Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: čt 05. ledna 2012 22:07 Předmět: Cortinarius elegantissimus, splendens, nebo jiný ?
Nalezeno 10.8.2011, CHKO Český Kras
Nalezeno na dvou místech vzdálených od sebe asi 200 metrů.
1. místo - 3 dospělé plodnice vyrůstaly na jižně exponovaném celkem prudkém svahu cca 310 m.n.m. Listnatý les - duby promíšené s nějakýmy jinými stromy až keři, které jsem v terénu s jistotou nepoznal, nejspíš javor babyka, a možná svída, nebo dřín.
Geologické podloží : biodetritické vápence, mikritické vápence s vložkami břidlic, dolomitické vápence, místy s rohovci
2. místo - 1 mladá plodnice vyrůstala na jihovýchodně orientovaném mírnějším svahu, skloňujícího se do malého údolí cca 350 m.n.m. - Vzrostlý dubový les.
Geologické podloží : biodetritické a organogenní vápence, biomikritové až mikritické hlíznaté vápence
V přímé blízkosti lokalitek (okolí 30ti metrů) jsem žádné buky neviděl co si vzpomínám, ale myslím, že mezi těmito místy jich pár bylo.
Největší plodnice dosahovala na výšku cca 6cm a šířka klobouku 8cm. Povrch klobouku byl suchý (nalezeno za suchého počasí). Plodnici jsem bohužel nerozkrojil, abych zjistil barvu dužniny. Vůně sebrané plodnice mi přišla celkem silná, mě osobně spíše nepříjemná, nedokážu definovat její pach - možná trochu houbový, ale spíše takový možná kořenitý (je možné, že pach byl jiný, než u přímo čerstvé plodnice, tato začínala trochu sesychat a tu mladou jsem neočichal ale nechal ji růst). Neochutnal jsem.
Sebranou plodnici jsem bral jako exsikátovou položku, ale červíci se mi o ní bohužel postarali.
Sám ani nevím, jak od sebe odlišit C. elegantissimus a C. splendens. K dispozici mám k porovnání pouze texty z Encyklopedie hub a lišejníků od V. Antonína.
Nevím ani jestli plodnice z 1. místa jsou stený druh jako plodnice z 2. místa, ale snad ano.
Těchto velkých žlutých pavučinců je několik, zdaleka ne jen druhy C. elegantissimus a C. splendens. Jedním z důležitých určovacích znaků jsou KOH reakce a dalším pak velikost a ornamentika výtrusů, takže takhle podle fotky to určit podle mě nepůjde.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory