Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
DavidusCZ

|
Zaslal: st 29. června 2011 21:28 Předmět: Atlas hub v příloze MF |
 |
|
Nevím kdo z vás si dnes v příloze MF Dnes prohlížel Atlas hub, ale v poslední době jsem snad nenarazil v " běžném" denním tisku na článek o houbách, který by nebyl alespoň částečně kontroverzní. Přeci když už dělám článek do novin, tak by neměl být problém nechat ho schválit odborníkem. Do tohoto atlasu přispěla fotkami i Česká mykologická společnost, zda atlas před vydáním i kontrolovala netuším. Jako celek je atlas pojat zajímavě, vybrány jsou běžnější jedlé a nejznámější jedovaté druhy hub. Vzhledem ke čtenosti deníku a masovosti sběru hub u nás, by tam nesrovnalosti ale být neměly. U Ucháče obecného je evidentně fotka Chřapáče jamkatého, Bedlu vysokou prý nezkušený houbař může zaměnit za Muchomůrku zelenou / tam bych spíš varoval před záměnou za menší druhy jedovatých bedel/, Hadovka smrdutá za smrže/ vzhledem snad, dobou růstu až tolik ne/, Čepičatka jehličnanová podle atlasu roste VŽDY na dřevě jehličnanů, což je zavádějící, páč ujišťují houbaře, že Čepičatka j. z listnáče nemůže být Čepičatka jehličnanová. Podle atlasu též roste často v trsech, kde spíš mělo být - oproti Opeňce zdánlivě v trsech. Čirůvku májovku lze podle atlasu - pokud nemrzne- sbírat celoročně. Nevím jak kde, u nás v létě nemrzne a májovky tu v létě nerostou. Tato pasáž tam vůbec neměla být, protože laik, který najde v létě houbu podobnou májovce ji kvůli oné pasáži, že ji může najít celoročně, za májovku považovat může. Celkově si tedy myslím, že na 3 dvojstrany atlasu, zavádějících informací poměrně dost. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: čt 30. června 2011 9:02 |
 |
|
Tak, tak. Včera večer jsem se na to díval a vstávaly mi chlupy na celém těle. Je to excelentní případ medvědí služby . Zvláště to o čepičatce a májovce vidím jako velmi vážné chyby, hraničící s obecným ohrožením . Nevím, co s tím a jestli vůbec má cenu se s tím snažit něco dělat. Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? Nejedná se o Blesk ale o relativně seriózní deník, proto by se to možná mohlo prubnout.
Naposledy upravil mat60 dne pá 01. července 2011 7:32, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 30. června 2011 18:51 |
 |
|
v Blesku zase tabulka kde rostou,,jižní Morava smrže,hlíva-chlív, to psal fakt odborník ,Čechy jsem považoval za inteligentní národ ,ale když 80% populace čumí na Novu a čte Blesk myslím si své,,, |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 01. července 2011 11:04 |
 |
|
čt června 30, 2011 9:02 am mat60 napsal: |
Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? .... |
... a co třeba raději ČMS !? ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 01. července 2011 11:29 |
 |
|
01. července 11, 11:04 Bob napsal: |
čt června 30, 2011 9:02 am mat60 napsal: |
Obrátit se na redaktory? Když, tak by to snad měl udělat Bob jménem Damyka a já se klidně přidám? .... |
... a co třeba raději ČMS !? ... |
Nevím. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: st 20. července 2011 9:13 |
 |
|
Jen dodávám, že ČMS dodala do čláku jen fotografie (ale ne všechny) a na textu se nijak nepodílela. Ale na druhou stranu by bylo příště lepší to nechat před tiskem někým zkouknout. Mám s tím své negativní zkušenosti, zejména u bulvárních titulů apod. , kam jsou schopný napsat totální nesmysly. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|