Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Mochomůrka šedožlutavá?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 16:52
  Předmět: Mochomůrka šedožlutavá?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

26.června 2011 v okolí MB jsme Kodlikem Krakenem a spol. mimo jinejch zajímavůstek objevili i tuhle zvláštní katmanku, kterou jsem podle falešnýho prstenu nejprve špatně určil jako Muchomůrku blanitou (Amanita submembranacea), posléze mě Jirka Burel nasměroval k Amanita lividopallescens (Muchomůrku šedožlutavá), resp. někam k jejímu okruhu.....chuť i vůně mírný, středněvěká dubohabřina, resp. její okraj přecházející v trnky a hložinu....oblast mírně bazický teplopmilný květeny, cca 300 m.n.m., mírnej severovýchodní svah.....hnedle vedle jsme fotili i nějaký Chřapáče (asi jamkaté) a do 10metrů rostlo i několik trsíků Pečářek Bohusových.
Za případný typy budu povděčen!Smile

191.31 kB    
DSCN9843.JPG
   DSCN9843.JPG

185.25 kB    
DSCN9848.JPG
   DSCN9848.JPG

177.73 kB    
DSCN9849.JPG
   DSCN9849.JPG

175.23 kB    
DSCN9854.JPG
   DSCN9854.JPG

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 17:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud je to fotka jedný plodnice, jako že to vypadá že jo, pak nerozumím tak velkým barevnýmu rozdílu u obou fotek Sad. Zvlášť pokud se jedná o určování z fotky. Ne jedný je pochva i třeň bílý, na druhý okrový. S ostatními částmi plodnice je to stejnéSad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 17:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 29. září 2011 17:20 DavidusCZ napsal:
Pokud je to fotka jedný plodnice, jako že to vypadá že jo, pak nerozumím tak velkým barevnýmu rozdílu u obou fotek Sad. Zvlášť pokud se jedná o určování z fotky. Ne jedný je pochva i třeň bílý, na druhý okrový. S ostatními částmi plodnice je to stejnéSad

Máš recht, Dafsone....skutečná barva je někde uprostřed;-)....počkáme, třeba bude tak hodnej Kraken a lupne sem k tomu i svoje fotky, aby to nemátlo.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 18:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Připadá mi to. že ty druhý dvě fotky jsou s pomocí fleše (neboli blesku). Proto takový rozdíl v barvě. Máte-li zájem mohhu se to pokusit objasnit.
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 29. září 2011 18:54 Jiří Novák napsal:
Připadá mi to. že ty druhý dvě fotky jsou s pomocí fleše (neboli blesku). Proto takový rozdíl v barvě. Máte-li zájem mohhu se to pokusit objasnit.

Ou nou, fšecko bez blesku, dokonce na stejný režim "A"-preference clony....stejná clona, stejný úpravy v Zoneru, maximálně jsem mohl více či méně zeshora stínit kvůli přepalům....zájemcům pošlu originální fota!Smile

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 19:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Posuďte sami. Wink

177.37 kB    
DSC09627.JPG
   DSC09627.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 19:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 29. září 2011 19:03 Forrest Run napsal:
čt 29. září 2011 18:54 Jiří Novák napsal:

Ou nou, fšecko bez blesku, dokonce na stejný režim "A"-preference clony....stejná clona, stejný úpravy v Zoneru, maximálně jsem mohl více či méně zeshora stínit kvůli přepalům....zájemcům pošlu originální fota!Smile

Pak by to vypadalo, že první dvě fotky (zřejmě bez zastínění), že se na těchto fotkách v plodnicích "zrcadlí" světlo oblohy -tedy bílé. A druhé dvě fotky jsou tak perfektně odstíněšné od světla oblohy, že se v plodnicích "zrcadlí" směsné světlo z nějakého lesa, křoví, případně i vzrostlé trávy apod. které bývá zbarveno v odstínech žlutavých až žlutozelených (ale nelze vyloučit ani přítomnost odstínů jiných barev např. hnědavé.
Neber to jako faktum, to je jen moje vysvětlení daného jevu, které mi připadá nejpravděpodobnější. Také se mi stává, že mám na některé fotce barvy mimo realitu (přímo z foťáku, bez úprav) a pak přemýšlím, jak jsem toho vlastně dosáhl.
A ještě jeden postřeh; teď mi to došlo, že to může být spíš toto: Píšeš: "fšecko bez blesku, dokonce na stejný režim "A"-preference clony....stejná clona, stejný úpravy v Zoneru..." A tady může být ten pes zakopaný: Stejná clona, ale díky zastínění rozdílný čas. Ona i expoziční doba -respektive její délka má vliv na barevné složení: První dva snímky poměrně dobře prosvětlené -závěrka se tudíž otevře na krátkou dobu (dle programu); Druhé dva snímky zastíněné, clona stejná, ale dle nastaveného programu foták nastaví delší expoziční dobu (2x, 4x, ??). Tím pádem dopadá na "negativ" -v tomto případě čip (či co) světlo delší dobu a tím i "světla" z předchozích snímků mají čas se "vybarvit". Funguje to asi tak, že co je na nestíněných snímcích bílé, to na stíněných "utíká" ke žluté, případně k barvám žluté blízkým.

Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jiříku i Kodliku, oběma Vám děkuju, Kodlikovi za operativnost s fotem, Jirkovi za vyčerpávající vysvětlení....takhle jsem se na to nikdy nekoukal, že se mi i v nelesklý plodnici může zrcadlit/promítat okolní příroda!Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 30. září 2011 13:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Často se mi stává, že na plodnicích hub focených v lese, kde je i nějaký podrost (a někdy stačí i mech, ale většinou v trávě či borůvčí), že na fotografiích těchto hub často bývají odstíny žlutavé či barev velice žluté blízkých. Confused Nejprve jsem si myslel, že jsem zapomněl nastavit korekci foťáku na momentální počasí (Jasno, zatažedno, umělé světlo apod.), tak jsem si dal na to pozor a ono to dopadlo velice podobně ne-li stejně. Takto jsem vlastně vyloučil svou chybu. Nicméně, odkud se tam to zabarvené světlo bere? Tráva je zelená, listí a jehličí na stromech též. Tudíž jsem dospěl k tomu, že je-li tohoto v okolí hodně, pak chtě-nechtě svými odlesky a odrazy zabarvují běžné denní světlo v daném místě k té žlutavé, žlutavozelené, žlutavookrové apod. Shocked A dopadá-li nějak zabarvené světlo na určitý předmět, pak mu chtě-nechtě předává i své zabarvení. Hlavně se to projeví na bílých či světlých plochách. Smile
Byť houba na tvojí 3.fotce i Krakenově fotce vypadá stejně co se týká barevného odstínu, tak přece jenom na té tvé fotce je o cosi více žluté. Na první pohled to není vidět, ale dej si ty fotky vedle sebe a uvidíš to.
Jirka.

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 30. září 2011 15:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jiří, na druhou stranu si vem, o kolik byly jiné podmínky pro focení u obou fotek, aby to udělalo tak markantní rozdíl? Stává se to pokud někdo zkouší co je blíž reálu a zkusí třeba warm, tam to jde dost do žluta, nebo fotku prožene v compu Zonerem. Na fleku při stejnym nastavení na dvě cvaknutí dvě tak rozdílný fotky neuděláš, tomu nevěřim.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Forrest Run

PříspěvekZaslal: pá 30. září 2011 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 30. září 2011 15:02 DavidusCZ napsal:
Jiří, na druhou stranu si vem, o kolik byly jiné podmínky pro focení u obou fotek, aby to udělalo tak markantní rozdíl? Stává se to pokud někdo zkouší co je blíž reálu a zkusí třeba warm, tam to jde dost do žluta, nebo fotku prožene v compu Zonerem. Na fleku při stejnym nastavení na dvě cvaknutí dvě tak rozdílný fotky neuděláš, tomu nevěřim.

