Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 16. května 2006 19:18 |
 |
|
Dobře Michale, a co ty sám říkáš těm fotkám? Já tam nějakou jasnou síťku nevidím... Takovýto reliéf na pokožce třeně se tvoří docela často u kovářů...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Luboš Čestný člen
|
Zaslal: út 16. května 2006 19:26 |
 |
|
Přesně tak mohl by to úplně klidně být Hřib kovář odbarvený- Boletus erythropus subsp.discolor.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 16. května 2006 19:29 |
 |
|
No já se k tomu ani vyjadřovat nemohu, koneckonců není to moje determinace. Určitě se shodneme na tom, že ta houba je dosti zajímavá. Navíc tato houba rostla ve smrčině v nadmořské výšce okolo 1000 m.n.m.
Pokud je mi známo Boletus erythropus susp. discolor roste v teplých listnatých lesích. Jak říkám názor ať si udělá každý sám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Luboš Čestný člen
|
Zaslal: út 16. května 2006 19:37 |
 |
|
Proboha Michale já tu houbu ani neurčuji a už vůbec nezpochybňuji, že to je avizovaný Boletus gabretae myslím ,že je jen dobré upozornit na podobnost mezi těmito druhy. Sám se docela specializuji na hřiby a vůbec bych si netroufl hodnotit něco takového pouze podle fotky. Takže ještě jednou šlo jen o srovnání s mnohem hojnějším druhem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: út 16. května 2006 19:53 |
 |
|
Já se k tomu klidně vyjádřím, aby tady byla nějaká zábava. Zaprvé: zajímavá je ta houba stoprocentně. Zadruhé: vidím v tom plně xanthoidního kováře (když pominu ty skvrny postoxidačního charakteru na pokožce klobouku). Tím pádem bych měl tendenci nazvat to jménem v nedávno nové kombinaci Boletus erythropus var. junquilleus (Quél.) Muñoz; na který se tu Michale zároveň ptáš...
Dále - na ten taxon "kovář discolor" mám také dosti svérázný názor - zcela určitě je velmi problematický a možná ani neexistuje. Navíc - jedná se pouze o barevnou odchylku kováře "typického" a není tedy důvod, aby rostl jen v teplých listnáčích, jak uvádějí některé atlasy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: út 16. května 2006 20:33 |
 |
|
Zajímavé je, že tu červenohlavou formu má vyfocenou L. Hagara ve svém Atlase húb (1987) a pojmenovanou bez bližšího označení jako normální erythropus (str. 132/133).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|