Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Fomes fomentarius - Troudnatec kopytovitý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aspoň že ty troudnatce jdou fotit, když nic jiného neroste... Tenhle je dost velký, průměr je cca 40 cm, nachází se 2,5 metru nad zemí

152.03 kB    
26.3.2012, Veselsko
fomfom.jpg
   fomfom.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 07. dubna 2012 21:28
  Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusný prach tohoto choroše je křídově bílý. "Plodnice tvoří spóry pouze na jaře. Jindy během roku jsou vždy sterilní. Důvod takové pravidelné sporulace je neznámý" (Ryvarden a Gilbertson 1993: str.255). Pouze na obrázku v příspěvku Lupa 6.5.2007 je možné vidět barvu výtrusného prachu. Plodnice, které mají povrch klobouku souvisle posypaný výtrusným prachem, nalezneme na jaře velmi často. To je záhada. Jak se spóry dostávají nad plodnici a shora na klobouk? Nějakým mikroprouděním vzduchu? Počet spór vytvořených jednou plodnicí se odhaduje na stovky miliard nebo dokonce na bilióny.

197.72 kB    
Hluboká nad Vltavou, 4.4.2012, mrtvá bříza
g56.jpg
   g56.jpg

197.21 kB    
Hluboká nad Vltavou, 4.4.2012, mrtvá bříza
g63.jpg
   g63.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 07. dubna 2012 21:37
  Předmět: Re: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)

so 07. dubna 2012 21:28 Josef Chalupský II napsal:
Výtrusný prach tohoto choroše je křídově bílý. "Plodnice tvoří spóry pouze na jaře. Jindy během roku jsou vždy sterilní. Důvod takové pravidelné sporulace je neznámý" (Ryvarden a Gilbertson 1993: str.255). Pouze na obrázku v příspěvku Lupa 6.5.2007 je možné vidět barvu výtrusného prachu. Plodnice, které mají povrch klobouku souvisle posypaný výtrusným prachem, nalezneme na jaře velmi často. To je záhada. Jak se spóry dostávají nad plodnici a shora na klobouk? Nějakým mikroprouděním vzduchu? Počet spór vytvořených jednou plodnicí se odhaduje na stovky miliard nebo dokonce na bilióny.

S tím výtrusným prachem je to opravdu záhada. Ani ne tak proto, že se výtrusy tvoří na jaře, ale právě proto jak se dostanu na plodnici, jak jsi zmínil. Není to doména jen tohoto druhu. A údajně za to může právě nějaké proudění vzduchu. Možná, že tu práci, kde to bylo popisované mám někde na disku, ale teď to nemůžu najít. Každopádně si ten základní princip, který tam byl popisován pamatuju. Vzduch pod plodnicí je mírně teplejší než v okolí, tudíž velice lehké vypadávající výtrusy jsou neseny směrem vzhůru. Díky zákonům proudění "obtečou" plodnici, tudíž se neusazují na hymenoforu. Ale zřejmě některé ulpí i na hymenoforu. S tím, jak vzduch s výtrusy stoupá nahoru se ochlazuje, a výtrusy posléze padají dolů. Byly tam zmiňované i nějaké teplotní údaje, nepamatuji se přesně, ale rozdíl toho teplejšího a chladnějšího vzduchu byl řádově v desetinách stupně.

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 07. dubna 2012 23:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Docela zajímavá věc, když se podívám na to foto tak nejvíc prachu má na sobě plodnice nejníž k zemi, ta trochu nad ní už méně a ta nad nima ještě méně, to znamená že plodnice jak je dosud znám já - metr až několik nad zemí na sobě viditelný prach nemají...určitě by to stálo za bližší prozkoumání, logicky je plodnice nejblíže u země "vystavena" nejmenšímu proudění vzduchu ale...dost možná že ta absorce výtrusů na povrchu klobouku není jen náhodný dílo větrů nebo nevětrů...uf to je odborný název Smile
ale že ten klobouk má z nějakýho důvodu takovou vlastnost....?!

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 08. dubna 2012 10:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Třeba hraje nějakou roli to, jak vysoko nad zemí se plodnice troudnatce nachází. Selským rozumem to dává smysl. Poměrně časté jsou také případy, kdy najdeme staré odvětvené kmeny bříz poseté desítkami troudnatců. Klobouky některých jsou časně z jara křídově bílé, jiné jen ojíněné a zbytek normálně hnědošedý bez výtrusů na povrchu. Roli tu jistě hraje i stáří a fertilita plodnic. A také stabilita počasí v danou chvíli. Asi jich bude více, těch určujících faktorů.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 08. dubna 2012 11:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 07. dubna 2012 23:38 Jirka Kohl napsal:
Docela zajímavá věc, když se podívám na to foto tak nejvíc prachu má na sobě plodnice nejníž k zemi, ta trochu nad ní už méně a ta nad nima ještě méně, to znamená že plodnice jak je dosud znám já - metr až několik nad zemí na sobě viditelný prach nemají...určitě by to stálo za bližší prozkoumání, logicky je plodnice nejblíže u země "vystavena" nejmenšímu proudění vzduchu ale...dost možná že ta absorce výtrusů na povrchu klobouku není jen náhodný dílo větrů nebo nevětrů...uf to je odborný název Smile
ale že ten klobouk má z nějakýho důvodu takovou vlastnost....?!

Já bych jenom dodal, že si nejsem uplně jistý, zda plodnice nejníže nad zemí je vystavena nejmenšímu proudění. Mluvíme tu o desítkách centimetrů až několika málo metrech. V takovémto malém vertikálním rozmezí je změna teploty prakticky zanedbatelná a nejsilnější proudění by mělo být níže. Tak jsem se to aspoň učil v učebnicích meteorologie Smile Ale samozřejmě to je ideální případ, výjimek je milion Smile

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 08. dubna 2012 21:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 04. března. 2012 23:52 Míra napsal:
Deep je hluboký, ale v tomto směru by to šlo spíše přeložit takto "jaká je vzdálenost mezi stromem a okrajem plodnice". Laughing Wink

Tak je to jasné. Rozměry konsolovitých plodnic chorošů se uvádějí takto: ŠÍŘKA x HLOUBKA x TLOUŠŤKA. Odborná terminologie se významem ne vždy kryje s běžným hovorovým jazykem. Asi bychom se nikdy nezeptali: "Jak je ta plodnice hluboká?" Ale v mykologii to funguje. Nalezeno na straně 13 v publikaci: Laessoe,T. a Del Conte,A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, 2.vydání, 256 pp, vyšlo v překladu V.Antonína. Z každého zdroje, i když nepatří k bestsellerům, se občas nějaké další zrnko informace vydoluje. Jen škoda, že ani velikáni oboru se této praxe nedrží důsledně. Mě amatéra to plete.
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 10. dubna 2012 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže to vůbec není jasné. Protože rozměry konsolovitých plodnic chorošů se uváději i takto: DÉLKA x ŠÍŘKA x TLOUŠŤKA. Viz Černý,A.(1989): Parazitické dřevokazné houby. SZN, Praha, 104 pp. Přitom "délkou" se myslí vzdálenost od levého okraje klobouku k pravému, "šířkou" vzdálenost předního okraje klobouku od substrátu a "tloušťkou", tam už to je stejné, se rozumí výška.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 11. dubna 2012 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to rozdělil na dvě věci: 1. jak se to tam dostane, a 2. jak se to dostane odtamtud pryč Smile

1. Jak se to tam dostane, a jestli ve větší výšce k tomu jevu nedochází. Jestli tento jev závisí na výšce od země ... já bych se nedivil - komu někdy zkosil přízemní mrazík zahradu ... jednou jsem měl do ca. 1 metru výšky všechno zmrzlé, zbytek ok - divný pohlad to byl na stromky Smile

2. Vcelku věřím tomu proudění vzduchu (obecně řečeno vítr), při zemi by mělo být vždy pomalejší než výše nad zemí viz zákony o proudění - u stěn proudnice (země) je nejpomalejší. Se zvyšující se výškou růstu plodnice je proudění větší a tudíž i větší šance na sfouknutí výtrusů z plodnice pryč = čistící proces.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 11. dubna 2012 21:08
  Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius): spóry nahoře na klobouku

Kdybych se byl býval řádně věnoval knihám, které jsem si napůjčoval v knihovnách, abych se více poučil o houbách, nekladl bych takové nejapné otázky o původu spór na horní straně klobouku troudnatce kopytovitého. Prosím o shovívavost, už zase budu citovat. Černý (1989, str.13) píše: "... U hub stopkovýtrusých (např. u václavky nebo chorošovitých hub) se výtrusy uvolňují z bazidií a klesají dolů. V důsledku fyziologické činnosti při tvorbě bazidiospor se pod klobouky plodnic zvyšuje teplota a unikající teplý vzduch kolem klobouku odnáší výtrusy vzhůru. Plodnice některých chorošů v době sporulace bývají na horní straně pokryté velkým množstvím výtrusů. Produkce bazidiospor a askospor plodnicemi většiny parazitických dřevokazných hub je největší v létě, zejména u druhů, které vytvářejí jednoleté plodnice...." Snad už dám chvíli pokoj.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 12. dubna 2012 8:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nepřestávej! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 22. dubna 2012 21:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když se tady tak seběhla ta diskuze ohledně kopytovce a jeho výtrusů, tak hodím něco čerstvého do pléna, čeho jsem si všiml až dnes. Na místě, kudy chodím dost často, je padlá bříza a na ní roste troudnatec tak, že má hymenofor rovnoběžně se zemí. Nic divného, jenže ten troudnatec má hymenofor na zemi. A dnes měl klobouk bílý povrch. Dodám, že nejbližší další kopytovec je cca 10 metrů, tudíž poprášení nemohlo být od jiného "soudruha". Docela by mě zajímalo, jak se ty výtrusy dostaly na klobouk.

Schválně jsem napsal, že místem chodím dost často, tudíž vím, že nemohlo dojít k tomu, že by se výtrusy naprášily na klobouk a teprve pak vlivem tlení kmene břízy by se dostal troudnatec tak, že by měl hymenofor až na zemi.

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 25. dubna 2012 22:13
  Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)

S těmi výtrusy na povrchu klobouku troudnatce kopytovitého je to opravdu záhadné. Jak to, že nejsou hlavně pod kloboukem? Podobně jako když necháme "vyprášit" klobouk nějaké lupenaté houby na kus papíru. Ony totiž pod kloboukem prakticky vůbec nejsou. Schválně jsem se zastavil u té veliké plodnice, kterou jsem vyvěsil 4.3.2012. Není moc aktivní, ale přece. Je na topolu asi 20 cm nad zemí. Výtrusy má jen na horní straně klobouku, dole není nic (obr.1). Přidávám ještě jednu plodnici o pár metrů dál. Ta je dokladem toho, jak výstižný je druhový název "kopytovitý". Má věrný tvar koňského kopyta (obr.2). Na jedné straně se dotýká země, na druhé straně je asi 1-2 cm nad zemí. Někde se úplně dotýká spadaného suchého listí. Jen v těchto místech je to listí bělavé od vypadaných výtrusů. Všude jinde, tam kde se žádný list nedotýká pórů, není vidět žádný bílý poprašek. Shora na klobouku přitom spóry jsou.

184.19 kB    
Č.Budějovice, 25.4.2012, padlý topol pod hrází rybníku Černiš
obr.1.jpg
   obr.1.jpg

179.7 kB    
Č.Budějovice, 25.4.2012, padlý topol pod hrází rybníku Černiš
obr.2.jpg
   obr.2.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2012 13:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A jsou to vůbec výtrusy?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 29. dubna 2012 14:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 29. dubna 2012 13:51 Bob napsal:
A jsou to vůbec výtrusy?

Tak ta otázka přišla vhod Smile Mě to taky napadlo, i když ničím jiným jsem si to bílé poprášení povrchů klobouků nedokázal vysvětlit. A tak jsem si včera setřel trochu "prachu" a mrknul se mikroskopem. A opravdu jde o výtrusy. Přiznám se, že jsem byl líný to proměřit, ale už to mám trochu v oku a tak jsem délku odhadl na cca 20 μm, šířku na asi třetinu, což velice dobře souhlasí.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru