Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: po 06. února 2012 1:37 |
 |
|
pevník nachový- Chondrostereum purpureum
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 06. února 2012 8:01 |
 |
|
Takhle jsem ho ještě nikdy neviděl, a že už jsem jich pár viděl Jiná varianta není?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 06. února 2012 8:23 |
 |
|
Tady musím s Jethrem zásadně nesouhlasit. Pevník nachový to není určitě, už jen proto, že na borovicích se nevyskytuje. Je to Trichaptum abietinum (bránovitec jedlový), docela běžná houbička na jehličnanech od borovice, přes jedli, smrk a modřín.
Je jeden podobný druh, Trichaptum biforme, ale ten roste na listnáčích a u nás je dost vzácný
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
sadlo
Založen: 10. 10. 2007 Příspěvky: 133 Bydliště: Obora u Kaznějova
|
Zaslal: po 06. února 2012 11:47 |
 |
|
po 06. února 2012 7:23 ram2007 napsal: |
Tady musím s Jethrem zásadně nesouhlasit. Pevník nachový to není určitě, už jen proto, že na borovicích se nevyskytuje. Je to Trichaptum abietinum (bránovitec jedlový), docela běžná houbička na jehličnanech od borovice, přes jedli, smrk a modřín.
Je jeden podobný druh, Trichaptum biforme, ale ten roste na listnáčích a u nás je dost vzácný |
Já bych tedy na té borovici vsázel více na Trichaptum fuscoviolaceum.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 06. února 2012 12:04 |
 |
|
po 06. února 2012 10:47 sadlo napsal: |
po 06. února 2012 7:23 ram2007 napsal: |
Je jeden podobný druh, Trichaptum biforme, ale ten roste na listnáčích a u nás je dost vzácný |
Já bych tedy na té borovici vsázel více na Trichaptum fuscoviolaceum. |
Jo, je to možné. chtělo by to lepší fotky, případně exikát. Ale je to jeden z těchto druhů. Buď T. abietinum nebo T. fuscoviolaceum. I když u něj bych řekl, že jsou plodničky tmavější. Ale je to možné. Jeden z těchto druhů to je, ale já bych spíš vsadil na T. abietinum
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: po 06. února 2012 17:01 |
 |
|
Trichaptum fuscoviolaceum má jakoby potrhané póry, což na fotce nevidím (ale fotka není úplně průkazná). Proto se přikláním k T. abietinum, přesně takto ho v lese vídávám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 07. února 2012 8:24 |
 |
|
Díky vám!!! Špalek jsem nakázal uschovati, tož doufám, že letos zase zaplodí. Prolétl jsem fotky na webu a asi bych se také spíše klonil k tomu běžnějšímu jedlovému. No uvidíme, jestli letos vzejde
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 07. února 2012 9:20 |
 |
|
út 07. února 2012 7:24 Bob napsal: |
Díky vám!!! Špalek jsem nakázal uschovati, tož doufám, že letos zase zaplodí. Prolétl jsem fotky na webu a asi bych se také spíše klonil k tomu běžnějšímu jedlovému. No uvidíme, jestli letos vzejde  |
Určitě porostou. Mám s ní zkušenosti, že se jen tak lehce nevzdávají svého substrátu
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: so 11. února 2012 11:30 Předmět: bránovitec (Trichaptum sp.) |
 |
|
Ještě k té houbě z 5.února. Bobe, podívej se pod klobouček. Když bude povrch hladký, jedná se o pevník nachový. Když tam budou rourky, jedná se o bránovitec jedlový. A konečně když tam budou lišty, je to bránovitec hnědofialový.
K bližšímu ozřejmění situace u bránovitců (Trichaptum = Hirschioporus) si dovoluji staromilský (protože z knížek) dodatek. Ke spolehlivé determinaci podle makroznaků se hodí mladé houby. Protože u starých plodnic se hymenofor mění. Z pěkné fialové barvy se stává hnědá a rourky se trhají a rozpadají v zubaté lišty. Potud stručná teorie. Pochopitelně si to musí každý "osahat" a udělat vlastní zkušenost a závěr.
Bránovitec jedlový (Trichaptum abietinum). Má na spodní straně klobouku fialové rourky. Roste na dřevu (kmeny, větve, pařezy) smrku, méně borovice a jedle, vzácně modřínu a listnáčů (např. buk). V Čechách všude.
Bránovitec hnědofialový (Trichaptum fuscoviolaceum). Má na spodní straně klobouku fialové nízké lišty, často zubaté. Roste na borovicích, méně na smrku, vzácně na jedli a modřínu, výjimečně na listnáčích (habr, topol). V Čechách všude.
