Zaslal: út 24. července 2012 14:30 Předmět: je to hřib kovář resp. je to jedlá houba?
Ahoj, mohl byste mě prosím někdo ujistit, že se jedná o hřiba kováře?
Sám se to myslím, ale známý mě trochu zvyklal, když mi řekl, že ví o někom, kdo se po něčem podobném přiotrávil, a tak mé upozornil, ať si dám raději pozor.
Ať už je to hřib kovář nebo koloděj jsou za syrova slabě jedovatý, a je potřeba delší tepelná úprava (15-20 min.) která termolabilní jedy které obsahují spolehlivě zničí a jsou z nich vinikající houby, především pod maso nebo do omáček apod. Dokonce i sušený jsou neškodný a vhodný třeba do polévek.
Ovšem plodnice na fotce jsou především starý !!! A takový houby už druhotně obsahují i jiný jedy a toxiny a tam už žádný vaření nepomůže, je lepší je nechat v lese a sbírat jen mladý čerstvý plodnice. _________________ Jirka Kohl
Ať už je to hřib kovář nebo koloděj jsou za syrova slabě jedovatý, a je potřeba delší tepelná úprava (15-20 min.) která termolabilní jedy které obsahují spolehlivě zničí a jsou z nich vinikající houby, především pod maso nebo do omáček apod. Dokonce i sušený jsou neškodný a vhodný třeba do polévek.
Ovšem plodnice na fotce jsou především starý !!! A takový houby už druhotně obsahují i jiný jedy a toxiny a tam už žádný vaření nepomůže, je lepší je nechat v lese a sbírat jen mladý čerstvý plodnice.
Jirko, naprostý souhlas. Osobně si myslím, že to jsou spíše kováři, bohužel postarší.
Jenom to vypadá, že je to focený mobilem a díky tomu je ta fotka celkem málo kvalitní, což je na škodu, protože tyto hřiby já pokládám za jedny z nejkrásnějších v našich lesích a hájích. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory