Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 13. dubna 2008 21:12 |
|
|
so dubna 12, 2008 5:41 pm Lupo napsal: |
A přidám jednu dobře zašitou v puklině kmene starého ovocnáče a jednu na větvi listnáče do bažin padlého. |
Ta černovická outkovka představuje nádherný pevník plstnatý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 14. dubna 2008 7:26 |
|
|
ne 13. dubna 2008 22:12 Martin Kříž napsal: |
so dubna 12, 2008 5:41 pm Lupo napsal: |
A přidám jednu dobře zašitou v puklině kmene starého ovocnáče a jednu na větvi listnáče do bažin padlého. |
Ta černovická outkovka představuje nádherný pevník plstnatý. |
Pravda, ta barevnost mě nějak zmátla, ale je tam plynulý přechod k těm "normálně" rezavým pevníkům.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. října 2008 11:21 |
|
|
jen cpi Je jich tu málo a fotka je rozhodně z té lepší poloviny
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: ne 19. ledna 2014 6:34 |
|
|
Karle, prosím Tě, zkus mně/nám vysvětlit, stručně, "údernicky", v několika bodech, jak v terénu rozlišuješ pevník plstnatý (Stereum subtometosum) od pevníka chlupatého (Stereum hirsutum). Samozřejmě, že když člověk najde ideálně vyvinuté plodnice, není co řešit, snad. Jenže tak to v přírodě nechodí. Chodí to většinou tak, že ty jejich kloboučky jsou všelijak pokroucené, malinké, netypicky zbarvené, atd. A protože ty pevníky vyrážejí na každé druhé neodklizené větvi a větvičce a nemívají asi nijak valné podmínky co se živin týče, vypadají všelijak, jenom ne typicky. Zrovna pevníky, to jsou podle mého názory houby, které patří pod mikroskop. No a když už jich zmikroskopujeme tisíc, tak věřím, že houbař s touto tisíckrát opakovanou zkušeností přijde do lesa, podívá se a řekne: to je chlupatý/plstnatý, na devadesát procent, například. No nic, jen jsem si tak zase pustil pusu na špacír nemysle tím nic zlého. Člověka podobné úvahy napadají téměř u každé houby a nemusí to být ani pevníky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
Zaslal: ne 19. ledna 2014 12:20 |
|
|
ne 19. ledna 2014 6:34 Josef Chalupský II napsal: |
Karle, prosím Tě, zkus mně/nám vysvětlit, stručně, "údernicky", v několika bodech, jak v terénu rozlišuješ pevník plstnatý (Stereum subtometosum) od pevníka chlupatého (Stereum hirsutum). Samozřejmě, že když člověk najde ideálně vyvinuté plodnice, není co řešit, snad. Jenže tak to v přírodě nechodí. Chodí to většinou tak, že ty jejich kloboučky jsou všelijak pokroucené, malinké, netypicky zbarvené, atd. A protože ty pevníky vyrážejí na každé druhé neodklizené větvi a větvičce a nemívají asi nijak valné podmínky co se živin týče, vypadají všelijak, jenom ne typicky. Zrovna pevníky, to jsou podle mého názory houby, které patří pod mikroskop. No a když už jich zmikroskopujeme tisíc, tak věřím, že houbař s touto tisíckrát opakovanou zkušeností přijde do lesa, podívá se a řekne: to je chlupatý/plstnatý, na devadesát procent, například. No nic, jen jsem si tak zase pustil pusu na špacír nemysle tím nic zlého. Člověka podobné úvahy napadají téměř u každé houby a nemusí to být ani pevníky. |
Josefe máš pravdu! Právě včera jsem měl tenhle problém dokonce s fotografií outkovky pestré, když jsem se nemohl rozhodnout, jestli to náhodou není pevník. Ale k tvé prosbě. S úderničením mám problém, od hirsutum ho odlišuju hlavně absencí chlupů a zabarvením. Navíc subtometosum při poranění žloutne, hirsutum barvu nemění. Je to ale u mě spíš otázka pocitu, což ovšem není směrodatné. Mikroskop nemám. Příště budu radši připojovat i %, nebo dám foto do určovny.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|