Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
ZdenekH
|
Zaslal: út 10. ledna 2012 17:27 Předmět: řasnatka?? prosím o pomoc s určením |
 |
|
10.8.2011
rostly 3ks, jednotlivě, od sebe asi 20-30cm,
okraj smrkové mlaziny s borovicí, navazující na javořinu, nedaleko ještě náletová třešeň ptáčnice a habr.
Velikost 1-2,5cm
Vysočina, Hlinecko
http://www.naturefoto2000.com/kategorie-foto.php?fid=2835 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 11. ledna 2012 0:00 |
 |
|
Bohužel, toto ti neurčí asi nikdo. Je jich tam několik podobných a bez mikroskopu je to z těch informací bez šance a často je i s mikroskopem problém. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 11. ledna 2012 13:09 |
 |
|
Ještě znovu jsem se na to díval a vůbec jsem si nevšiml, že tam je i obrázek s parametry výtrusů a dalšími údaji.
Podle toho by to mohlý být P. arvernensis. Sedí tam jak výtrusy, tak vřecka, dokonce i to modrání vrcholků vřecek v Melzerovi. Jen ty parafýzy u ní bývají většinou nateklejší, ale to je možní jen zdání. Ale doma se pak večer zkusím mrknout do klíče, protože s těmi mikroznaky je šance na určení _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 12. ledna 2012 21:59 |
 |
|
Tak jsem se na to díval a opravdu to vypadá na arvernesis. Je to jedna z mála řasnatek, které jdou relativně dobře určit i pro amatéra s mikroskopem Ale kdyby byl exikát, tak jej uvítám a mrknu na to _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 12. ledna 2012 22:02 |
 |
|
Ale musím říct pěkné fotky a hlavně mě zaujal ten obrázek, který jsem prvně přehlížel. Kdo to mikroskopoval a kreslil? Je to velice povedená kresba a je vidět, že ten kdo to mikroskopoval s tím má již nějaké zkušenosti _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
ZdenekH
|
Zaslal: pá 13. ledna 2012 0:04 |
 |
|
mikroskopoval i kreslil Sádlo
dnes po dalším prostudování shlédnutí preparátu určil jako P.udicola |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 13. ledna 2012 6:40 |
 |
|
čt 12. ledna 2012 23:04 ZdenekH napsal: |
mikroskopoval i kreslil Sádlo
dnes po dalším prostudování shlédnutí preparátu určil jako P.udicola |
Udicola? Na základě čeho tak usoudil? Už jen na základě velikosti výtrusů to na ni nesedí! Neříkám, že to moje určení, že jde o P. arvernensis je správné, ale na základě velikosti výtrusů a dalších mikroznaků je určitě podobnější než P. udicola. A P. arv. mívá taky takové "roztřepené" okraje. Vzhled by snad taky seděl, většinou bývá tmavší, ale často ji lze vidět i takovouto. A ekologie taky sedí. Řasnatky jsou dost obtížná skupina, takže pokud bylo na tom obrázku napsáno, že velikost výtrusů je 18-20 * 9-10 um a P. udicola je má 22*11 um a víc, tak bych o správnosti určení přinejmenším pochyboval. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|