Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Muchomůrka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: so 28. července 2012 17:17
  Předmět: Muchomůrka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj tip byl Amanita phalloides var alba, ale nejsem si moc jistý. Rostla ve smíšeném lese - dub, buk, smrk modřín, borovice. Bez prstenu (ale nemohu vyloučit, že tam původně nebyl). Zabarvení levé čistě bílé, vpravo má trochu tóny do citrónově zelené. Zajímavá je struktura odstávajících šupin na třeni. 28.7.2012, Kokořínsko.

176.98 kB    
H_17.jpg
   H_17.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 01. srpen 2012 21:50
  Předmět: Muchomůrka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nemohla by to být muchomůrka jízlivá? Ty šupinky na třeni by tomu odpovídaly a i to, že vrchol klobouku může být (mimo čistě bílou) takový světle zelenožlutý až světle špinavozelenožlutý a barva směrem k okrajům klobouku přechází k bělavé až bílé. Myslím že je celkem i vzácnější než a. phalloides (m. zelená) var. alba. A nebyly tam, náhodou, i jiné listnáče?
mykožrút

PříspěvekZaslal: čt 02. srpen 2012 16:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhľadom na nevláknenie klobúka by som A. phalloides var.alba vylúčil. Mne na prvý pohľad plodnice tiež pripomínajú A virosa,samozrejme za predpokladu,že to partiálne velum tam naozaj bolo. Keďže A virosa a A.verna majú rozdielne nároky na teplo,mohol by napomôcť charakter lokality výskytu. Kvapka KOH by bodla.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mara73

PříspěvekZaslal: ne 05. srpen 2012 22:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za názory, A. verna jsem vzhledem k charakteru lokality vyloučil, ale A. virosa připadala do úvahy, jen mne zarazilo to citrónové barva pravé plodnice. O zabarvení A. virosi jsem se dočetl, že někdy bývá střed klobouku dorůžova, ale citrónové/nazelenalé zbarvení nikde nepopisují. Jinak máte pravdu s vláknitostí klobouku, nebyla na něm vláknitost vidět.

Jiří Novák> Jiné listnáče ? Možná, napsal jsem buk a dub, který tam byl určitě a souhlasí s výskytem A. phalloides a A. virosi, byla tam ještě bříza a nějaké keře.
mykožrút

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 13:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Žltkasté tóny na vrchu klobúka nie sú ničím výnimočným. Mám tu výber farieb z niekoľkých popisov:Biela,čisto biela,žltkastá,bledožltkastá,smotanová,okrovokrémová,okrovožltkastá,žltohnedastá,bledookrová,okrová,hnedastá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. srpen 2012 13:02 mykožrút napsal:
Žltkasté tóny na vrchu klobúka nie sú ničím výnimočným. Mám tu výber farieb z niekoľkých popisov:Biela,čisto biela,žltkastá,bledožltkastá,smotanová,okrovokrémová,okrovožltkastá,žltohnedastá,bledookrová,okrová,hnedastá.

Souhlasím. Já osobně jsem A. virosu viděl naživo zatím 2x ve svém houbařském životě. Bohužel už je to dříve a nemám jí vyfocenou (možná že ano, ale klasickým /analogovým/ přístrojem, ale kde je ta fotka ... ???). Ale co si vzpomínám, tak oba tyto nálezy (rozmezí cca 3-4 roky - oba jsou z okolí Tábora na jih) měly vrchol klobouku právě takový světle žlutozelený až světle špinavožlutozelený. Možná i trochu k okrové.
Poměrně přesně jsem si ji zapamatoval právě proto, že ač jsem ji před tím neznal (a po 1. nálezu jsem pracně hledal, co to je, protože v běžných houbařských atlasech je o ní maximálně tak okrajová zmínka, že existuje, že patří do okruhu nejjedovatějších muchomůrek a že je poměrně hodně vzácná - pokud tam vůbec takováto zmínka je), tak po zjištění, že je stejně jedovatá jako A. phalloides jsem si ji prostě vtiskl do paměti. Druhý nález jsem už pak určil naprosto přesně. Od té doby a je to cca 17 let jsem ji už nepotkal. Na Valašsku a v České Kanadě, kde se po houbách nyní pohybuji nejčastěji, jsem ji ještě nepotkal. Zřejmě preferuje kapku teplejší oblasti jako je třeba široké okolí rybníku Luční na Táborsku.
Myslím si, že pro přesnější určení a. virosa je rozhodující právě ten jakoby šupinatý třeň. Ostatní muchomůrky z tohoto okruhu (těch nejjedovatějších) jej mají hladký. A poměrně často potkávám A. phalloides a semo tamo i var. alba.
Uvádíš, Maro, Kokořínsko, tam by, dle mne , též mohly být trochu teplejší lokality, jak se o tom zmiňuji.

mara73

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 20:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Očekával bych, že A. virosa se bude vyskytovat častěji na Valašsku než Kokořínsku dle popisu v atlasech, které mám (podhorská až horská oblast). Ale v tom to je hezké, že občas najde člověk druh tam, kde by ho vůbec nehledal.
Jinak Kokořínsko je překvapivě poměrně studené (doly), ale na skalních hranách jsou zase velmi teplá místa. Místo, kde byla A. nalezena patří spíše k chladnějším.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 09. srpen 2012 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. srpen 2012 20:59 mara73 napsal:
Očekával bych, že A. virosa se bude vyskytovat častěji na Valašsku než Kokořínsku dle popisu v atlasech, které mám (podhorská až horská oblast). Ale v tom to je hezké, že občas najde člověk druh tam, kde by ho vůbec nehledal.
Jinak Kokořínsko je překvapivě poměrně studené (doly), ale na skalních hranách jsou zase velmi teplá místa. Místo, kde byla A. nalezena patří spíše k chladnějším.

Maro, souhlasím s tebou; dle atlasů se má skutečně vyskytovat ve vyšších polohách. Jenže jak zde na Valašsku (na houby zde chodím tak do cca 600 - 700 metrů nadmořské výšky), tak ani v České Kanadě (cca 580 - 670 mnm) jsem se s nimi zatím nesetkal. Ty mé nálezy z Táborska jsou tak z 360 - 400 mnm. Asi záleží i na složení půdy a asi i jiných faktorech, o kterých asi my dva moc nevíme. Respektive jsme je tak detailně nezkoumali. Najdu-li opět (po letech) tuto, tak dám okamžitě sem na DAMyko vědět.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 30. října 2012 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. srpen 2012 19:59 mara73 napsal:

TAk jsem ji konečně našel i zde na Valašsku. Umístil jsem ji rovnou do Datlasu, tak se tam na ni mrkni. Snažil jsem se popsat i okolnosti a lokalitu místa nálezu.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru