Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: čt 16. října 2008 18:37 |
|
|
helmovka růžová
teda odhaduji před týdnem jsem ji taky našel a určil
krásná potvůrka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Cori Anonymní
|
Zaslal: čt 16. října 2008 18:51 |
|
|
Taky bych to viděl na helmovku růžovou (Mycena rosella)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
|
Zaslal: pá 17. října 2008 18:01 |
|
|
Teď jste mě docela rozhodili. M.rosea - h.narůžovělá, růžovou jsem nikde nenašel. Ale ta to podle mne není. Troufnu si říc, že tu znám, nacházím ji docela pravidelně. Tohle jsou daleko jemnější, menší plodničky, s tenoučkým křehkým tmavě hnědým třeněm , prům. klobouku max. do 2,5cm. Na jednom místě přez 40 plodniček, ponořených dost hluboko do mechu (asi rašeliník) s troškou trávy.
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: pá 17. října 2008 20:51 |
|
|
Helmovka narůžovělá (Mycena rosea) je hojná a mnohem mohutnější a toto je její dvojník Helmovka růžová (Mycena rosella) je vzácnější a drobná koukal jsem na ní i do Papouška má tam oba druhy.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 18. října 2008 20:09 |
|
|
Zrovna na to v Papouškovi koukám ... asi není pochyb ... helmovka růžová (Mycena rosella)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
|
Zaslal: po 20. října 2008 17:21 |
|
|
Díky pánové, už jsem zase chytřejší. Koukal jsem do Hagary i české encyklopedie a tam není , ale do Velhubu i když ho mám věčně na stole jsem nekouknul.
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 21. října 2008 7:18 |
|
|
Tož gratuluji k zápisu do DAtlasu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
|
Zaslal: út 21. října 2008 16:23 |
|
|
Dík
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 29. října 2008 1:48 |
|
|
pá října 17, 2008 8:51 pm Nezmar napsal: |
Helmovka narůžovělá (Mycena rosea) je hojná a mnohem mohutnější a toto je její dvojník Helmovka růžová (Mycena rosella) je vzácnější a drobná |
Dvojník však pouze jmenný, nikoli morfologický.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 10. listopadu 2009 0:35 |
|
|
Odjakživa si pod jménem helmovka růžová představuji M. rosea. Tomuto druhu se říkalo...
- Poznáváme houby (Kluzák, Smotlacha, Erhartovi, Svépomoc 1985) rosea = narůžovělá, rosella = růžová
- Houby (Svrček, Vančura, Artia 1987) rosea = růžová (odtud a z přednášek to mám!)
- Encyklopedie hub (Keizer, Rebo Productions 1998 - překlad L. Hauzerová, poradce J. Hlaváček) rosella = růžová
- Houby (Hagara, Antonín, Baier, Aventinum 1999) rosea = narůžovělá
- Československé houby - I. Lupenaté (Veselý, Vědecké nakl. 1951) rosella = růžová
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: st 01. února 2012 21:55 |
|
|
st 01. února 2012 19:45 ram2007 napsal: |
Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás
Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží |
Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 02. února 2012 9:57 |
|
|
st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal: |
Tak jsem měl zpočátku taky trošku problémy s přesným určením této houby, jestli je to růžová, narůžovělá nebo kdoví jak se ty dvě dámy jmenují Nakonec mi pomohla evropská monografie rodu Mycena, která uvedla, že jde o druh Mycena rosella a jak se vlastně jmenuje česky to už nechám na Vás
Rostla u starého částečně zetlelého pařezu ve smíšeném lese na zásaditém podloží |
Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat. |
Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu...
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: čt 02. února 2012 14:15 |
|
|
čt 02. února 2012 9:57 ram2007 napsal: |
st 01. února 2012 21:55 sadlo napsal: |
Mám jenom dotaz, ty jsi měl tuhle plodnici pod mikroskopem? Mně to moc na Mycena rosella nepřipadne, alespoň z téhle fotky, ale nechci se hádat. |
Jasně, už jsem měl námitku i jinde, že jde o Mycena purpureofusca. Ale opravdu jsem ji mikroskopoval a mikroskopicky jsou si tyto dva druhy docela vzdálené - výtrusy a hlavně cheilocistydamy (používám monografii Mycena D´Europa). Teď se snažím najít exikát, abych se na ni mrknul znovu. Bohužel,zhruba do poloviny loňského roku když jsem zmikroskopoval houbu a ukázala se, že jde o běžný druh, tak jsem exikát vyhodil. Ale už párkrát jsem zažil situaci, kdy byl potřeba exikát i u takovýchto běžných druhů. A tak od zhruba poloviny loňského roku si uchovávám všechny exikáty. Mám toho už hodně a špatně se v tom orientuje, proto si programuju aplikaci, která by mi v tom umožnila lepší orientaci. Alepředpokládám, že exikát tohoto druhu nenajdu... |
No právě ta M. purpureofusca mě hned podle fotky napadla, ale pokud sis jistý tak v poho. Víš já co znám M. rosella tak je většinou nacházím v mladším smrkovém porostu a téměř vždy ve skupinách čítajících mnoho jedinců na poměrně malém prostoru.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|