Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 13. února 2012 8:04 |
|
|
13. února 12, 7:29 ram2007 napsal: |
Vidím, že tu kromě fotek v Atlase žádné nejsou. Tak mě napadají tři důvody proč by tomu tak mohlo být:
1.) Je docela vzácná (Já osobně se s ní moc často nesetkávám, toto je můj třetí nález, vždy v měkkém luhu nebo aspoň lese s charakterem měkkého luhu)
2.) Je přehlížená (Ale tady na těchto stránkách je spousta šílenců jak já, kteří zvednou každý klacek A tady tato mi přijde docela nápadná hlavně díky těm odlupujícím se kouskům kůry)
3.) Je ignorovaná (Někdo ji prostě najde, zaregistruje a nevyfotí. Ale podle mě za fotku stojí, vypadá docela netradičně)
Co myslíte, který důvod je ten nejpravděpodobnější. Nacházíte ji také? |
Co já vím, tak od každé možnosti trochu. Já to nacházím poměrně často. Takových 10 až 15 kousků jsem zahlídl a to je určitě systematicky nehledám. Bude to hlavně tím, že rostou na místech, kde většina lidí houby nehledá. U nás ani tak nerostou v lese, v měkkém luhu, jako spíše na keřových vrbičkách na břehu řeky, vysázených při regulaci pro zpevnění břehu. A nehledá se na zemi, na spadlých klaccích, ale na stojících, neduživých nebo poměrně čerstvě uschlých větvích. Úplně nejvíc jsem jich viděl v hustém, samovolně se nasázeném porostu vrb na náplavech přímo v řečišti. Bude to tím, že ty vrbičky tam při povodních hodně trpí.
O odlupující se kůře jako o typickém znaku nic nevím a vypadá docela netradičně jako tradiční korovitky.
_________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 13. února 2012 8:17 |
|
|
po 13. února 2012 8:04 mat60 napsal: |
13. února 12, 7:29 ram2007 napsal: |
Vidím, že tu kromě fotek v Atlase žádné nejsou. Tak mě napadají tři důvody proč by tomu tak mohlo být:
1.) Je docela vzácná (Já osobně se s ní moc často nesetkávám, toto je můj třetí nález, vždy v měkkém luhu nebo aspoň lese s charakterem měkkého luhu)
2.) Je přehlížená (Ale tady na těchto stránkách je spousta šílenců jak já, kteří zvednou každý klacek A tady tato mi přijde docela nápadná hlavně díky těm odlupujícím se kouskům kůry)
3.) Je ignorovaná (Někdo ji prostě najde, zaregistruje a nevyfotí. Ale podle mě za fotku stojí, vypadá docela netradičně)
Co myslíte, který důvod je ten nejpravděpodobnější. Nacházíte ji také? |
Co já vím, tak od každé možnosti trochu. Já to nacházím poměrně často. Takových 10 až 15 kousků jsem zahlídl a to je určitě systematicky nehledám. Bude to hlavně tím, že rostou na místech, kde většina lidí houby nehledá. U nás ani tak nerostou v lese, v měkkém luhu, jako spíše na keřových vrbičkách na břehu řeky, vysázených při regulaci pro zpevnění břehu. A nehledá se na zemi, na spadlých klaccích, ale na stojících, neduživých nebo poměrně čerstvě uschlých větvích. Úplně nejvíc jsem jich viděl v hustém, samovolně se nasázeném porostu vrb na náplavech přímo v řečišti. Bude to tím, že ty vrbičky tam při povodních hodně trpí.
O odlupující se kůře jako o typickém znaku nic nevím a vypadá docela netradičně jako tradiční korovitky. |
Díky za cenné připomínky. Na těch keřových vrbách ne březích řek se do budoucna určitě podívám. A s tím "substrátem". Nějaké teoretické znalosti o jejich výskytu mám a tudíž jsem je hledal i na "neduživých" větvích na stromech, ale bez úspěchu, aspoň doposud. Oba dva moje nálezy jsou ze spadlých klacků, ale třeba se to do budoucna změní. A k těm odlupujícím se kouskům kůry - myslím tím takové ty tenké kousíčky v okolí stromatu, ne že by se snad odlupovala celá kůra
Každopádně vidím, že máš s pyrenomycety a jimi podobnými velice dobré osobní zkušenosti, pro mě neocenitelné
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|