Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 25. července 2011 12:19 Předmět: Vzorky vzácných hub |
|
|
Na nahuby.sk se rozvinula diskuze ohledně odebírání vzorků hub v chráněných lokalitách respektive odebírání vzorků chráněných druhů. Sovenská legislativa je jiná než česká a tak se ptám, zda někdo nevíte, jak to funguje u nás. Už jsem si několikrát položil otázku, zda nejednám protizákonně v podobných případech, naposled zrovna včera, když jsem bral vzorek kriticky ohrožené Crepidotus crocophyllus (jen dodám, že po vysušení poputuje vzorek do MZM v Brně). Ale zpátky - pokud se chystám odebrat vzorek za účelem zjištění přesné identifikace (i když již mám podezření) a je to chráněný nebo nějaký kriticky ohrožený druh, je to trestné? Teď tím myslím vzácné či velmi vzácné druhy mimo chráněné území, v chráněných územích je to trošku jiné.
Samozřejmě je velmi obtížné prokázat, zda vzácnou houbu člověk sbírá pro vědecké účely nebo pro kulinářské potěšení (třeba hřib bronzový), ale nějaký zákon to snad aspoň trochu usměrňuje. Nevíte tedy jak to je? Je na sběr pro vědecké účely získat nějaké povolení? Nerad bych aby si pro mě po odeslání balíčku pro MZM v Brně obsahujícím exikáty několika vzácných druhů, přišla policie _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 25. července 2011 13:05 |
|
|
No je to poměrně složité... Existuje u nás zákon o zvláště chráněných druzích hub, konkrétně je to vyhláška č. 395/92
Houby v ní jsou rozděleny do 3 kategorií - kriticky ohrožené druhy, silně ohrožené druhy, ohrožené druhy a patří sem:
Kriticky ohrožené druhy
bolinka černohnědá (Camarops tubulina)
čirůvka hnědočervená (Tricholoma inodermum)
čirůvka Josserandova (Tricholoma josserandii)
hlívička jedlová (Hohenbuehelia abietina)
hlívovec ostnovýtrusný (Rhodotus palmatus)
hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)
hřib královský (Boletus regius)
hřib moravský (Beletus (Xerocomus) moravicus)
holubinka blaťácká (Rusula helodes)
hvězdovka Pouzarova (Geastrum pouzarii)
káčovka ploská (Bisocogniauxia simplicitor)
kuřinec subarktický (Ramariopsis subarctica)
květka písečná (Montagnea arenaria)
lanýž letní (Tuber aestivum)
lošáček statný (Phellodon confluens)
muchomůrka císařka (Amanita caesarea)
muchomůrka Vittadiniho (Amanita vittadinii)
náramkovitka žlutozelená (Floccularia straminea)
plstnatec různotvarý (Spongipellis fractipes)
polnička stepní (Agrocybe stepposa)
rudoušek tmavý (Rhodocybe obscura)
slizečka chlupatá (Xerula melanotricha)
šamonie modrající (Chamonixia caespitosa)
špička stepní (Marasmiellus carneopallidus)
ucháčkovec šumavský (Pseudorhizina sphaeospora)
václavka bažinná (Armillaria ectypa)
vláknice zašpičatělá (Inocybe acutella)
Silně ohrožené druhy
kalichovka luční (Omphalina discorosea)
klouzek žlutavý (Suillus flavidus)
kukmák dřevní (Volvariella caesiotincta)
mozkovka rosolovitá (Ascotremella faginea)
modralka laponská (Amylocystis lapponica)
ouško citronové (Otidea concinna)
pavučinec nancyský (Cortinarius nanceinensis)
pazoubek zelený (Microglossum viride)
plžatka smrková (Hygrophorus piceae)
strmělka suchomilná (Clitocybe barbulatum)
ušíčko jedlové (Pseudoplectania vogesiaca)
voskovka cihlová (Hygrocybe sciophana)
zvonovka Babingtonova (Entoloma babingtonii)
Ohrožené druhy
holubinka olšinná (Russula alnetorum)
hvězdovka uherská (Geastrum hungaricum)
kržatka vrásčitá (Tubaria confragosa)
loupavka vápencová (Hysterangium calcareum)
prášivka bažinná (Bovista paludosa)
šupinovka Henningsova (Pholiota henningsii)
Crepidotus crocophyllus je sice kriticky ohrožený druh, nikoliv však podle zákona, ale podle červeného seznamu, který ale není zákonnou normou.
Naše instituce - MVČ má povolení na sběr zvláště chráněných druhů v Královéhradeckém kraji. A můžu Ti říct, že za poslední 3 roky jsme ho využili u hub asi 2x. A i v případě, že tam budeš mít druhy z vyhlášky, tak věřím, že z Brna na tebe policii nepošlou )) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 25. července 2011 16:27 |
|
|
Díky moc za odpověď. O tomto seznamu zákonem chráněných druhů tak nějak vím. Ale nevíš třeba jak je to se sběrem v chráněných územích jednotlivých stupňů - nemyslím tím, že bys to tu rozepisovala, ale spíš jen odkaz na příslušnou legislativu. Samozřejmě tím myslím sběr pro vědecké účely - z jakékoliv rezervace, přírodní památky či čehokoliv jiného bych si na jídlo neodnesl ani obyčejného dubáka i kdyby jich tam bylo milion.
Ale podle mě je legislativa v tomto směru dosud nedořešená. Budu mluvit za sebe. V místě mého přechodného bydliště roste v relativně hojném počtu hřib bronzový (a nejen on) a běžně se tu sbírá pro kulinářské účely. Mnohokrát jsem potkal houbaře, kteří jej měli v košíku a taktně jsem je upozornil, že je to obecně vzácný druh a že by jej neměli sbírat. Odpověď většinou zní takto: "No a co? Za mnou půje jiný houbař a stejně ten hřib sebere." A za čtrnáct dnů potkám stejného člověka a zase má v košíku 5 bronzáků. (tady a v okolí jsou velice bohaté lesy a navíc malé vesničky, tak tu znám každého praktického houbaře )
Netvrdím, že by takovýto lidé měli jít za mříže, to ani omylem, ani nejsem za nějaké horentní pokuty, ale ani jednou jsem nezažil aby mě někdo zastavil, podíval se mi do košíku (nebo spíše do vzorkovnice ) a řekl: "Toto je chráněný druh, proč jste ho sebral?" Prostě i když si často z lesa odnáším i vzácné houby (samozřejmě ty vzácné v počtu menším než velkém ) tak mě nikdy nikdo nezastavil. Existuje u vůbec nějaká kontrola?
Osobně vídávám nosit lidi plné košíky i z rezervací, kde je jejich sběr přísně zakázán. A když je na to taktně upozorním, tak odpověď většinou zní "Vždyť je to obyčejný dubák."
Tak jsem tu položil spoustu otázek a těším se na odpovědi _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
|
Zaslal: po 25. července 2011 17:50 |
|
|
No teoreticky tě v chráněném území může pokutovat lesní stráž nebo jak se to jmenuje a pracovník ochrany přírody, těch je ale bohužel málo a vlastně jsem neslyšela o nikom, že by tu pokutu dostal...
Hřib královský je dokonce zákonem chráněný, nejen vzácný a přesto ho někteří lidé sbírají na jídlo, někteří dokonce prokazatelně vědí, že je to on. Dokud u něj nebude stát nějaký ten strážce, tak ho stejně seberou, chráněný-nechráněný.
Legislativa je jedna věc, ale její provádění věc druhá. Pochybuju, že by v naší zemi stát našel peníze na placení nějakých dalších "policajtů" co by hlídali lesy. Takže odpověď na Tvou otázku, kontrola teoreticky existuje, ale šance ji potkat je jaksi mizivá.
A ještě můj osobní dodatek, já bych si nedovolila někoho upozornit na cokoliv v košíku, lidi jsou zlí a nepříjemní a jsem ráda, že mám dosud neděravý úsměv.... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 25. července 2011 18:28 |
|
|
Je mi jasné, že to není tak jednoduché a že by bylo finančně dost náročné ustanovit nějakou "policii", která by dohlížela na sběr chráněných hub. Ale aspoň něco by v tomto směru mohla udělat lesní stráž, ne? Na ni v lese čas od času narazím a nikdy se mi nepodívali do košíku a to jsem tam měl často nějaký vzácnější vzorek který byl příliš velký aby se mi vešel do vzorkovnice (i když pravda, s košíkem moc často nechodím). K čemu pak je takový zákon, kde se uvede padesát chráněných druhů, když to nikdo nezkontroluje? Je mi jasné, že praktický houbař nebude před vycházkou do lesa studovat zákon nebo červený seznam, ale kdyby jej někdo v lese zastavil a řekl mu "Máte v košíku chráněný nebo vzácný druh, který by se neměl sbírat", tak si na to někteří dají příště pozor. I když jak už jsem naznačil dříve určitě ne všichni a někteří si budou každý den z lesa odnášet bronzáky a podobné... _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: út 26. července 2011 6:02 |
|
|
Do chráněných území v kategorii přírodní rezervace (PR) a přírodní památka (PP) je vstup zakázán natož tam cokoliv zbírat. Je potřeba požádat o udělení vyjímky ze zákazů.(soulad s ustanovením § 43 a § 56 zákona ČNR č. 114/1992 Sb). |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 26. července 2011 7:00 |
|
|
26. července 11, 7:02 Radek Doležal napsal: |
Do chráněných území v kategorii přírodní rezervace (PR) a přírodní památka (PP) je vstup zakázán natož tam cokoliv zbírat. Je potřeba požádat o udělení vyjímky ze zákazů.(soulad s ustanovením § 43 a § 56 zákona ČNR č. 114/1992 Sb). |
Máš to nějaké zmatené. To slovo národní v označení kategorie ochrany je zcela rozhodující. Přírodní památka je nejnižší stupeň ochrany a není rozumný důvod proč by se tam nesmělo vstupovat. Jde si i docela dobře představit sběr hub v přírodní památce, pokud ale nebyla vyhlášena k jejich ochraně. PP má sloužit hlavně k ochraně malých území před hrubými zásahy. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: út 26. července 2011 9:19 |
|
|
Přesně tak, jak říká Mat60. Jde spíš o NPR či NP a jejich zóny. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
|
Zaslal: út 26. července 2011 10:42 |
|
|
Do NPR i NPP může člověk chodit, ale musí se pohybovat jen po vyznačených cestách. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: út 26. července 2011 11:44 |
|
|
út 26. července 2011 11:42 Teri napsal: |
Do NPR i NPP může člověk chodit, ale musí se pohybovat jen po vyznačených cestách. |
To jo, ale co z toho člověk má? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: út 26. července 2011 12:14 |
|
|
Možnosti vstupu a sběru hub v ZCHÚ upravuje zákon 114/92 sb. Protože houby jsou dle litery zákona považovány za lesní plody, je jejich sběr povolen i ve zvláště chráněných územích (NPP, PR, PP); v národních přírodních rezervacích je nutné mít k této činnosti výjimku ze zákona (celé znění zákona např. zde: http://www.desinsekta.cz/share/download/legislativa/114-1992.pdf). Sběr lesních plodů (a tedy hub) může být rovněž omezen konkrétním plánem péče a ochrannými podmínkami daného maloplošného ZCHÚ. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Mikšík
|
Zaslal: čt 28. července 2011 8:27 |
|
|
Jen pro doplnění ohledně vzácných nálezů:
Na této adrese se můžete zaregistrovat a pomoci s aktualizací dat k Červeného seznamu. Našel jsem to na internetu, takže snad tím nic neporušuji. Bylo to tam jako veřejný odkaz. Čím více lidí se zapojí, tím lépe. Aplikace je snadná a velmi dobře se s ní pracuje. Myslím, že je zde během roku hodně nálezů, které stojí za to evidovat a třeba do této aplikace zaznamenat.
http://forum.nm.cz/sberhub |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: čt 28. července 2011 19:00 |
|
|
Tak to je teda paráda. Díky za odkaz. Určitě tam budu přispívat, protože letošní rok jsem našel spoustu vzácných až velmi vzácných druhů _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: po 01. srpen 2011 15:05 |
|
|
Ach jo. Já bych Terko tvé sdělení poněkud okrájel..."Je to z Blesku...no comment". Nevíte, která je naše nejvzácnější a nejvíce chráněná houba? Kupte si Blesk a budete v obraze |
|
Návrat nahoru |
|
|
|