Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 17. března. 2012 19:22 Předmět: Ganoderma pfeifferi - Lesklokorka Pfeifferova |
|
|
Docela vzácný druh, který jsem v ČR dosud nenašel. Můj nález je ze Slovenska. V Červeném seznamu druh nenajdete, ale měl by tam být minimálně pod označením En ne-li CR.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 18. března. 2012 17:38 |
|
|
Parádní houba i foto !
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: ne 18. března. 2012 18:58 |
|
|
Vím kde je i Čechách
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: ne 18. března. 2012 19:13 |
|
|
ne 18. března. 2012 18:58 Joeking napsal: |
Vím kde je i Čechách |
Kde? Ale ne, nepotřebuju vědět místo, vím, že v Čechách je nějaká ta lokalita, jen mě se ji zatím nepovedlo najít. Z těch vzácnějších lesklokorek u nás znám jen tři lokality G. resinaceum
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 19. března. 2012 10:30 |
|
|
Gratulace bez legrace, Romčo!
Jak se dá makroskopicky poznat?
A popiš nám blíž biotop, please!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 19. března. 2012 10:50 |
|
|
Máme v herbáři položku z Čech, konkrétně PR Dubno (u České Skalice)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 19. března. 2012 19:25 |
|
|
po 19. března. 2012 10:30 Forrest Run napsal: |
Gratulace bez legrace, Romčo!
Jak se dá makroskopicky poznat?
A popiš nám blíž biotop, please! |
Tak nejdřív to jednodušší - biotop. Bylo to v lese prakticky pralesního typu na jižně orientovaném svahu, podloží vápnité (i když u takovýchto druhů není přeci jen podloží tak důležité jak třeba u mykorhizních). Z dřevin široko daleko jen buk a dub.
Makroskopicky to není uplně jednoduché, protože je dost podobná hojnější G. resinaceum (od ostatních lesklokorek se liší víc). Při zahřívání se stejně jako G. resinaceum, taví, ale má tužší krustu (G. resinaceum znám ze tří míst a můžu potvrdit, že ta krusta u nich je opravdu taková měkčí než u byla u této plodnice). Jinak teda tady tato má bílý okraj, ale jen v době růstu, stárnutím okraj žloutne a tmavne, což ale z vlastní zkušenosti zatím nemůžu potvrdit. Každopádně ten světlý okraj u rostoucí plodnice je dost výrazný. Rozdíl je také v "kolonizovaném" stromu, pfeifferi dává přednost bukům, resinaceum dubům, ale není to určující, může to jen napomoct.
¨
Jinak teda nevím, co bych ještě dodal, protože jsem se s ní setkal jen jednou (respektive dvakrát, ale šlo o tu samou plodnici) a nemůžu tak říct nějaký špek. V tomto případě jsem si byl už na první pohled prakticky jistý, že je to ona, ale u starších plodnic bych měl taky velké problémy. I mikroznaky jsou tady dost podobné.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 19. března. 2012 19:28 |
|
|
po 19. března. 2012 10:50 Teri napsal: |
Máme v herbáři položku z Čech, konkrétně PR Dubno (u České Skalice) |
PR Dubno? Já jsem někde viděl fotky starších plodnic z Čech. Ale opravdu nevím, jestli je to tato lokalita nebo jiná, protože nevím, kde jsem ty fotky viděl
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: po 19. března. 2012 19:54 |
|
|
ne 18. března. 2012 19:13 Roman Manak napsal: |
Vím kde je i Čechách |
Kde? Ale ne, nepotřebuju vědět místo, vím, že v Čechách je nějaká ta lokalita, jen mě se ji zatím nepovedlo najít. Z těch vzácnějších lesklokorek u nás znám jen tři lokality G. resinaceum |
Poslal jsem zprávu o přesné lokalitě. Jinak biotop je v podstatě bukový prales. Resinaceum znám hlavně z okolí lednice, jedna na Rendez-vous kmen dubu, druhá kousek od zámku, to je myslím vrba, ale nejsem si jistý..
Zde foto lesklokorky pfeifferovy:
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 20. března. 2012 19:12 |
|
|
po 19. března. 2012 19:54 Joeking napsal: |
ne 18. března. 2012 19:13 Roman Manak napsal: |
Vím kde je i Čechách |
Kde? Ale ne, nepotřebuju vědět místo, vím, že v Čechách je nějaká ta lokalita, jen mě se ji zatím nepovedlo najít. Z těch vzácnějších lesklokorek u nás znám jen tři lokality G. resinaceum |
Poslal jsem zprávu o přesné lokalitě. Jinak biotop je v podstatě bukový prales. Resinaceum znám hlavně z okolí lednice, jedna na Rendez-vous kmen dubu, druhá kousek od zámku, to je myslím vrba, ale nejsem si jistý..