Mrzí mě, že si o mě myslíš, že jsem buď úplnej Tupodlak nebo že tu na Vás dokonce zkouším nějaký kulišárny, Davidusi!:/
Pošli mi přes vzkazník email, prosím, pošlu Ti originály fšech 4 ikriminovanejch fotek, včetně EXIFů, ať vidíš, že nemlžím.....ach jó, determinační typy veškerý žádný, jen rozpitvávání pseudoproblémů.

A přitom jsem si na Tebe Dafsone shodou okolností dneska vzpoměl a dokonce i v dobrým!....Wink... jsem nad Přísečnicí znovu nafštívil (i kvůli exikátům) velice úrodnej flek na Rozděrku splývavou(Sistotrema confluens)....stofky plodnic v čarovných (polo)kruzích pod osikama v cca 800m.n.m., velmi dobře přístupná "přísilniční" lokalitka, budeš-li mít zájem, upřesním via mail!Smile
Jo a pod osikama v týhle nadmořský vejšce a vejš až k Božáku už krásně jedou Č.zelánky i Č.topolový, zatím jen solitérky, čeká to na déšť jak na smilování bóží, pak budou mykoplantáže!Wink...loni jsem odsud přitáhnul koš zelánek kámošovi Láďovi Květnatcovi...dělá z nich matjesy a je to delikatesa!Smile

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 30. září 2011 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím proč se tak čertíš.... Question Já jsem v příspěvku Daviduse nenašel nic, co by bylo hodný tak ostrý reakci...naopak..
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 01. října 2011 6:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 30. září 2011 21:32 Jirka Kohl napsal:
Nevím proč se tak čertíš.... Question Já jsem v příspěvku Daviduse nenašel nic, co by bylo hodný tak ostrý reakci...naopak..

Taky reakci nerozumím Sad Jinak rozděrky rostou i dole u Droužkovických rybníků.
Forrest Run

PříspěvekZaslal: so 01. října 2011 16:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 01. října 2011 5:27 DavidusCZ napsal:
pá 30. září 2011 21:32 Jirka Kohl napsal:

Taky reakci nerozumím Sad Jinak rozděrky rostou i dole u Droužkovických rybníků.

"Na fleku při stejnym nastavení na dvě cvaknutí dvě tak rozdílný fotky neuděláš, tomu nevěřim." Tuhle větu jsem si Davidusi vyložil jako že máš pochybnosti o mý inteligenci nebo, a to by mi vadilo o dost víc, o mý čestnosti a pravdomluvnosti, pokud jsi to myslel jinak, tak mi to prosím, osvětli a tímto se Ti omlouvám za svoji příkrost, snad jsem se Tě zas tolik nedotknul, Draku!Smile

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 01. října 2011 16:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 30. září 2011 14:02 DavidusCZ napsal:

Davidusi, ono zde bylo stejné nastavení jen co se týká programu focení a to preference clony kvůli hloubce ostrosti (program "A"). Tím pádem tento program mění čas v závislosti na momentálním osvětlení. A mám za to, že spodní snímky byly zastíněny a tím pádem se prodloužil čas expozice. Dále tím, že byly tyto snímky zastíněny, tak už na ně nedopadalo přímé světlo (oblohy) ale tzv. světlo rozptýlené neboli odražené od předmětů a věcí v okolí. Takovou ne moc dobrou vlastností tohoto druhu světla (nemáme-li s sebou bílé odrazné plochy) je to, že bývá zabarveno k té barvě, kterou mají předměty, od nichž se odráží. (Je-li tedy v blízkém okolí mnoho zelených věcí -tráva, stromy, křoví..., je velká praděpodobnost toho, že toto světlo bude zelenkavě až žlutavozelenkavě zabarveno právě odrazem do těchto.)
Takže co se týká světelných podmínek, ty nebyly stejné.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru