Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
jarda

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 06. května 2009 15:20 |
 |
|
A nebude to spíše pražák !?!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 15. dubna 2010 9:38 |
 |
|
Kačenky končí a smrže začínají
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
valecnyvteran Anonymní
|
Zaslal: út 19. dubna 2011 22:17 Předmět: Ahojky lidi |
 |
|
našel jsem 4 kousky nějakého smrže v mulčovací kůře... Má otázka... nechat je " vysemenit" aby jich bylo příští rok ve sklace n zahradě víc, nebo je sníst a zase dorostou? Díky...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
pirhula
Založen: 27. 03. 2009 Příspěvky: 85 Bydliště: Nezvěstice, Plzeň-jih
|
Zaslal: út 19. dubna 2011 22:32 |
 |
|
Doporučuji sebrat a sníst. S vysemeněním nepočítej, protože jestli nedoplníš novou mulčovací kůru, příští rok už tam zřejmě nevyrostou..
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 19. března. 2012 11:15 |
 |
|
Tývaďo, smržounek z 11.března, bravóóó .....to jsi teda letos deklasoval i slováky z nížin příbratislafskýho podunají, upřímně gratuluju, George!
_________________ "Náhoda přeje připraveným! " |
|
Návrat nahoru |
|
 |
martincz
|
Zaslal: so 07. dubna 2012 16:36 Předmět: výskyt - kde a jak hledat |
 |
|
Zdravím, velkým snem je najít a ochutnat smrže. Moje dnešní půldenní bloudění bylo bezvýsledné. Loni jsem tomu obětoval nekolik dní, letos bych rád víc na jistotu. Soustředím se na smíšené a listnaté lesy, vlhčí místa preferuju, zkoušel jsem i parky s nakopčenou rcenou kůrou. Ale asi mám smůlu.
Poradí mi někdo jak "rozpoznat" vhodnou lokalitu na smrže a případně blíže určit dobu hledání? Není už pozdě?
(jsem z Opavska, Severní Morava)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: so 07. dubna 2012 17:53 Předmět: Re: výskyt - kde a jak hledat |
 |
|
so 07. dubna 2012 16:36 martincz napsal: |
Zdravím, velkým snem je najít a ochutnat smrže. Moje dnešní půldenní bloudění bylo bezvýsledné. Loni jsem tomu obětoval nekolik dní, letos bych rád víc na jistotu. Soustředím se na smíšené a listnaté lesy, vlhčí místa preferuju, zkoušel jsem i parky s nakopčenou rcenou kůrou. Ale asi mám smůlu.
Poradí mi někdo jak "rozpoznat" vhodnou lokalitu na smrže a případně blíže určit dobu hledání? Není už pozdě?
(jsem z Opavska, Severní Morava) |
Buď zdráf a vesel, Márty!
Jukni na tenhle odkaz: http://www.ohoubach.cz/clanky/detail/11/
a pokud by ses ještě i pak chtěl na něco zeptat, nestyď se!
Na smrže je na opafsku ještě trošku brzo, jejich předskokani jsou kačenky a ty třeba na šumpersku teprve začly.....bejt Tebou, vydržel bych tak tejden či spíš 10 dní a pak bych se přimárně zaměřil na okolí vápencovejch lomů....třeba u Hranic na Moravě.
|
Návrat nahoru |
|
 |
martincz
|
Zaslal: so 07. dubna 2012 20:13 |
 |
|
Díky Lesní běžče, dneska jsem byl v Raduňském parku a obdivoval louku plnou nakvétajících Devětsilů. Možná se za týden zkusím vydat opět na prohlídku. Taky máme na kraji města jezero, kde se dříve těžil sádrovec, takže malá vápenitá oblast. A pokud neuspeju, zkusím ty vápencové lomy.
Za odkaz díky, tohle mi hodne pomohlo se zorientovat.
(A když nic nevyjde, koupím pár balíků polské mulčovací kůry a nasypu ji a zharadu pod stromy )
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: so 07. dubna 2012 21:06 Předmět: Krasoví Krasafci ze fčera!:-) |
 |
|
Pod jasanama, na dně strmýho vápencovýho údolíčka, je nasazenejch hafo plodniček....na pár čtverečních metrech jsme jich zaregistrovali víc jak 30....většinou velikost mezi 2-4cm, pouze 2-3 kousci měli 5-6cm, nechtěli jsme tam moc hamtat, zvlášť, když je to revír Jiříka Burlíka, takže jsme jen nesmírně opatrně udělali pár fotek a pak jsme se vrálili ve vlastních šlépějích.
Nevěřili byste, jak snadno se daj přehlídnout!
...Jiříku, kačenky tam zatím nejedou...ani v jasanech, ani ve třešních vejš na svahu.
|
195.15 kB |
 |
A i trošku toho kvítí, když jsou Velikonoce, žeááno?!;o) |
|
 |
|
DSCN7681.JPG |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Forrest Run
|
Zaslal: so 07. dubna 2012 21:22 |
 |
|
so 07. dubna 2012 20:13 martincz napsal: |
Díky Lesní běžče, dneska jsem byl v Raduňském parku a obdivoval louku plnou nakvétajících Devětsilů. Možná se za týden zkusím vydat opět na prohlídku. Taky máme na kraji města jezero, kde se dříve těžil sádrovec, takže malá vápenitá oblast. A pokud neuspeju, zkusím ty vápencové lomy.
Za odkaz díky, tohle mi hodne pomohlo se zorientovat.
(A když nic nevyjde, koupím pár balíků polské mulčovací kůry a nasypu ji a zharadu pod stromy ) |
Za málo, Ogaro!
Devětsily lékařský okolo potoků, zvlášť ty pod jasanama s tyčovinou, jsou zároveň velmi nadějným místem jak pro výskyt klasickejch smržounů, tak i pro jednu trošku netypickou smržovitou houbelec....je to Terčovnice síťnatá.....fšeobecně považovaná za vzácnou, podle mě spíš je jen přehlížená....v oblastech s vápenatým/opukovým/slínofcovým podložím je pravděpodobnost nálezu terčovnic v porostech devětsilu vyšší než 50%...osobně otestováno v Chřibech, Bílejch Karpatech a Českým i Morafským Krasu....v oblastech s neutrálním nebo slabě kyselým podložím tak 25-30% a je to odvislý i od celkový plochy monokultury devětsilu, jak jsem vypozoroval alespoň na českolipsku a děčínku...vyber si správnou dobu na jejich hledání....musíš se vejít mezi počátek odkvejtání devětsilu-květenství se začnou na nosičích/stvolech zvedat rychle nahoru-okolo Prahy je to právě teď... a zakrytím terénu jejich obrofskejma listama-pak už bys našel něco leda s mačetou;-)....to Ti teď dává cca 10 dní na pátrání a případný vyznačování nalezišť via GPS nebo dlouhejma klackama zapíchanejma okolo jejích výskytišť.....nejch je vyrůst do maxima(zažil jsem i talířky větší než 15cm(!), ať se taky stihnou vysporovat a teprf pak je skliď...nenech se odradit zápachem po chloru/někdy jodoformu, spařením ho ostraníš a pak už si můžeš debužírovat!
Oléééé!
|
193.92 kB |
 |
|
 |
|
Kopie - DSCN7695.JPG |
|
187.93 kB |
 |
Pokochej se mým fčerejším fotoúlofkem!:-) |