Zde foto lesklokorky pfeifferovy: |
Jojo, tady už je ta Pfeifferova starší a už není tak jednoznačná Ale pěkná teda je.
Jinak co se týká té resinaceum, já ji znám v jednom případě z dubu, v jednom z vrby a v posledním čerstvém případě nemám zatím spolehlivě určený strom
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: po 26. března. 2012 20:03 Předmět: lesklokorka Pfeifferova (Ganoderma pfeifferi) |
|
|
Dovětek k té lesklokorce Pfeifferově (Ganoderma pfeifferi), jejíž foto vyvěsil Roman dne 18.3.2012. Člověku se může stát, že se ocitne zcela "mimo mísu", když tolik energie věnuje jediné, a navíc průkazné, fotografii. Veden však jen dobrými úmysly dovoluji si poznamenat.
1, Na rozdíl od autora, který uvádí: "jsem si byl už na první pohled prakticky jistý, že je to ona", já bych naopak řekl, že na první pohled se jedná o lesklokorku pryskyřičnatou (Ganoderma resinaceum). Samozřejmě jsem si vědom všech úskalí determinace podle fotografií.
2, Jasně, všude se dočteme, že l.Pfeifferově patří buk a l.pryskyřičnaté dub. Co ale uvádějí moudré hlavy (Kotlaba 1984: str.57-60 a Ryvarden a Gilbertson, 1993: str.277-281). L.Pfeifferova v ČSSR buk (75 % ze všech nálezů), javor a jírovec maďal; v Evropě obvykle buk, ale také jírovec, javor, jasan, švestka, DUB a jilm.
L.pryskyřičnatá v ČSSR na 14 druzích dřevin, dub (58 % ze všech nálezů), javor, jírovec, BUK, jasan, platan, topol, akát a vrba; v Evropě obvykle dub, ale také jírovec, olše, břestovec, zmarlika, dřín, BUK, platan, topol, akát, vrba, jeřáb a lípa. Na lokalitě v Malých Karpatech byl široko daleko jen buk a dub ...
3, Kotlaba uvádí, že l.Pfeifferova je z ČSSR známa na lokalitách, cituji: "výrazně synantropního charakteru (parky, zahrady, ap.)". Týž autor u l.pryskyřičnaté uvádí, že většina známých lokalit je v oblasti teplomilné květeny a mají výrazně synantropní charakter (parky, zahrady, hráze rybníků, ap.). Vlasák (in Papoušek 2010, str. 276) říká, že l.Pfeifferova roste "nejčastěji v parcích, světlých lesích, ale přes dostatek vhodných stromů je vzácná". A podle něho l.pryskyřičnatá "neroste v lese, jen v parcích, na hrázích apod.".
4, L.Pfeifferova tvoří plodnice víceleté. L.pryskyřičnatá tvoří plodnice víceleté (Ryvarden a Gilbertson 1993) nebo jednoleté (Kotlaba 1984, Vlasák 2010 in T.Papoušek). Tu prvou neznám osobně, jen jednou jsem viděl odříznutý kus klobouku. Tu druhou znám ze 4 míst v okolí Č.Budějovic, 3x na dubu letním a 1x na dubu červeném, vždy jako jednoletou s tím, že plodnice se drží na stromě do jara následujícího roku, ale jsou mrtvé. Vlasák uvádí, že l.Pfeifferova vytrvává na jednom stromu až 20 let. Bylo by dobré, je-li to možné, tu lesklokorku z M.Karpat sledovat, jak tam vydrží dlouho. Ta plodnice na Romanově fotografii vypadá jako celkem čerstvá houba. Jestli je to l.Pfeifferova, musela vyrůst nedávno. Úplně stejně vypadají čerstvé plodnice l.pryskyřičnaté. Jen tu krustu nemají tak lesklou, jako je ta na té diskutované fotografii, ale spíše matnou. Na Romanově fotografii nejsou vidět žádné starší přírůstky. To je pro jednoleté plodnice typické. To svědčí o tom, že plodnice vyrostla v tomto roce. Na všech starších plodnicích l.Pfeifferovy jsou vždy patrné koncentrické přírůstky.
5, Hodná pozoru je informace Vlasáka, která se týká dorůstajícího okraje klobouku. U l.Pfeifferovy je barva tohoto "okraje i rourek zřetelně nažloutlá, místy se skvrnami od žlutého laku", (rozměry neuvedeny). U l.pryskyřičnaté je "okraj plodnice za růstu tlustý 3-5 cm", (barva neuvedena).
6, Mladé plodnice obou druhů se dají snadno zaměnit. Oba druhy mají podobnou pryskyřičnatou vrstvu na povrchu klobouku. Ale, jak uvádějí Ryvarden a Gilbertson (1993: 281), l.Pfeifferova má tmavohnědou dužninu, doslova "umber", což je odstín hlinky siena pálená, a širší spóry 9-11,5 x 6-9 um. Zatímco l.pryskyřičnatá má dužninu bledě šedohnědou s tmavší zónou nad rourkami, a užší spóry 9-11,5 x 4,5-7 um. Ta šířka spór je fakt "dobrej" rozdíl.
7, Pokud jde o krustu na povrchu klobouku, tak ta by měla být u l.Pfeifferovy nejprve světle červená a polosklovitá, brzy pak červenavě hnědá až kaštanově hnědá a matná kvůli vylučování pryskyřičnaté vrstvy, která je nejprve hladká, ale brzy praská a krabatí se, na lomu je žlutá a snadno se taví v teple zažehnuté zápalky. Stejná krusta u l.pryskyřičnaté by měla být nejprve červenavá a sklovitá, s věkem více do červenohněda až do kaštanově hnědé a matná pro vylučovanou pryskyřičnatou vrstvu, která je na lomu žlutavá a v teple zápalky se taví. Člověk by řekl hotové mysterium.
8, A ještě, l.Pfeifferova má mít v zimě nasládlou vůni. U l.pryskyřičnaté se vůně neuvádí, asi nestojí za povšimnutí. Plodnice l.Pfeifferovy je srovnatelně tvrdší, kdežto l.pryskyřičnaté je měkká a houbovitá, mezi českými zástupci rodu Ganoderma snad nejměkčí. Dokonce i u zcela mladých plodnic by měl platit tento rozdíl tvrdosti. Kdo z nás kdy měl tu šanci si to vyzkoušet?
Závěr. Vzhledem k substrátu by to asi měla být G.pfeifferi. Ale kdybychom nevěděli, že se jedná o buk, podle obrázku bychom klidně mohli usuzovat na G.resinaceum.
Celé to povídání má jedinou zato podstatnou slabinu. Kromě odřezku klobouku jsem pravou Ganodermu pfeifferi v přírodě nikdy neviděl. Nemohu do toho moc kecat. Zatím se aspoň přehrabuji v literatuře. Dnešní zájemce a webový surfer již ani nepotřebuje knihy. Např. popisy Ryvardena a Gilbertsona lze najít na www.mycobank.org. Dobrá zpráva je, že jsem dostal tip na jednu lokalitu. Jestli se poštěstí a jestli tam ten choroš stále žije, nabídnu později snímek.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 27. března. 2012 19:36 |
|
|
Wow, to je naprosto parádní povídání a skvělý přehled o těchto dvou druzích! Určitě si to nečtu poprvé a naposled
Jen jednu poznámečku k bodu 1. Jelikož jsem před nálezem této G. pfeifferi již párkrát viděl G. resinaceum, vzhledově mi ji to samozřejmě připomínalo. Možná mě trochu zvyklala i ta ekologie Ale napsal jsem, že jsem si byl "prakticky jistý" a ne "jistý". A jelikož jsem si byl jenom "prakticky jistý", vzal jsem vzorek pod mikroskop.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: st 28. března. 2012 14:50 |
|
|
Já bych jen dodal, že zatímco L. pfeifferovu znám jen jako víceletou, L. pryskyřičnatou jako striktně jednoletou...ale to je jen osobní zkušenost s těmito houbami
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 28. března. 2012 18:28 |
|
|
st 28. března. 2012 15:50 Joeking napsal: |
Já bych jen dodal, že zatímco L. pfeifferovu znám jen jako víceletou, L. pryskyřičnatou jako striktně jednoletou...ale to je jen osobní zkušenost s těmito houbami |
Tohle vypadá na dvojtéma G. pfeifferi versus G. resinaceum Jen dodám, že já znám resinaceum ze tří lokalit, o tom už jsem se zmínil, celkově je to plus minus 10 plodnic, u dvou jsem zaznamenal, že přežily zimu a pak pokračovaly v růstu - obě dvě byly mladé. Jinak teda ostatní plodnice přes zimu poslušně chcíp...
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
|