Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Phellinus hartigii - Ohňovec Hartigův
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: út 03. července 2007 5:43
  Předmět: Phellinus hartigii - Ohňovec Hartigův
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Roste na starých živých i odumřelých jedlích a vzácně i smrcích.

198.01 kB    
Práčov (Strádovské peklo - Železné hory) 1.7.07. Na pařezu - pahýl vpravo je zbytek kořenu.
har2.jpg
   har2.jpg

199.39 kB    
Asi 70 cm nad zemí ještě živé jedle. Bělavá část nalevo při poklepu dutá a při odstranění kůry lze do dřeva strčit prst. Dřevo je zetlelé snad až do koruny.
har1.jpg
   har1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 03. července 2007 7:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ohňovce potkávám na každém kroku a byl jsem překvapen kolik jich je ... tento je určen dle místa růstu a nebo i něčím dalším? Rád bych se v nich jednou trochu vyznal Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: st 04. července 2007 6:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lokalita pralesovitého charakteru, na extrémních lokalitách se lesnicky nehospodaří, v ostatních částech probírka mladších stromů, staré se těžily jen vyvrácené a pokud se strom v půli zlomí - části kmene se nechávají přírodě.
Na lokalitě ne vzácný druh.
Houbu jsem určoval podle druhého obrázku asi před třemi lety a jak je vidět,stále zde roste.
Obvykle vyrůstá jedna plodnice, starší kopytového tvaru na jedli: použito k určení - F. Kotlaba: Zeměpisné rozšíření a ekologie chorošů....., A. černý:Parazitické dřevokazné houby.
Vybrány druhy alespoň jednou evidované na jedli:smrkový, ohraničený, rezavohnědý,Pouzarův,rezavý. Všechny mají jiný tvar plodnice.
O. zhoubný je vysokohorský druh známý z ČSSR jen z Vysokých Tater a na jedli pravděpodobně neroste - měl by se podobat borovému.
Jiný druh kopytového tvaru rostoucí na jehličnanech neznám.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. července 2007 7:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile Děkuji moc za vyčerpávající odpověď ... koukám, že je to ještě složitější než jsem myslel Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2012 20:26
  Předmět: Phellinus hartigii - Ohňovec Hartigův

Nedaleko hráze rybníku Bezdrev. Ve smíšeném lese na více místech s dominancí starých poškozených a nemocných smrků. Jako hlavní substrát se uvádí jedle. Kotlaba (1984, str.39): "ze 138 v ČSSR známých sběrů s uvedeným hostitelem je jich 119 (86 %) na jedli bělokoré, 16 na smrku ztepilém, 2 na tisu červeném a 1 na jalovci virginském".

176.71 kB    
Hluboká nad Vltavou, 4.4.2012, smrk
d222.jpg
   d222.jpg

198.78 kB    
d33.jpg
   d33.jpg

170.25 kB    
d433.jpg
   d433.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Joeking

PříspěvekZaslal: st 04. dubna 2012 20:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidal bych ještě jeden nález na Jedlovci Kanadském a jeden na Jedli obrovské..
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 05. dubna 2012 20:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poslední příspěvek mě vede k tomu, abych reagoval a doplnil. Dokud to mám v čerstvé paměti a nedělal tajnosti. Zrovna před dvěma týdny, 24.3.2012, jsem shodou okolností také našel "Hartiga" na jedlovci (tsuga) kanadském (Tsuga canadensis). To jsem zíral. Bylo to v areálu jedněch bývalých kasáren v krajinné památkové zóně Libějovicko-Lomecko. Lišky tam dávají dobrou noc. Lokality bývalých vojenských prostorů přinášejí nejedno překvapení. Jsou to místa, která byla chráněna lépe a důkladněji než státní přírodní rezervace. Nechal jsem ho pochopitelně na stromě. Takové houby se nelámou. A ten nález, jestli to vůbec mohl být ohňovec Hartigův, jsem nakonec probral s odborníkem. Dozvěděl jsem se, že v Severní Americe se na tamních jehličnanech vyskytuje Fomitoporia (Phellinus) tsugina. S ním by ten náš Ph.hartigii mohl být teoreticky zaměněn. Přesné určení několika ohňovců nalezených na jedlovci v ČR po roce 1984 však ukázalo, že se jedná o náš Phellinus hartigii. Mimochodem, kde roste ta jedle obrovská (Abies grandis)?
Joeking

PříspěvekZaslal: pá 06. dubna 2012 7:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Popravdě, ta tsuga (možná ten tsuga) je asi 100 metrů od té jedle a oba stromy jsou v arboretu Křtiny Smile..jinak možnost fomotoporia byla mikroskopicky vyloučena. Zde je ten ohňovec z grandisky.
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 08. dubna 2012 10:40
  Předmět: ohňovec Hartigův (Phellinus hartigii)

Protože minule to bylo bez obrázku, nyní s fotografií: Phellinus hartigii na jedlovci kanadském. Rozlišovat ohňovce tohoto typu je práce pro skutečné velmistry. Na rovinu říkám, že při determinaci mohu jen tipovat a řídit se jehličnanem coby podkladem, na kterém choroš roste. Blízký ohňovec statný (Phellinus robustus) žije na listnáčích, hlavně na dubu, ale uváděn je vzácně i z akátu, jedlého kaštanu nebo lísky (Kotlaba 2003: str.140 in Reader´s Digest; Houby, česká encyklopedie). A opět udělám reklamu odborníkům (Ryvarden a Gilbertson 1994: str.490), kteří říkají: "Skupina druhů kolem P.robustus je jedním z nejzapeklitějších hlavolamů rodu ohňovec. Vývoj druhů tohoto komplexu je výsledkem přizpůsobování se odlišným substrátům a nesmírně rozmanitým faktorům prostředí. To platí rovněž pro jejich znaky makroskopické i mikroskopické. P.hartigii tvoří obvykle plodnice na spodní straně a ve vidlicích větví."

198.22 kB    
Libějovicko-Lomecko, 7.4.2012, jedlovec kanadský
e2.jpg
   e2.jpg

199.58 kB    
Libějovicko-Lomecko, 7.4.2012, jedlovec kanadský
e4.jpg
   e4.jpg
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 22. dubna 2012 18:35

Kolem Hluboké zrovna moc jedlí není. Snad někde v oboře za plotem. A tak ohňovec Hartigův musí vzít za vděk smrkem.

Pod čarou. Kdo si dnes vzpomene, že na den přesně před 142 roky se narodil Vladimír Iljič Uljanov (Lenin). To jest 22.dubna 1870. Jenže na Svaté Rusi tehdy ještě platil juliánský kalendář. Rusové přešli na gregoriánský až 31.1.1918 a to hned přidáním 14 dnů. Tedy na druhý den byl rovnou 14. únor 1918. Kolikátého přesně se vlastně ten Lenin narodil?

190.1 kB    
Hluboká nad Vltavou, 22.4.2012, smrk
fed.jpg
   fed.jpg
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 24. dubna 2012 19:20
  Předmět: Re: ohňovec Hartigův (Phellinus hartigii)

ne 22. dubna 2012 19:35 Josef Chalupský II napsal:
Kolem Hluboké zrovna moc jedlí není. Snad někde v oboře za plotem. A tak ohňovec Hartigův musí vzít za vděk smrkem.

Pod čarou. Kdo si dnes vzpomene, že na den přesně před 142 roky se narodil Vladimír Iljič Uljanov (Lenin). To jest 22.dubna 1870. Jenže na Svaté Rusi tehdy ještě platil juliánský kalendář. Rusové přešli na gregoriánský až 31.1.1918 a to hned přidáním 14 dnů. Tedy na druhý den byl rovnou 14. únor 1918. Kolikátého přesně se vlastně ten Lenin narodil?

Krásné plodnice. Když jsem začínal číst o tom Leninovi, tak jsem čekal, že bude mít nějakou souvislost s o. Hartigovým Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 05. května 2012 20:40

Ohňovec Hartigův (Phellinus hartigii) konečně tam, kde má správně růst: na jedli. Nad těmi třemi plodnicemi byly ve výšce 3-4 m další asi čtyři srostlé a začínající. Dostat to na jeden snímek, to aby měl člověk nějaký panoramatický objektiv postavený vertikálně Very Happy. Když jsem se tudy vracel kolem půl třetí odpoledne, poté co jsem v lese doslova přežil surové krupobití a průtrž mračen, byli ti ohňovci tak umytí a "vykoupaní", že jsem si při letmém pohledu z cesty myslel, že jsem dopoledne fotil troudnatce pásovaného (Fomitopsis pinicola). Sice už napůl promočen, ale přece jen schován v lesnickém posedu, jsem předtím v tom běsnění přírodních živlů střílnami pozoroval, jak po kmenech okolo stojících buků tečou hotové potoky vody. Byl jsem tak nasáklý vodou a promrzlý od krup, že jsem upaloval z lesa a byl myšlenkami někde v suchu a teple. Vůbec mě nenapadlo vyndat foťák a pro porovnání pořídit nový snímek. Stejně jsem měl tak zkřehlé prsty, že bych ho ani z ruksaku nevybral. To vše jsem si uvědomil až o kilometr dál. Tak snad někdy příště. Vezmu s sebou pet láhev s vodou a jarem a štětku a ty houby pořádně vydrbu, aby byl vidět barevný rozdíl mezi kloboukem zašlým a čerstvě omytým.

199.18 kB    
Horní Chrášťany, okr. Prachatice, 5.5.2012, jedle
gH2.jpg
   gH2.jpg

197.7 kB    
Horní Chrášťany, okr. Prachatice, 5.5.2012, jedle
gH1.jpg
   gH1.jpg
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 07. května 2012 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tam, kde má správně růst. Na smrku celkem běžně roste i tam, kde jsou jedle.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 17. října 2013 20:53
  Předmět: Ohňovec Hartigův - Phelinus hartigii

Jeden z Valašska od Malé Lhoty na asi metrovém pahýlu smrku. Průměr může mít okolo 12 cm. Rostou zde 3 pěkně pod sebou v rozestupech asi 28 cm. Tento se mi zdá nejkrásnější.

99.5 kB    
DSCN5031L.jpg
   DSCN5031L.jpg

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 26. listopadu 2022 22:27

Skupina plodnic ohňovce Hartigova (Phellinus hartigii) na pařezu jehličnanu, zřejmě jedle. Na stejném substrátu na snímku vlevo dole je lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum),
(Obr. 1).

186.69 kB    
jižní Čechy, podhůří Blanského lesa, 26.11.2022
Obr. 1.jpg
   Obr. 1.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru