Zaslal: st 05. října 2011 22:51 Předmět: Kozák? Křemenáč?
Letos jsem našel v Č. Kanadě u Stálkova v místě, kde se říká "U Křížku" tohoto dle mne kozáka březového; výška asi 10 cm; smrkový les s borovicí a ojediněle bříza, buk a pár osik; půda spíš kyselejší -mech a borůvčí; nadmořská výška cca 630 m. Jen pro zajímavost -tento (kozák březový) je v okolí Stálkova celkem vzácný -alespoň pro mne, tak 1 až 2 plodnice za těch cca 14 dní, které tu v létě trávím (některé roky je nenajdu vůbec), a přitom křemenáče tu nacházím naprosto běžně. Obrázek č. 1.
Před dvěma roky jsem kousek od tohoto místa nalezl 3 podobné plodnice se světle hnědou až šedohněhou hlavou bez červenavých či oranžových tónů. Tenkrát jsem si je určil jako křemenáče hnědé, byť je tento vzácnějším druhem. Obrázek č. 2.
Sestra mi pak dala 5 stejně vybarvených, z nichž ty horní 2 našla den před tím úplně jinde (od Stálkova na druhou stranu) a ty 3 na spodním snímku nějakých 80(?) m od mého nálezu, ale nezavolala mne, abych si je vyfotil na místě. -Na horním snímku jsou v jejich hlavách slabší červenkavé tóny, ale to je moje chyba coby fotografa. Ve skutečnosti měly tutéž barvu jako ostatní. Tenkát jsem je určil též jako křemenáče hnědé a dál to neřešil. Ale jen tak pro porovnání jsem její nálezy vyfotil s klasickým kř. březovým. Obrázek č. 3.
Dneska se ale přikláním k názoru že před těmi dvěma roky jsme tu spíš asi našli kozáka topolového (osiky poblíž). Prostudoval jsem si tu na DAMyku několik diskuzí (např. v Určovně), které se právě těmito zabývají. I diskuzi o tom, že některé běžné křemenáče mohou sem tam vytvořit i barevně odlišnou plodnici se světlou hlavou skoro bez červenavého pigmentu. Alespoň tak mi to vyznělo. A právě tyto příspěvky mi rozhodily mou, do té doby celkem pevnou víru, že se jedná o křemenáče hnědé.
Bohužel už si po dvou letech nepamatuji, jak se dužnina těchto křemenáčů-kozáků chovala na řezu. Akorát si pamatuji, že klobouk byl stále tvrdý i u plodnic, které vypadaly starší. Přitom mám zafixováno, že u kozáků hlava poměrně brzo začíná měknout, vyjma kozáka habrového.
Pomůže-li mi někdo z vás vyřešit, co jsme to před těma dvěma lety vlastně našli, budu rád a děkuji předem.
Jirka Novák
97.7 kB
Kozák březový 15. 8. 2011
DSC05434oL.jpg
99.96 kB
Můj nález 28. 8. 2009
DSC05841L.jpg
99.73 kB
Tyto našla sestra- pro porovnání jsem je vyfotil spolu s kř. březovým.
27.-28. 8. 2009
Dle mého je na první fotce spíše kozák šedohnědý (Leccinum cyaneobasileucum)...
Taky mně napadl, ale záměrně jsem jej neuvedl, abych případné určovatele dopředu neovlivňoval. Kozák březový by měl mít klobouk spíše světlejší s hnědavým až slabě červenkavohnědavým nádechem (alespoň dle mne). Zde je šedý až šedohnědavý. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory