Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
je to hřib kovář resp. je to jedlá houba?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
freeloader13



Založen: 24. 07. 2012
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: út 24. července 2012 14:30
  Předmět: je to hřib kovář resp. je to jedlá houba?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, mohl byste mě prosím někdo ujistit, že se jedná o hřiba kováře?

Sám se to myslím, ale známý mě trochu zvyklal, když mi řekl, že ví o někom, kdo se po něčem podobném přiotrávil, a tak mé upozornil, ať si dám raději pozor.

Díky za názory...

Rosťa



   120.9 kB    
3.jpg
   3.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JARIN



Založen: 01. 05. 2008
Příspěvky: 578
Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary

PříspěvekZaslal: út 24. července 2012 21:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych v tom nic jiného nehledal. Kamarád ti asi záviděl(typická česká vlastnost) Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1962
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: út 24. července 2012 22:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ať už je to hřib kovář nebo koloděj jsou za syrova slabě jedovatý, a je potřeba delší tepelná úprava (15-20 min.) která termolabilní jedy které obsahují spolehlivě zničí a jsou z nich vinikající houby, především pod maso nebo do omáček apod. Dokonce i sušený jsou neškodný a vhodný třeba do polévek.
Ovšem plodnice na fotce jsou především starý !!! A takový houby už druhotně obsahují i jiný jedy a toxiny a tam už žádný vaření nepomůže, je lepší je nechat v lese a sbírat jen mladý čerstvý plodnice.

_________________
Jirka Kohl
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: st 01. srpen 2012 22:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 24. července 2012 22:52 Jirka Kohl napsal:
Ať už je to hřib kovář nebo koloděj jsou za syrova slabě jedovatý, a je potřeba delší tepelná úprava (15-20 min.) která termolabilní jedy které obsahují spolehlivě zničí a jsou z nich vinikající houby, především pod maso nebo do omáček apod. Dokonce i sušený jsou neškodný a vhodný třeba do polévek.
Ovšem plodnice na fotce jsou především starý !!! A takový houby už druhotně obsahují i jiný jedy a toxiny a tam už žádný vaření nepomůže, je lepší je nechat v lese a sbírat jen mladý čerstvý plodnice.

Jirko, naprostý souhlas. Osobně si myslím, že to jsou spíše kováři, bohužel postarší.
Jenom to vypadá, že je to focený mobilem a díky tomu je ta fotka celkem málo kvalitní, což je na škodu, protože tyto hřiby já pokládám za jedny z nejkrásnějších v našich lesích a hájích.

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory