Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lepista nuda - Čirůvka fialová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Oťas

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 8:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jaroslaf

Myslím, že není nutné přidávat fotografie (stejné!!) houby, která byla právě určena v "určovně", zbytečně zabírají místo!

Anonymní

Poslední snímek M. Mikšíka se mi jeví opravdu dost přesaturovaný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 10:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fotografii jsem upravil, byla přesaturovaná, ale i když to zní neuvěřitelně -jen velmi málo, ty barvy v dešti jsou skutečně úžasné.

Foto je teď v příspěvku první.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U Michala je můj monitor vidí všechny dóst přesaturované, u Jaroslafa první dvě přesaturované, třetí je naopak velmi reálná. Ale třeba to tak je jen na mém monitoru.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jaroslaf

PříspěvekZaslal: st 29. září 2010 19:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Oťas: nevidím nejmenší důvod, proč sem nevložit fotky. Od toho to fórum snad tady je ne? Jestli máš na mysli problém s duplicitou souborů, příště to zkusím prolinkovat, je pravda že to pak zabírá dvojnásobek místa.
21:40 - napravil jsem a vložil jen linky namísto obrázků

ad saturace: fotil jsem bezprostředně po dešti, lehce pod-exponovávám (-1EV) a ty barvy zrovna u těchto konkrétních plodnic byly skutečně velmi, velmi syté. Nejsou to shodné s těmi co jsou na tom třetím obrázku.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 30. září 2010 9:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jaroslafe. Fotky se sem skutečně nedávají dvakrát. Praxe je taková, že je-li houba určena, je přesunuta do tématu, které je tomu druhu určeno. Stačí jen požádat o přesun. Nejlépe formou odpovědí v příspěvku, který má být přesunut a s uvedením URL adresy kam to má být přesunuto.

Pokud jde o ty barvy - psal jsem, že můj monitor to tak vidí = fotky mohou být ok Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jarda

PříspěvekZaslal: pá 19. listopadu 2010 19:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pár jich ještě bylo

98.63 kB    
Na kupě v lese navezeného odpadu, hlavně listí a trávy
PICT0001-1.JPG
   PICT0001-1.JPG

Naposledy upravil jarda dne so 20. listopadu 2010 15:34, celkově upraveno 1 krát
lesánek

PříspěvekZaslal: so 20. listopadu 2010 0:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem se na ně letos ani pořádně nedostal, v říjnu při první vlně jsem sklízel lišky a teď sklízím hlívu. Jinak jsou ale taky moje oblíbené
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 06. března. 2011 10:56
  Předmět: Lepista nuda
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do jesene je ešte ďaleko,tak aby nevypadli z pamäti.Hoci bol rok 2010 na huby veľmi bohatý,paradoxne pre pôvabnice,aspoň tu v našom regióne to bol jeden z najslabších rokov.A dvojfarebky boli na tom ešte horšie.Tieto fialové zvyčajne nachádzame v kruhoch na svetlejších miestach a okrajoch listnatých aj ihličnatých lesov.Občas sa dobre zadarí na starom sene vyhádzanom z kŕmidiel pre lesnú zver.Toto sa nám už potvrdilo nezávisle na troch miestach v troch rôznych lesoch.Nachádame ju,hoci podstatne menej aj na čistých lúkach bez stromov.Asi pred tromi rokmi nás poriadne prekvapila obyčajná malá vrbina v poli,kde týchto húb rástlo neuveriteľné množstvo.
Tieto na fotografiách sú z poslednej jesene a zaujali pekne sfarbenými hlúbikmi v dolnej časti.

180.67 kB    
Žilina-Trnové,okraj lesa. 17.10.2010
Lepista nuda.JPG
   Lepista nuda.JPG

195.09 kB    
Lep.nuda.JPG
   Lep.nuda.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. srpen 2011 13:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Včera jsem v "čisté" kulturní vysoké smrčině našel dvě malé (klobouk průměru kolem 4 cm, dost macaté), naprosto fialové s malým nádechem do žluta u středu klobouku. Snad to byly ony, a nebo nějaká ta "letní forma", ale počasí je podzimní ...
mykožrút

PříspěvekZaslal: pá 12. srpen 2011 14:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tu sú dnešné. Asi sa nám pomaly a nenápadne zjesenieva.

160.92 kB    
Strečno,úbočie Grúňa. Miešaný les buk - smrek,severný svah,asi 700. m.n.m.
pôvabky.JPG
   pôvabky.JPG
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. listopadu 2011 1:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čirůvky rostly letos v hojném množství, a to jak v čistě listnatých lesích, tak ve smrkových monokulturách...

121.59 kB    
29.10.2011 - Krušné hory (TP)
Lepista nuda.jpg
   Lepista nuda.jpg

118.84 kB    
15.10.2011 - České středohoří (TP)
Lepista nuda.jpg
   Lepista nuda.jpg

124.39 kB    
Lepista nuda (2).jpg
   Lepista nuda (2).jpg
JARIN

PříspěvekZaslal: po 07. listopadu 2011 20:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U nás třeba letos skoro vůbec Crying or Very sad
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. listopadu 2011 23:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 07. listopadu 2011 19:07 JARIN napsal:
U nás třeba letos skoro vůbec Crying or Very sad

U nás "skoro vůbec" už několik let Sad Minulý pátek jsem jich našel asi 20, což je můj osobní rekord posledních let Very Happy ... dříve nebyl problém jich nasbírat na malém plácku plný košík za chvilku...
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2011 0:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 07. listopadu 2011 22:55 Sley napsal:

U nás "skoro vůbec" už několik let Sad Minulý pátek jsem jich našel asi 20, což je můj osobní rekord posledních let Very Happy ... dříve nebyl problém jich nasbírat na malém plácku plný košík za chvilku...

Zvláštní, já jich před týdnem potkal ve smrčinách v Krušných horách spoustu, shluky nebo kruhy čítající několik desítek kousků.
Jeden malý kruh jsem zkoušel i zvěčnit, ale v tom šeru a oparu, který se v lese vznášel - navíc balancujíc na vlhkém pařezu, abych byl alespoň trochu v nadhledu - se to moc nepovedlo...

122.74 kB    
29.10.2011 - Krušné hory (TP)
Lepista nuda (3).jpg
   Lepista nuda (3).jpg
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2011 0:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mám tu zkušenost...možná by to stálo za podrobnější průzkum proč? Jediný co mě napadá je změna ekologie - především v ovzduší (možná se pletu může to být třeba uplně něčím jiným) ale podobnou situaci sleduju u nás na kladensku s výskytem h. hnědého. Rok od roku je jich pořád méně a to dost razantně. Kladensko je v tomhle směru celkem unikátní region, kde se ovzduší změnilo za posledních 25 let dost radikálně, z těžkýho průmyslu který celý město i okolí enormě zatěžoval (sám si pamatuju jako malej že v zimě napad sníh a druhej den byl černej Confused ) nezbylo skoro nic a momentálně není u nás jediný větší znečišťovatel ovzduší, mimo život města jako takovýho samozřejmě, ten rozdíl je znát i v lese kdy člověk začíná nacházet druhy který by tu dřív těžko našel a naopak některý dříve běžný začínají mizet.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 5 z 6

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru