Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 03. června 2012 8:20 Předmět: Scutellinia crucipila - Kosmatka křížochlupá |
|
|
Tož jsem se po letech urval a s dcerou se šel projít do lesa za Libušínem (KL). Nic tam nebylo. Vskutku nic. Až cestou domů jsem se nějak sklonil a ejhle askomyceťáček. Rostl na zemi na mokré cestě pod duby, lískou, smrky a různými jiným křáčím. Největší plodnička měla 6 mm, pěkně pomerančově oranžové, odspodu trochu do bělava, žádný presudotřeň či kořínek. Z fotek je vidět, že jsou mírně ochlupené, ale pod mikroskopem to již vidět nebylo. Co by to asi tak mohlo být?
|
110.9 kB |
|
2.6.2012, Libušín (KL), na mokré cestě pod duby, (c) Bob |
|
|
|
Orangada02.jpg |
|
154.76 kB |
|
2.6.2012, Libušín (KL), na mokré cestě pod duby, (c) Bob |
|
|
|
Orangada01.jpg |
Naposledy upravil Bob dne po 11. června 2012 7:28, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 03. června 2012 8:25 |
|
|
Na mikroskop jsem to ještě stihnul, ale na zpracování už moc času nemám. Výtrusy byly ca. 17 x 6 mikonů, se mi podařily krásně "vysypat" Vřecka neamyloidní, ale parafýzy ano. Letmo jsem proběhl knihy, ale u oranžových askoušů jsem obvykle našel jen hladné výtrusy, jenže tyhle byly docela zřetelně dekorované. Nasměruje někdo?
|
116.89 kB |
|
100x imer., spores, Congo red, (c) Bob |
|
|
|
Spores_01.jpg |
|
106.68 kB |
|
100x imer., spores, Congo red, (c) Bob |
|
|
|
Spores_02.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 03. června 2012 13:08 |
|
|
Podle mě by to mohla být nějaká Cheilymenia. Zkus se mrknout třeba na Ch. crucipila.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 04. června 2012 13:01 |
|
|
Jo, na ty to vypadá, jenže u všech co jsem našel jsou přítomny velké picháky podobné těm u kosmatek, ale ty jsem nepozoroval ... asi by mi neunikly ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 04. června 2012 16:48 |
|
|
Jo, je to podobné ... kdybych musel tipnul bych, že je to však různého druhu. Listí jsem na měl všude také, ale řekl bych, že to moje rostlo zejména ze země.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 04. června 2012 20:44 |
|
|
po 04. června 2012 14:01 Bob napsal: |
Jo, na ty to vypadá, jenže u všech co jsem našel jsou přítomny velké picháky podobné těm u kosmatek, ale ty jsem nepozoroval ... asi by mi neunikly ... |
prosímtě, asi budu za blbou, ale co přesně si myslel těmi "picháky"?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 04. června 2012 21:36 Předmět: Cheilymenia crucipila |
|
|
No takové ty tvrdé tlustostěnné hyfy připoménající trny. Anglicky tomu říkají "hairs" tedy vlasy nebo chlupy ... koukni na mikrofotky kosmatek co tu jsou a uvidíš nádherné kousky ... a nebo vydrž a já je přidám i k této houbě. Určení je od teď asi jasné ... Cheilymenia crucipila jak radil Roman. Jsem to nevydržel a dneska ještě pečlivě odkrojil kraj plodnice a zkoumal pod silnou lupou a nic neviděl. Pak jsem to rozmáčkl na sklíčko a taky nic ... a najednou tam byly ... přesně tak jak mají být, světle hnědé - takže kdo viděl ty černochy u kosmatek, snadno tyhle přehlédne. Navíc mi přijde, že jsou takové nedovyvinuté a navíc nehojné, ale jsou tam ... vše sedí na Cheilymenia crucipila (Cke. Phill. apud Cke.) Dennis.
Doufám, že budu mít čas je o víkendu ještě jednou navštívit a vzít vyspělejší plodničky.
Díky za pomoc!
Výzvou je však jméno ... to co mám v klíčích (viz výše) nemohu nikde najít (ani na fungorum.org ani catalog of life ani biolib). Možná to ani není žlutěnka, ale kosmatka neb Cheilymenia crucipila (Cooke & W. Phillips) Le Gal = Scutellinia crucipila (Cooke & W. Phillips) J. Moravec - kosmatka křížochlupá ... hmmm, budu dál pátrat
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: pá 08. června 2012 19:08 Předmět: Re: Cheilymenia crucipila |
|
|
Na ty chlupy jsem zvědavý. Od kosmatek je znám docela dobře, ale u těchto potvůrek jsem je naživo ještě neviděl a na netu tuším jen jednu fotku.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: so 09. června 2012 18:41 |
|
|
so 09. června 2012 18:27 Bob napsal: |
Tak to jsi zvědavý právě načas! Zrovna jsem dodělal obrázek |
Pěkná prácička! Ty vlasy jsou zajímavé, jak jsi poznamenal oproti kosmatkám by se snadno přehlédly.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 10. června 2012 12:05 Předmět: Scutellinia crucipila - Kosmatka křížochlupá |
|
|
Dneska se mi podařilo navštívit lokalitku znovu, ale začalo poprchávat ... a se tříletou asistentkou se makro prostě fotit nedá Od minule nevyrostly, ale stále jich je tam mnoho malých. Zkoušel jsem fotit hlavně okraje kvůliva oněm chlupům. Na některých plodničkách téměř nebyly, a tak jsem myslel, že jěště nenarostly. Až doma jsem odhalil, že jsem vyfotil i úplná mrňata velikosti pod milimetr. A jak je vidět, je to vlastně jen shluk těch chlupů, Takže je to asi tak, že jim dorůstají výrazně pomaleji nežli roste plodnice samotná, a tak jich je v dospělosti tak nějak poskromnu.
|
125.99 kB |
|
10.6.2012, Libušín (KL), vlhká cesta, velikost asi 1,5 mm. (c) Bob |
|
|
|
Kosmatka_Krizochlupa_00.jpg |
|
156.09 kB |
|
10.6.2012, Libušín (KL), vlhká cesta, velikost asi 3 mm. (c) Bob |
|
|
|
Kosmatka_Krizochlupa_01.jpg |
|
150.34 kB |
|
10.6.2012, Libušín (KL), vlhká cesta, velikost pod 1 mm. (c) Bob |
|
|
|
Kosmatka_Krizochlupa_02.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 11. června 2012 7:27 |
|
|
Teď mne tak napadlo, jestli to s těma chlupama není tak, že v mládí, kdy je hubka jen shlukem několika buněk, se tímto způsobem nebrání žravým predátorům.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: po 11. června 2012 20:02 |
|
|
po 11. června 2012 8:27 Bob napsal: |
Teď mne tak napadlo, jestli to s těma chlupama není tak, že v mládí, kdy je hubka jen shlukem několika buněk, se tímto způsobem nebrání žravým predátorům. |
Zajímavý nápad. Já mám zase teorii, že se tím brání vysychání - přece jen nějaký ten stín to háže
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|