Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 02. září 2012 20:26 |
|
|
Po více než týdnu, co prakticky zmizely, se tu opět začínají objevovat - tenhle je z hráze Dasenského rybníku - plodničky o velikosti kaštanu jsem našel roztroušeně na několika místech:
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 03. září 2012 21:31 |
|
|
Z téhož místa - kde včera byla sem-tam houba, jich dnes byly desítky, možná bych napočítal i přes stovku. Velké množství několikamilimetrových (i ve srostlicích) až po cca 5-7 cm vysoké, už vytrhané od houbařů. Tolik jsem jich zatím letos neviděl - akorát už by to bylo na makroobjektiv se stativem. Když člověk jen prochází, ani ho nenapadne, že by ty malinké ťupky mohly být hříbky
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
hanýžka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 18. října 2012 21:21 |
|
|
Dneska jsem podruhé narazil na případ, kdy neznalý člověk konzumoval (evidentně) hřiby medotrpké a tvrdil, jak si pochutnal. Nesetkali jste se s něčím podobným? Říká se, že velmi mladé plodnice nemusejí být hořké - je možné, že by si to za nějakých podmínek mohly uchovat i do dospělosti? Případně, není možné, že když existují xanthoidní formy hřibů postrádající barvivo, že by existovala i forma hřibu medotrpkého, která postrádá onu hořkou látku?
Zvažuju, že příští rok budu ochutnávat, ale ne že by se mi do toho kdovíjak chtělo. Kdo ví, jestli jen ti "houbaři" nemají rohovitý jazyk
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: pá 19. října 2012 7:24 |
|
|
čt 18. října 2012 21:21 no-X napsal: |
Dneska jsem podruhé narazil na případ, kdy neznalý člověk konzumoval (evidentně) hřiby medotrpké a tvrdil, jak si pochutnal. Nesetkali jste se s něčím podobným? Říká se, že velmi mladé plodnice nemusejí být hořké - je možné, že by si to za nějakých podmínek mohly uchovat i do dospělosti? Případně, není možné, že když existují xanthoidní formy hřibů postrádající barvivo, že by existovala i forma hřibu medotrpkého, která postrádá onu hořkou látku?
Zvažuju, že příští rok budu ochutnávat, ale ne že by se mi do toho kdovíjak chtělo. Kdo ví, jestli jen ti "houbaři" nemají rohovitý jazyk |
No u hřibů žlučníků ta hořkost může kolísat v závyslosti na podloží a dokonce je popsán Tylopilus felleus var. alutarius, který není hořký vůbec. Takže proč ne u medotrpkého. Navíc nám taky občas lidi v poradně sdělí, že je konzumují a že jim chutnají. Jsem tedy zvědavá, jak Tvůj průzkum dopadne
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 09. července 2014 9:13 |
|
|
Jak se tam ten motiv bylinného patra dostal? To je "otisk" či snad stín?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 09. července 2014 17:16 |
|
|
Je to stín, ale není to záměr. Udělal jsem pár fotek, posunul o kousek stativ, aby byla lepší kompozice a tím posunem jsem asi zdvihl list řebříčku... Dnes jsem se byl na místě podívat, tuhle srostlici, která byla nejkrásnější, někdo vykopnul, ostatní zůstaly. Zatím drží i bronzáky, ale dávám všem tak den, maximálně dva - až rozhrnou listí, kterým jsou zakryté, utrhne medotrpké první turista a bronzáky první houbař.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|