Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Prosím poraďte začátečníkovi
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ducinka
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 03. srpen 2010 21:38
  Předmět: Prosím poraďte začátečníkovi
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den,

ráda bych si zkusila vypěstovat nějakou tu houbičku:-) Jelikož jsem úplný laik, potřebovala bych poradit. Netuším jaké houby zvolit a zda sadbu či substrát.
Ráda bych vybrala několik druhů. Nejlépe pokud by plodily v průběhu celého roku, nikoli všechny najednou. Upřednostnila bych samozřejmě houby s léčivými účinky.
Dále by mě zajímalo, za jak dlouho začne plodit substrát a za jakou dobu sadba. Lze k pěstování použít dřevo švestky staré cca. 3 měsíce? A pokud bych se rozhodla pro pěstování na pařezu, je zde nějaké omezení týkající se jeho stáří? Lze přes zimu pěstovat houby ze substrátu doma?
Mohu houby umístit poblíž nebo je třeba zachovat nějaké rozestupy?
Stává se, že houby "napadnou" jiný strom, který roste v blízkosti?
Dle popisu mě zaujaly tyto:
reishi
Penízovka sametonohá
Žampion mandlový
Trsnatec lupenitý - Maitake
Korálovec ježatý
Shii take
hlíva
Které by jste mi doporučili?

Velmi Vám děkuji za odpověď a radu a omlouvám se za množství amatérských dotazů, ducinka
planetahub

PříspěvekZaslal: st 04. srpen 2010 2:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Odpověď jsem zaslal na email.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 04. srpen 2010 14:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. srpen 2010 3:25 planetahub napsal:
Odpověď jsem zaslal na email.

To je škoda. Myslím, že by to zajímalo více lidí
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub

PříspěvekZaslal: st 04. srpen 2010 15:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když to tedy zajímá více lidí, tak půjdeme na to Cool

Volba substrát nebo sadba se neodvíjí snad ani tolik od obtížnosti pěstování, jako spíše od dostupnosti materiálu, nářadí a šikovnosti.

Příklady otázek, které je třeba si položiti:
Question Mám možnost sehnat si pytel slámy nebo relativně čerstvý špalek listnatého dřeva, mám alespoň vrtačku nebo motorovou pilu, mám kousek zahrádky kam bych naočkovaný špalek uložil,mám chuť čekat na úrodu 3 měsíce (při pěstování na slámě) až rok (dřevo)?

ANO = sadba do dřeva či slámy
NE = předpěstovaný substrát

Při pěstování na dřevě ve venkovním prostředí houby plodí v souladu s přírodou (např. hlíva po ochlazení...). Je to pěstování extenzivní. Chci-li pěstovat v průběhu celého roku a nástupy plození nějak usměrňovat, je nezbytný substrát - pěstování intenzivní. Ten je určen zhruba na 2 měsíce, pak je vyplozený. Výhoda spočívá v bezpracnosti a taky úspoře času (přeskočí se celá několikaměsíční fáze prorůstání substrátu), substráty např. já osobně dodávám v období počínajícího plození.

Doby plození - sadba ve dřevě třeba až za rok, rok a půl. Substráty od spolehlivého dodavatele prakticky okamžitě.

"Lze k pěstování použít dřevo švestky staré cca. 3 měsíce? A pokud bych se rozhodla pro pěstování na pařezu, je zde nějaké omezení týkající se jeho stáří?"

Ano, 3 měsíce jsou v pořádku. Méně vhodné je dřevo starší než cca půl roku nebo se znaky napadení jinou houbou. Do tmavých dřev (zde konkrétně do švestky) bych nedával hlívu, ale spíše třeba šitake.

"Lze přes zimu pěstovat houby ze substrátu doma?"
Ano, dokonce jsou k tomu určeny.

"Mohu houby umístit poblíž nebo je třeba zachovat nějaké rozestupy?"
Houby různých druhů např. na substrátech se mohou pěstovat všechny vedle sebe. Viz např. foto z mé minipěstebničky.

"Stává se, že houby "napadnou" jiný strom, který roste v blízkosti? "
Spíše ne, dělají to např. václavky a troudnatce, ale hlíva a spol. to nedělá.

"Dle popisu mě zaujaly tyto:
.
.
.
.
.
Které by jste mi doporučili? "

Já samozřejmě doporučuji to, co mám na skladě Cool Ale dovolím si trošku provést hodnocení.

Reishi - mám skladě mám sadbu do dřeva i substrát. Pěstování ze sadby středně náročné, pěstování ze substrátu naprosto nenáročné a bezproblémové. Na substrátu vhodné i pro amatéry.

Šitake - mám skladě mám sadbu do dřeva i substrát. Pěstování ze sadby mírně náročnější, pěstování ze substrátu zcela bezproblémové. Na substrátu vhodné i pro amatéry. Moc hezky se na něj kouká!

Hlíva - mám skladě mám sadbu do dřeva i substrát. Pěstování na dřevě bezproblémové, pěstování na substrátu navzdory široce rozšířené pověsti poněkud náročnější na výběr správného místa k uložení substrátu (nutný chlad a vysoká vlhkost). Spíše pro mírně pokročilé.

Korálovec - mám sadbu do dřeva, substrát aktuálně ne. Pěstování na obojím poměrně nenáročné.

Snadná na pěstování je taky třeba šupinovka nameko. Dává dobrý výnos, hodí se dobře do kuchyně.

Resumé - pro začátečníka bych v tomto teplém počasí volil zcela jednoznačně substrát šitake nebo nameko. Nenáročné na pěstování, úspěch garantuji, rychle vyroste houbařsko-pěstitelské sebevědomí. Mimoto je čerstvé šitake v ČR téměř nedostupné. Je to delikatesa a navíc zdravá.

Aktuální nabídka zde http://www.planetahub.cz/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=73

Mnoho odpovědí na otázky dosud nevyslovené lze nalézt na www.planetahub.cz

93.12 kB    
Pod pokličkou pěstebny.jpg
   Pod pokličkou pěstebny.jpg

Daveee

PříspěvekZaslal: pá 02. prosince 2011 14:18
  Předmět: Daveee
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám dotaz, sice jsem si toto forum četl, ale i tak jsem udělal chybu asi. Naočkoval jcem bukové piliny zrnitou sadbou Hlívy o váze pilin cca30kg 2 pytle, ale použil jsem jen 500g sadby zrnité od Mycelium Wolf. Je to problém, nebo budou piliny prorůstat pomaleji.
planetahub

PříspěvekZaslal: po 05. prosince 2011 11:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mne je to dost málo, obvyle se dává tak 3-5% hmotnostních. Mělo by to růst, ale trošku pomaleji.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 05. prosince 2011 21:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. srpen 2010 15:52 planetahub napsal:
Resumé - pro začátečníka bych v tomto teplém počasí volil zcela jednoznačně substrát šitake nebo nameko. Nenáročné na pěstování, úspěch garantuji, rychle vyroste houbařsko-pěstitelské sebevědomí.

Já si sice nepotřebuju zvyšovat sebevědomí Very Happy, pěstoval jsem celkem úspěšně hlívu na substrátu i na špalcích, a ve sklepě žampióny (rozdával jsem je pak po celým baráku), ale zajímá mě to šitake a hlavně nameko. Kdy je podle tebe nejlepší doba na nákup a založení kultury?
A dále: Což takhle čirůvka fialová nebo opeňka? Do toho bych šel hned...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Daveee

PříspěvekZaslal: pá 09. března. 2012 12:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím všechny, mám malý dotaz, mám prorostlí pytel myceliem Hlívy, vytvořil jsem díry do kříže o velikosti 5 cm. Zatím mi roste akorát z ustřižených rohů dole , jinak nic. Rosím pytel z venku a otázka, nemám zalít ten substrát v pytli celý, jestli není náhodou málo vlhký, když roste jen dole, kde si myslím, že je největší vlhkost. Díky
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 13. dubna 2012 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 05. prosince 2011 22:30 Sley napsal:
Resumé - pro začátečníka bych v tomto teplém počasí volil zcela jednoznačně substrát šitake nebo nameko. Nenáročné na pěstování, úspěch garantuji, rychle vyroste houbařsko-pěstitelské sebevědomí.

Já si sice nepotřebuju zvyšovat sebevědomí Very Happy, pěstoval jsem celkem úspěšně hlívu na substrátu i na špalcích, a ve sklepě žampióny (rozdával jsem je pak po celým baráku), ale zajímá mě to šitake a hlavně nameko. Kdy je podle tebe nejlepší doba na nákup a založení kultury?

Dovoluji si upozornit na rozhovor se šupinovkou nameko na www.planetahub.cz. Je to sice reklama, ale třeba se trošku pobavíte.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 16. dubna 2012 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 13. dubna 2012 10:17 planetahub napsal:
po 05. prosince 2011 22:30 Sley napsal:

Dovoluji si upozornit na rozhovor se šupinovkou nameko na www.planetahub.cz. Je to sice reklama, ale třeba se trošku pobavíte.

To je parádně vymyšlené a vtipné. Škoda, že nemám moc prostoru, hned bych si nějakou tu šupinovku objednal aby pracovala i u mě doma Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
slavek
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 01. května 2012 13:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

je nejaka houba, ktera se hodi do svestky?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 01. května 2012 13:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. května 2012 14:29 slavek napsal:
je nejaka houba, ktera se hodi do svestky?

Na švestku se hodí sírovec žlutooranžový. Docela často ho na ní vídám a v mládí je to dobrá jedlá houba

Anonymní

PříspěvekZaslal: út 01. května 2012 14:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

myslel jsem nejakou, ktera se da bezne sehnat a je jedla Smile do parezu popr. do nejake vetve...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 01. května 2012 14:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. května 2012 15:38 Anonymous napsal:
myslel jsem nejakou, ktera se da bezne sehnat a je jedla Smile do parezu popr. do nejake vetve...

Sírovec roste běžně a myslím, že by nebyl problém jej zaočkovat (ale nemám s tím zkušenosti). Každopádně sadba se od něj asi neprodává.

planetahub

PříspěvekZaslal: st 02. května 2012 5:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. května 2012 15:38 Anonymous napsal:

Z běžně dostupných sadeb se hodí snad jedině shii-take.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru