Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Bílé čudo v potoce - Entomophthora muscae - Hmyzomorka muší ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. května 2007 8:40
  Předmět: Bílé čudo v potoce - Entomophthora muscae - Hmyzomorka muší ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S Boletusem jsem o tomto dlouhém víkendu prošli tři potůčky v kterých nebylo nic z toho, co jsme hledali. Tohle bylo zajímavé, ale netušíme, co to je. Zkuste tipnout, mám i mikro - dodám snad zítra. Velikost asi 5 mm. Rostla na nějaké "potoční trávě".
Jirko, mohl by jsi zpřesnit popis habitatu?

198.59 kB    
30.4.2007, Bratronice, drobný potůček. (c) Bob
BileDivnoVPotoce.jpg
   BileDivnoVPotoce.jpg

Naposledy upravil Bob dne po 15. července 2019 14:12, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak a tady jsou nějaké obrázky z mikroskopu ... moc chytrý z toho ale nejsem ... vlastně ani nevím co tam všechno vidím ... sháním nějakou knihu o "anatomii" hub, ale zatím stále bezúspěšně ... snad vybudujeme časem nějakou "knowledge base" na DAMyku Smile

97.55 kB    
Zkoušel jsem zde půjde dělat něco normálním mikroskopem i v odraženém světle či tak něco = tady ještě není houba rozmačkaná.
MakroZMikro.jpg
   MakroZMikro.jpg

195.22 kB    
Objektiv 100x ... vpravo je phase contrast. Takové ty malé tečky/kuličky byly po rozmačkaní houby naprosto všude v neuvěřitelném kvantu.
Spores.jpg
   Spores.jpg

Naposledy upravil Bob dne čt 03. května 2007 8:56, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. května 2007 8:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No a tady se vůbec nečapu ...

108.08 kB    
co je to?
Micro01.jpg
   Micro01.jpg

175.98 kB    
různé roviny ostření
Micro02.jpg
   Micro02.jpg

195.61 kB    
vpravo je phase contrast
Micro03.jpg
   Micro03.jpg
J. Č.

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2007 17:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak toto je mimo mojich znalostí, ale vylučovacou metódou mi to vychádza buď na nepohlavné štádium nejakého bazídiomycétu, alebo to bude deuteromycét, tzv. nedokonalá huba. To sme sa ale dostali ďaleko! Smile)) Zdá sa mi, že výtrusy pučia na konídiofóroch, preto to považujem za niečo nepohlavné, ale ak by to bol deuteromycét, tak to je pododdelenie húb, kde je asi najväčší chaos a taxonómia je tam veľmi umelá. No neviem, či sa to bude dať určiť. Dobré stránky na systém húb sú tieto:

http://www.thallobionta.szm.sk/fungilich/deutero.htm#tr1 ... stránka nefunguje. Bob

Na štúdium mikroznakov odporúčam:

Dermek/Lizoň - Malý atlas húb.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 27. května 2007 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslim že je toto samý...http://www.nahuby.sk/sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=64902&poradie=36
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 27. května 2007 22:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě je to to samý.... Embarassed se z toho... Embarassed bohužel u tý "naší" už ten hmyz nebyl skoro vidět - celková velikost 4-5mm. Ale když se na to zadívám ted znovu tak...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 28. května 2007 8:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ty jsi Jiří prostě talent!!!! Koukal jsem na internetu na obrázky ... Beauveria bassiana ... nějak se to neshoduje ... Question ... vzhledově je to stejné jako to Erikovo, ale to určení ... nevím nevim Sad
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 29. května 2007 23:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ani jedno z toho nemusí být pravda ale...

172.52 kB    
biledivnovpotoce_203.jpg
   biledivnovpotoce_203.jpg

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 30. května 2007 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked Shocked Shocked Shocked A pak mám něco najít v lese !!! Máš pravdu, je to tam, jen to chce koukat SmileSmile Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem zjistil nějaké další info k tomuto mykosudoku. Paní doktorka Alena Kubátová napovídá:
" ... Vas obrazek je moc zajimavy, ale ani me to nepripomina nic znameho (tj. vláknite askomycety vcetne deuteromycetu). Spise bych typovala, ze jde o entomopatogenni houbu patrici do oddeleni Zygomycota, rad Entomophthorales, napr. rody Erynia, Zoophthora aj. (maji podobny tvar primarnich konidii s papilkou na konci). ... Tu houbu Beuveria bassiana bych vyloucila. Tu znam, casto ji izolujeme i z pudy. Tvori zcela jiny typ konidioforu (s cik-cak rachis) a konidie jsou hlavne velmi male ve srovnani s Vasi houbou. ..."

Zdroje pro zygomycetes na internetu jsem umístil sem.
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 05. května 2012 20:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem ta toto cosi dneska narazil.. Zjistili jste kluci, co to teda je..? Nemam ani páru, jak si to uložit...

Nalezeno v malém potůčku na nějaké vosičce připláclé k rozmáčenému listu asi olše, nebo habru a ten byl připláclý ke kameni.
5.5.2012, okolí Týnce nad sázavou.
( v potoce nalezeny také další houby - Cudoniella clavus, Hymenoscyphus sp., Mycena speirea, Mycena sp.)

146.68 kB    
Záhada
IMG_2579.JPG
   IMG_2579.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. května 2012 13:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

já nezjistil nic Sad
Teri

PříspěvekZaslal: út 08. května 2012 19:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě je to něco jako Entomophthora muscae - plíseň muší. Z Hercuusovy fotky to sice vypadá, že je to nějaká vosa, nebo vosička a netuším, jestli tenhle druh napadá i další druhy hmyzu, ale zkusila bych jít tímhle směrem...
Tady na tom odkazu jsou nějaké fotky, a je tam i něco "vosovitého" http://flickrhivemind.net/Tags/entomophthora/Timeline
Tak asi něco z toho roku Entomophthora to bude.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 15. května 2012 12:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak i já jsem na to čudo narazil. Bylo to na kousku dřeva v potůčku, očividně to preferuje vlhko. Křídlo jsem taky zaregistroval až na monitoru.
Takže Entomophthora?

168.09 kB    
DSC01788.JPG
   DSC01788.JPG

187.3 kB    
DSC01791.JPG
   DSC01791.JPG
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 16. května 2012 20:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já si to označil jako Entomophthora sp. - jestli je to správně, tak to nevím, ale ruku bych za to do ohně nedal Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru