Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: st 15. června 2011 19:18 |
|
|
Něco podobného jsem dnes viděl na pastvině. Tipoval jsem nějakou polničku, ale dál jsem nešel. Bohužel jsem ji nefotil, měl jsem zaostřeno na jiné houby - hledal jsem paličkovici nachovou.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 08. června 2012 19:38 |
|
|
Tak jsem ji ve středu taky zařadil do svého "seznamu" úlovků. A jelikož jsem si s tím dal práci, podělím se s vámi i o detailní popis.
----------
EKOLOGIE: V trávě na hlinitopísčitém podloží, jednotlivě nebo v malých skupinkách čítajících několik plodnic.
KLOBOUK:
Až 3 cm v průměru, hladký, okraj s malými zbytky vela, zvláště u mladých plodnic, bledě žlutý až okrový, některé mladší plodnice až světle okrově hnědé. V mládí polokulovitý, starší plochý, někdy na středu mírně vmáčklý.
TŘEŇ:
Až 45 * 3 mm, dutý, krémový až tmavě krémový, většinou bělavé ojínělý.
LUPENY:
Připojené ke třeni, šedohnědé až tabákově hnědé, bělavé ostří.
VÝTRUSNÝ PRACH:
Rezavě hnědý
MIKROZNAKY:
Výtrusy 13 - 17 * 8 - 10 μm (15,2 * 9,0 μm), Q = 1,7, hladké, eliptické s klíčním pórem cca 2 μm. Cheilocystidy hojné, "vakovité" až hlavičkaté.
----------
Jinak teda plodnička na obrázku vpravo byla zhruba stejně vysoká jako ta vlevo, jen jsem ji při stříhání trávy kolem nechtěně zlomil a ukázal se krásný otisk výtrusného prachu, tak jsem ji tam zpátky "přisadil".
Při určování jsem prošel více zdrojů a zaujalo mě, že udávají docela rozdílnou velikost výtrusů, někde větší, jinde menší. Mnou změřené patří spíš do té "větší" kategorie. Jinak například Antonín (a nejen on) ve své Encyklopedii udává velice podobný druh A. semiorbicularis, který by se měl lišit méně lepkavým kloboukem, tmavší barvou, robustnějším vzrůstem a více polokulovitým kloboukem. Jelikož na lokalitě rostlo na několika málo metrech čtvrečných cirka 60 kousků, měl jsem možnost je detailně prozkoumat a tak bych se klonil spíš k té semiorbicularis. Většinou je to však udáváno jako synonymum pro A. pediades (i třeba v Index Fungorum)
|
162.41 kB |
|
detail lupenů
6.6.2012, Bzenecko |
|
|
|
120606 091.jpg |
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: pá 08. června 2012 23:24 Předmět: Agrocybe pediades - Polnička plstnatá |
|
|
Tyhle polničky jsem fotil už v květnu. Exsikát jsem na vyžádání poslal do Brna a vyklubala se z toho taky Agrocybe pediades. Ovšem pod jiným českým názvem a to polnička polokulovitá.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 09. června 2012 16:13 Předmět: Re: Agrocybe pediades - Polnička plstnatá |
|
|
so 09. června 2012 0:24 Kraken napsal: |
Tyhle polničky jsem fotil už v květnu. Exsikát jsem na vyžádání poslal do Brna a vyklubala se z toho taky Agrocybe pediades. Ovšem pod jiným českým názvem a to polnička polokulovitá. |
Antonín to má v encyklopedii následovně:
Agrocybe pediades - polnička plstnatá
Agrocybe semiorbicularis - polnička polokulovitá
Ale je to teda všechno asi jeden druh
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 09. června 2012 17:23 |
|
|
Paráda Krakene!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: ne 10. června 2012 11:02 |
|
|
so 09. června 2012 18:23 Bob napsal: |
Paráda Krakene! |
Díky Bobe, přišel jsem k tomu jak slepý k houslím...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 10. června 2012 12:11 |
|
|
"Štěstí přeje připraveným!" neboli si ho musíš zasloužit
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: so 11. května 2013 15:38 Předmět: název? |
|
|
so 09. června 2012 17:13 Roman Manak napsal: |
Antonín to má v encyklopedii následovně:
Agrocybe pediades - polnička plstnatá
Agrocybe semiorbicularis - polnička polokulovitá
Ale je to teda všechno asi jeden druh |
Tady je také A. pediades pod českým názvem polokulovitá. Jsou to tedy dva druhy či jeden?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|