Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 31. července 2012 14:40 Předmět: Dva hřiby |
 |
|
Mám tu dvě menší záhady. Pocházejí z hrází Vrbenských rybníků u Českých Budějovic. Nenašel jsem je osobně, takže nevím, pod jakými stromy rostly (nejvíc je tam dubů, ale najdou se i jiné dřeviny).
Zatím každý houbař-laik tvrdil něco jiného, kontaktoval jsem i pár odborníků mailem, ale většina je na dovolené, takže jsem se zatím moc nedozvěděl.
první
hnědý klobouk s mírným červeno-růžovým nádechem, jinak vše sytě žluté a otlaky mírně modraly
druhý:
špinavě bílý až světle šedý klobouk, jinak žlutý, třeň dole s mírným červenavým nádechem, otlaky mírně modraly
Předem díky za rady  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: út 31. července 2012 16:48 |
 |
|
dvojka je hřib medotrpký-Boletus radicans |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: út 31. července 2012 17:34 |
 |
|
No já bych dvojku viděl na h. fechtnerův, jedničku na h. přívěskatý. _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: út 31. července 2012 22:29 |
 |
|
A třetí trpaslík řekl: "Někdo šlapal kolem mého rybníčku."
PR Vrbenské rybníky v Č.Budějovicích je dostupný vycházkový cíl nás, lidu sídlištního vltavského. Nr.1 skutečně vypadá na hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus), pravidelně nalézán na hrázi rybníka Dasenského. Ovšem jen podle obrázku? Nr.2 je opravdu asi hřib medotrpký (Boletus radicans), loni nalezen na hrázi rybníka Černiš. Oba nálezy potvrzeny v mykologické poradně muzea v Č.B. Fechtnera tu zatím nikdo nenašel. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 01. srpen 2012 7:50 |
 |
|
Myslím, že u dvojky by bylo jasno po ochutnání, a nafocení barvy dužniny na řezu. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 02. srpen 2012 14:55 |
 |
|
Díky za názory. S ohledem na místo nálezu předpokládám, že to bude, jak uvedl Josef Chalupský II. Pokud se ještě dozvím něco u odborníků, dám vědět  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: pá 03. srpen 2012 22:03 |
 |
|
Taky bych viděla dvojku na medotrpkého. Kolem Brna je hojný a takto vypadá celkem často. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. srpen 2012 23:28 |
 |
|
Na hřibu medotrpkém se zatím shodlo nejvíce znalých osob, které jsem oslovil. Horší je to s jedničkou - tam je to poměrně vyvážené mezi hřibem přívěskatým, růžovníkem a královským. Mně by nejlíp seděl ten přívěskatý, jak už tu padlo (byť má klobouk nádech trochu více do hnědočervena než je asi obvyklé)... ještě čekám reakce dvou odborníků, tak uvidíme  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: so 04. srpen 2012 8:44 |
 |
|
Tam bych to viděla na přívěskáč, královský bych vyloučila. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 04. srpen 2012 19:53 |
 |
|
Upravil bych název tématu, ale koukám, že nemůžu editovat příspěvky - nevadí.
Vyrazil jsem na Vrbenské rybníky osobně s nadějí, že třeba najdu hnízdo těch barevných hříbků - no, našel jsem leccos - pokud má někdo chuť na určení...
1. nějaká čerstvě vylíhlá hvězdovka? - v rákosí na jižní části hráze rybníka Černiš, duby, lípa
2. holubinka? - střední část hráze rybníka Černiš, vodní strana, duby
3. čerstvě vykuklená muchorůfka - střední část hráze rybníka Černiš, vodní strana, duby
4. pestřec(?), velmi hojný na střední až severní části hráze Černiše, tohle je na vzdušné straně, ale byly i na vodní
5. nevím, severní část hráze Černiše, vodní strana, duby
6. poblíž opět holubinka
7. tohle je podle mě vcelku jasnej přívěskáč, bylo jich tam víc, ale v tlejícím, rozkrájeném nebo jinak houbaři poškozeném stavu... pod duby
8. tohle podle mě přívěskáč jednoznačně není, i když rostl jen pár metrů od sedmičky, taktéž duby... mám dost jasnou představu, co by to mohlo být, ale než to potvrdí mykolog, nebudu raději šířit poplašné zprávy pokud by někoho zajímalo konkrétní místo, rád prozradím v soukromé zprávě, ale veřejně se mi ho psát nechce?
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 05. srpen 2012 18:24 |
 |
|
Nejsem si zcela jistý co (všechno) je špatně - předpokládám jeden druh = jedno téma(?). Jestli je to skutečně míněno tak, že i jeden sběr z jedné lokality a jednoho dne je vhodné rozdělit na (konkrétně) osm témat, pak se toho budu držet. Omluv moji mladickou nerozvážnost, nechtěl jsem plevelit fórum . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|