64 kB    
Další kousek z červeného seznamu i když ne tak vzácný jak tak trepkovitka. Flammulaster muricatus. Nádherná houbička, nalezl jsem ji na dvou místech - na prvním čtyři plodničky, na druhém ve společnosti kosmatek asi desítka plodniček - rovněž mikroskopová
Snímek 047.jpg
   Snímek 047.jpg

167.04 kB    
Krásná skupinka kosmatek. Když jsem je uviděl, zatajil se mi dech i když jde o obyčejnou Scutellinia scutellata (určeno mikroskopicky)
Snímek 041.jpg
   Snímek 041.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: so 04. června 2011 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na čem rostla ta trepkovitka?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 04. června 2011 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 04. června 2011 22:37 Teri napsal:
Na čem rostla ta trepkovitka?

Těžko říct, ten kmen byl v pokročilém stadiu rozkladu. Ani z okolních dřevin to není moc jasné. Byla totiž na rozhraní lužního (nebo snad pololužního Smile) a normálního lesa. Z lužní "části" tam rostly javory, olše a podobné dřeviny, z té nelužní části byly velice blízko třeba habry a duby.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. června 2011 6:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rame, rozlišuješ S. Scutellata a S. crinita ? Podle jednoho askomycetofila je Scutellata vpodstatě vzácnou Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 06. června 2011 6:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

06. června 11, 7:07 Bob napsal:
Rame, rozlišuješ S. Scutellata a S. crinita ? Podle jednoho askomycetofila je Scutellata vpodstatě vzácnou Wink

Já sice nejsem ascomycetofil, ale za poslední dva roky jsem jich zmikroskopoval si tak 10 až 15 a všechny byly spíš S. crinita.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 06. června 2011 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. června 2011 7:51 mat60 napsal:
06. června 11, 7:07 Bob napsal:

Já sice nejsem ascomycetofil, ale za poslední dva roky jsem jich zmikroskopoval si tak 10 až 15 a všechny byly spíš S. crinita.

Jojo, S. crinita jsem vzal v úvahu, ale brzy jsem ji vyloučil a to jen na základě makroznaků. U S. crinita se píše, že apotecia mají 3-8 mm, zato největší apotecium kosmatek z větve, odkud jsem bral vzorek, mělo 14 mm, několik dalších jich bylo přes cenťák. Milimetr sem, milimetr tam, ale 14 mm oproti uváděnému maximu 8 mm u S. crinita je přeci jen hodně velký rozdíl. Takže S. crinita jsem vyloučil hned v první fázi. No je teda škoda, že nemám exikát. U běžných hub (a tu kosmatku jsem podle informací považoval za běžnou) si obvykle exikát nenechávám, zvlášť v takovýchto případech, kdy po seschnutí má houba rozměr několika mikrometrů Very Happy Ale lokalitu znám dobře, vím přesně kde jsem bral vzorek a tak se tam někdy vrátím a vezmu těch vzorků víc a znovu to prověřím. A je taky možné, že tam mohlo být víc druhů - kosmatek tam bylo opravdu spousta.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 07. června 2011 5:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na velikost plodnice bych rozhodně nesázel v prvním kole!!! Velikosti plodnic jsou pouze typické velikosti nikoli nepřekročitelné limity!!! Navíc právě u crinita vs. scutellata může být literatura zaneřáděna značnými chybami ... Rád bych někdy viděl typické výtrusy scutellata, abych v tom měl jasno. Obávám se, že tyto dva druhy na tom mohou být v určování stejně jako ohnivci rakouský versus šarlatový.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 07. června 2011 19:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 07. června 2011 6:54 Bob napsal:
Na velikost plodnice bych rozhodně nesázel v prvním kole!!! Velikosti plodnic jsou pouze typické velikosti nikoli nepřekročitelné limity!!! Navíc právě u crinita vs. scutellata může být literatura zaneřáděna značnými chybami ... Rád bych někdy viděl typické výtrusy scutellata, abych v tom měl jasno. Obávám se, že tyto dva druhy na tom mohou být v určování stejně jako ohnivci rakouský versus šarlatový.

Jasně, na velikost taky většinou moc nespoléhám, ale tady to bylo až moc. A ne jedna plodnice. To je jako kdyby se v atlasech uvádělo, že dubák má maximální velikost 30 cm a já našel 60 cm Smile Nokaždopádně jste mi nasadili brouka do hlavy a až budu znovu na té lokalitě, tak vezmu další vzorky a uvidím

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 12. června 2011 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nějaká ta fotka z dnešní výpravy. Na loalitě toho nerostlo až tak moc, ale něco zajímavého se přeci jen našlo.

77.63 kB    
Jedny z prvních letošních čerstvých pýchavek
IMG_2087.jpg
   IMG_2087.jpg

82.79 kB    
Ne zrovna častá houba našich lesů - muchomůrka slámožlutá (Amanita gemmata). Tahle byla dnešní první, navíc s pěknou historkou. Ale bylo by to moc dlouhé a do popisku fotky by se to nevešelo :-)
IMG_2071.jpg
   IMG_2071.jpg

89.83 kB    
A ještě jedna muchomůrka slámožlutá, dnes na lokalitě jedna z těch běžnějších hub
IMG_2077.jpg
   IMG_2077.jpg

112.49 kB    
A našla se i nějaká ta hlenka, jen netuším, jaká by to mohla být. Každopádně, tohle je už pozdnější stadium, mladší o kousíček vedle, byly jasně oranžovočervené
IMG_2061.jpg
   IMG_2061.jpg

b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 12. června 2011 22:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemohl by to být zlepníček jahodovitý (Tubifera ferruginosa) - http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=165?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 12. června 2011 22:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 12. června 2011 23:41 b.gun napsal:
Nemohl by to být zlepníček jahodovitý (Tubifera ferruginosa) - http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=165?

A víš že to bude on? Teda pokud neexistuje nějaký jiný podobný ztepníček Smile Všechno sedí. Díky za radu

mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 13. června 2011 7:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. června 11, 23:46 ram2007 napsal:
ne 12. června 2011 23:41 b.gun napsal:

A víš že to bude on? Teda pokud neexistuje nějaký jiný podobný ztepníček Smile Všechno sedí. Díky za radu

Toto je T. ferruginosa (syn. T. arachnoidea) tak na 99%. To jedno procento je rezerva Very Happy. Kdybys to nafotil i vyvrácené nebo na řezu, tak by to bylo skoro stopro. Zlepníčků existuje asi tak osm druhů a dají se jakštakš poznat i makroskopicky; resp. u nás je asi jenom malá pravděpodobnost nálezu jiného.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru