Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Gotty
|
Zaslal: po 11. července 2011 16:26 Předmět: Atlas hub do mobilu |
 |
|
Jako nadšený, ale sváteční houbař se často setkávám s problémem jednoznačného určení druhu (a především jedlosti) nalezených hub. Pro takzvané kapesní atlasy je poměrně typické, že buď nejsou dost kapesní, nebo naopak nejsou dost obsáhlé.
Protože pracuji v IT firmě a zároveň mám kolegy, kteří se potýkají s podobným problémem, byla jenom otázka času, než někoho napadne jednoduché a poměrně elegantní řešení - Atlas hub v mobilním telefonu.
Na výrobě v současnosti pracujeme ve svém volném čase. Pokud půjde vše dobře, atlas bude k dispozici pro většinu chytrých telefonů (= těch, které mají dostatečně velký display na to, aby z něj šlo aspoň něco poznat) ještě v průběhu letošní hlavní houbařské sezóny.
A co si o tom nápadu myslíte Vy? Využili byste takovou aplikaci?
Vzhledem k tomu, že mezi námi není ani jeden opravdový mykolog, oceníme především rady, varování, konzultace ale i zájemce o testování. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 11. července 2011 20:18 |
 |
|
Dobrý den
na to vám s dovolením napíši několik mých postřehů:
1. Bohužel nejste jediný,kdo na tomto projektu pracuje, paralelně již na tomto pracuje s odborníkem na houby jiná společnost
2. Souhlasím, že je to dobrý nápad,ale jen za několika podmínek. Pokud na atlasu nedělá někdo kdo se houbám blíže věnuje, tak vznikne paskvil, který nemá ani cenu dělat. Za prvé je nutné na míru ušít kvalitní a krátké texty, díky kterým by člověk mohl v mobilu podle určitých znaků vyhledávat. A to jaké znaky to mají být ví spíše zkušenější řekněme "odborník na houby" či chcete-li "amatérský mykolog". To je myslím na celé věci nejtěžší, protože musíte vlastně vytvořit jakýsi klíč, tedy pokud tam nechcete jen atlas "vrazit" s popisy a toť vše, ale to trochu ztrácí smysl dle mého.
3. Souhlasím, že současné mobily již mají dostatečné rozlišení pro to aby kvalitně zobrazily fotografii, ale i tak je bezpodmínečně nutné, aby k takovým textům byly velmi kvalitní a názorné fotografie. Pokud vy přímo nefotíte což asi ne, budete muset použít jiném fotky a pokud je "stáhnete z netu" tak porušíte autorská práva. Navíc pokud neznáte kvalitní servyry ani nemusíte k popisu přiřadit správný druh a nebo tam dáte netypickou fotografii, na které nejsou zobrazeny všechny důležité znaky daného druhu. Takže tím zvyšujete riziko, že podle atlasu někdo určí houbu špatně. A protože asi nemáte kvalitní fotky, správné by bylo je poptat u lidí, kteří se fotografováním hub věnují a mají zkušenosti.
4. Pokud tedy celou věc neuděláte poctivě a kvalitně bez odborného dohledu, můžete vytvořit něco na základě čehož se v krajním případě může člověk otrávit houbou a pak vás zažaluje, že houbu určil podle vašeho atlasu. Věřte mi, že pokud nedodržíte tyto postupy a nedáte celé dílo skonzultovat a odborně revidovat a nebudete tam mít kvalitní fotky, které budete muset autorům samozřejmě zaplatit (obvyklá taxa je tak 250-500 za foto) tak nemá cenu se do toho ani pouštět, navíc připravované konkurenční dílo vás myslím lehce trumfne, protože je připravováno s kvalitními fotkami a popisy.
5. Vím, že se tu ozve asi mnoho dalších lidí třeba s jiným názorem, proč ne, k tomu je tady koneckonců tato diskuse. Abych z toho vyseknul tonejdůležitější, největší problém budete mít s autorskými právy fotografií, ale třeba vám je někdo dá zadarmo či za třeba procento z prodeje, to už je vaše věc.
Pokud chcete napíši vám k tomu víc soukromě.
Můj email je michal.miksik@gmail.com |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: po 11. července 2011 20:49 |
 |
|
K tomu, že Gotty není jediný kdo na takovém projektu pracuje, bych napsal bohudík nikoli bohužel. Jsou to první vlaštovky a v konkurenci si každý může vybrat - ale to je jen můj názor, který nikomu nevnucuji. Pokud se někdo otráví tím, že podle fotky pečárky v atlase sní muchomůrku zelenou, je to jen a jen jeho problém, v tom případě nikdy se žalobou neuspěje. Nehledě na to, že naprostá většina otrávených do dnešních dnů, znala právě houby po nichž se otrávila z všemožných atlasů. Tvůrce takového atlasu bych do začátku zbytečně neděsil, pravda je, že pracovat by na něm měl určitě s odborníky a do atlasu dávat autentické fotky a viditelnými makroznaky. Navíc, takový atlas určitě zatím plně nenahradí atlasy tištěné a není problém na úvod vložit, že atlas slouží k orientačnímu určení hub a autor nenese zodpovědnost za následky způsobené nesprávným určením houby. Pokud se mýlím, opravte mě, děkuji  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gotty
|
Zaslal: po 11. července 2011 21:17 |
 |
|
V první řadě bych chtěl poděkovat za první názory.
Ad 1) Michale, děkuji za upozornění, o konkurenci jsem netušil. Určitě se doinformuji, ale na našem záměru to rozhodně nic nemění
2) To si samozřejmě plně uvědomuji a přiznávám, že v tom máme trochu deficit, na jeho nápravě ale velmi intenzivně pracujeme.
3) Jsem profesí grafik - plně si uvědomuji důležitost kvalitních podkladů. Stáhnout fotky z netu by mě ani ve snu nenapadlo. Toto už je v řešení a myslím, že pokud to vyjde, budete v tomto směru velmi příjemně překvapen.
4) I když se to z mého prvního příspěvku nejspíš jevilo jinak, nejsme žádní začátečníci - podíleli jsme se na několika z nejstahovanějších českých mobilních aplikací. Pevně věřím, že i mykologickou stránku se nám nakonec podaří vyladit a budeme Vámi zmiňované konkurenci při nejmenším důstojným sokem
5) Obávám se, že největší problém nebude s licencemi fotek, ale s klíčem a texty, ale i tak děkuji za upozornění.
Davidus > Díky za podporu. Rád bych aby naše aplikace nevedla k žádným otravám, ale jistota je jistota, takže nějaké upozornění tam nejspíš dáme. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: po 11. července 2011 23:37 Předmět: Atlas v mobilu |
 |
|
Mě se to líbí za předpokladu ohromné velkorysosti autorů. Dle mne nemá smysl snažit se napodobit klasické (byť kapesní) atlasy, ale budovat stručné amatérské uživatelské aplikace. Omezil bych se na cca 30 druhů, zbytek ať víkendový amatérský uživatel této aplikace laskavě ponechá dále růsti
Asi bylo (bude) psáno, že fotka nestačí. Nejdůležitější je popis určovacích a diferenciačních znaků. I zde bych apeloval na největší důraz na DIFERENCIAČNÍ znaky v maximální stručnosti popsané. Snad bych i byl pro binární vyjádření 0x1 nebo AxN, čili vlastně extrémně stručný klíč.
Pokud dobře chápu smysl této aplikace, pak bych byl pro vytyčení pár desítek snadno poznatelných (případně pomocí JASNÝCH diferencičních znaků určitelných) sežratelných druhů společně s dobrými autorskými fotkami
Fandím tomuto projektu ! _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gotty
|
Zaslal: út 12. července 2011 16:31 |
 |
|
planetahub>
Co se velkorysosti týče, pokud se nám vývoj nějak extra neprodraží, počítáme s vydáním zdarma.
Ohledně objemu druhů se shodneme tak napůl. 30 jedlých hub mi přijde jako rozumné množství, které by mělo každému víkendovému houbaři bohatě stačit. Kromě nich by, myslím, nebylo od věci, přidat podobné množství nejedlých a jedovatých hub, u kterých hrozí záměna.
Jinak jste myslím docela pěkně vystihl, kudy se zatím ubíraly naše úvahy
Díky za podporu! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
bbv Anonymní
|
Zaslal: po 08. srpen 2011 20:27 Předmět: aplikace |
 |
|
zdravim,
zrovna ted o vikendu jsem byl na houbach a uroda byla uchazejici
nicmene se akorat ted pidim po nejake aplikaci o ktere tu pisete, protoze jsem nasel par kousku s kterymi jsem si nebyl jisty (nejspis hrib zlucnik)
mam iphone a na appstore jsem nasel jen nemecke ci anglicke aplikace. Ne ze bych si to nedokazal prelozit, ale pohodlnejsi mi prijde to mit cesky
takze ja osobne bych za takovou aplikaci byl rad a klidne bych i zaplatil.
Jeste dotaz....kdyz jste psal ze to chcete zvladnout jeste v letosni houbarske sezone...jak na tom nyni jste? )
diky a drzim palec aby se vam to podarilo dat do kupy
bob |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 10. srpen 2011 13:19 |
 |
|
A co takhle trochu větší ambice Onehdá byl představen vyhledávací "algoritmus" pro obrázky ... Čož takhle houby nafotit a mobil je určí jako jedlé či nejedlé či aplikaci neznámé. Prostě by se nafotilo hodně fotek v nějakém standardním nasvícení (asi blesk) a asi s použitím barevné tabulky, pak by se to upravilo aby seděli barvy tabulky a uložilo do databáze. Vyhledávání by probíhalo podobně, určení by se zobrazilo v procentickém vyjádření shody. Možná bychom byli překvapeni co dokáže kompjútr  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gotty
|
Zaslal: pá 12. srpen 2011 18:06 |
 |
|
bbv > Děkujeme za podporu. Uděláme vše pro to, abychom to stihli do konce léta, pokud se to nepovede, tak se mi jako nejpravděpodobnější termín jevi až příští rok.
Bob > Větší ambice jsou na míste pro větší tým s větším rozpočtem. Našim cilem je udělat jednoduchou, ale za to funkcni a fakticky správnou aplikaci. I přesto děkuji za zajímavý podnět, třeba na něj jednou, až tato technologie trochu pokročí ještě dojde. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rxx Anonymní
|
Zaslal: pá 12. srpen 2011 20:10 |
 |
|
Píše se tu o aplikaci pro mobil, ale jedna podstatná informace tu stále chybí... jaký mobil?
Android? WP7? iOS? Jediné, co by se dalo předpokládat, že nějaký midlet to nebude....  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gotty
|
Zaslal: ne 14. srpen 2011 15:02 |
 |
|
Rxx > Dobrá otázka V tuto chvíli mohu slíbit pouze Android a iOS. Další zvažované platformy jsou Symbian a WP7. Kdybych to měl odhadnout, tak Symbian má tak 70% šanci a WP7 30%, že na ně taky dojde. O ničem dalším (BlackBerry, Bada, WM,...) zatím neuvažujeme. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Rashka Anonymní
|
Zaslal: út 27. září 2011 17:09 |
 |
|
Zdravím, tak jak to s touhle aplikací zatím vypadá? Doufám, že jste neustrnul a vývoj směle pokračuje  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gotty
|
Zaslal: út 27. září 2011 17:53 |
 |
|
Taky zdravím,
vývoj pokračuje, ale velmi pozvolným tempem. Konkurence (iHoubar) nám, jak se říká, vypálila rybník, tak teď některé věci trochu přehodnocujeme, aby jedinou konkurenční výhodou nebyla cena.
Původní termín už je za námi, takže platí ten příští rok. Doufám, že nám tento čas navíc umožní udělat promyšlenější a lépe odladěnou aplikaci, než jsme původně zamýšleli. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
fanúšik Anonymní
|
Zaslal: st 05. října 2011 16:00 Předmět: skromná rada |
 |
|
ak nechcete vytvoriť niečo veľmi podobné ako konkurencia tak to skúste urobiť na spôsob atlasu huby dvojníky.teda že k jedlej hube bude odklikom priradená najviac podobná nejedlá (jedovatá) huba teda taká s ktorou je najväčšia pravdepodobnosť zámeny a potom naozaj bude stačiť pár najčastejšie zbieraných konzumných húb a ich dvojníkov.jednoduchá pomôcka v mobile pre poloslepých prípadne napitých 'tiežhubárov'  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Abbadon
|
Zaslal: st 05. října 2011 17:38 |
 |
|
To mě by se líbila funkce takového atlasu, kde by si člověk mohl tento atlas svými fotkami a informacemi doplňovat to by bylo podle mě dost dobrá aplikace a za takovou bych určitě byl ochoten něco zaplatit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|