Bránovitec dvoutvarý (Trichaptum biforme). Má na spodní straně klobouku fialové rourky. Roste pouze na listnáčích (např. buk, dub, lípa, topol, aj.). Na jehličnanech zatím nezjištěn. Do roku 1984 uváděn jen ze Slovenska (Kotlaba, 1984: str.117). Později i ojedinělé nálezy na Moravě (Beran a Holec, 2006: str.216). Viz také diskuse na DAMyko, červen 2009.
Kontrolní otázka. Když najdeme bránovitce s rourkami na listnáči, co to je? T.abietinum nebo T.biforme?
Odpověď z učené knihy (Ryvarden a Gilbertson, 1994: str.678). T.abietinum je někdy podobný T.biforme. Prvý z nich má však želatinovou vrstvu silnou až 1,5 mm mezi dužninou klobouku (angl. context) a rourkami. T.biforme tuto vrstvu nemá.
Naposledy upravil Josef Chalupský II dne ne 12. února 2012 11:23, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: so 11. února 2012 14:04 Předmět: Re: bránovitec (Trichaptum sp.) |
 |
|
so 11. února 2012 10:30 Josef Chalupský II napsal: |
Ještě k té houbě ze 5.února. Bobe, podívej se pod klobouček. Když bude povrch hladký, jedná se o pevník nachový. Když tam budou rourky, jedná se o bránovitec jedlový. A konečně když tam budou lišty, je to bránovitec hnědofialový.
K bližšímu ozřejmění situace u bránovitců (Trichaptum = Hirschioporus) si dovoluji staromilský (protože z knížek) dodatek. Ke spolehlivé determinaci podle makroznaků se hodí mladé houby. Protože u starých plodnic se hymenofor mění. Z pěkné fialové barvy se stává hnědá a rourky se trhají a rozpadají v zubaté lišty. Potud stručná teorie. Pochopitelně si to musí každý "osahat" a udělat vlastní zkušenost a závěr.
Bránovitec jedlový (Trichaptum abietinum). Má na spodní straně klobouku fialové rourky. Roste na dřevu (kmeny, větve, pařezy) smrku, méně borovice a jedli, vzácně na modřínu a listnáčích (např. buk). V Čechách všude.
Bránovitec hnědofialový (Trichaptum fuscoviolaceum). Má na spodní straně klobouku fialové nízké lišty, často zubaté. Roste na borovicích, méně na smrku, vzácně na jedli a modřínu, výjimečně na listnáčích (habr, topol). V Čechách všude.
Bránovitec dvoutvarý (Trichaptum biforme). Má na spodní straně klobouku fialové rourky. Roste pouze na listnáčích (např. buk, dub, lípa, topol, aj.). Na jehličnanech zatím nezjištěn. Do roku 1984 uváděn jen ze Slovenska (Kotlaba, 1984: str.117). Později i ojedinělé nálezy na Moravě (Beran a Holec, 2006: str.216). Viz také diskuse na DAMyko, červen 2009.
Kontrolní otázka. Když najdeme bránovitce s rourkami na listnáči, co to je? T.abietinum nebo T.biforme?
Odpověď z učené knihy (Ryvarden a Gilbertson, 1994: str.678). T.abietinum je někdy podobný T.biforme. Prvý z nich má však želatinovou vrstvu silnou až 1,5 mm mezi dužninou klobouku (angl. context) a rourkami. T.biforme tuto vrstvu nemá.[/i] |
Parádní osvětlení situace týkající se bránovitců. Co se týká toho T. abietinum a T. biforme, tak ta "želatinová" vrstva je docela dobrý určovací znak, jsou totiž opravdu dosti podobné. T. biforme jsem měl v ruce několikrát (bohužel jen ze Slovenska, u nás jsem ho ještě nenašel), tak jsem měl možnost srovnání.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: po 13. února 2012 13:12 Předmět: T. biforme |
 |
|
T. biforme roste u Pryglu v krásném starém bukovém lese, v okruhu kilometru roste i Tricholoma basirubens, Boletus fuscoroseus a další špíčky. V případě většího zájmu bychom mohli v rámci Štatlského mykologického klubu udělat na podzim vycházku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 13. února 2012 13:42 Předmět: Re: T. biforme |
 |
|
po 13. února 2012 12:12 hanýžka napsal: |
T. biforme roste u Pryglu v krásném starém bukovém lese, v okruhu kilometru roste i Tricholoma basirubens, Boletus fuscoroseus a další špíčky. V případě většího zájmu bychom mohli v rámci Štatlského mykologického klubu udělat na podzim vycházku. |
To by bylo zajímavé. Jestli mi vyjde čas, rád bych se toho zúčastnil.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|