Podle nožky (třeně) mi to připomíná penízovku sametonohou. Ale to je jen plácnutí do vody. Jednak by pod tím mechem muselo být schované nějaké listnaté dřevo a pak takhle na jaře? Já ji znám je jako podzimní až hodně podzimní (zimní) houbu. A pak tvar a barva klobouku. _________________ JGLN
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: čt 10. května 2012 19:42
čt 10. května 2012 20:38 Jiří Novák napsal:
Podle nožky (třeně) mi to připomíná penízovku sametonohou. Ale to je jen plácnutí do vody. Jednak by pod tím mechem muselo být schované nějaké listnaté dřevo a pak takhle na jaře? Já ji znám je jako podzimní až hodně podzimní (zimní) houbu. A pak tvar a barva klobouku.
Sametonožka určitě ne. Je tam víc znaků, ale stačí se mrknout na ty lupeny Ale na druhou stranu nevím, která z kalichovek nebo podobných by to mohla být. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
Zaslal: po 14. května 2012 23:06
po 14. května 2012 10:28 Tuřín napsal:
Lichenomphalia umbellifera - kalichovka okoličnatá. Bráno do důsledku je to lišejník.
Díky za určení. To jsou věci, wikipedie mi vyplivla toto: Lichenomphalia (kalichovka) je rod lupenotvarých hub a současně bazidiolišejník. Většina druhů tohoto rodu má nenápadnou lichenizovanou stélku, které obsahuje drobné, téměř mikroskopické zelené kuličky, které nejsou ničím jiným než jednobuněčnou zelenou řasou rodu Coccomyxa, které jsou propojené řídkou sítí houbových vláken.
Plodnice jsou naopak velké a nápadné, nelichenizované, čímž připomínají běžnou plodnici lupenotvarých hub.
Zaslal: ne 02. června 2019 19:52 Předmět: Lichenomphalia umbellifera - Kalichovka okoličnatá
Na svislém okraji cesty ve smrkovo-borovém lese. Velmi mladá plodnice, proto je relativně tmavá - starší už byly světlejší, bohužel se je nepodařilo pořádně vyfotit.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory