Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Rhizomorfy
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 17. února 2011 16:17
  Předmět: Rhizomorfy
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem na svojí oblíbené lokalitě našel na dvou stromech rhizomorfy a chci se zeptat jestli nevíte o nějakých druzích hub, které je vytvářejí. Já je znám od václavek, ale tuším, že těch druhů bude víc, ale zatím jsem o tom nikde nečetl. Já blbec jsem je aspoň mohl vyfotit... No, ale aspoň stručný popisek. Byly velmi tuhé, na šířku tak maximálně 4 mm, placaté, světle černé (jestli existuje světle černá barva Smile), větvené. Moc václavkovitě nevypadaly a na této lokalitě, kterou navštěvuji často, jsem nikdy nenašel ani náznak nějakých václavek. Jo, byly na padlém kmenu v pokročilém stadiu rozkladu - byl to nějaký jasan, vrba, topol nebo něco z tohoto okruhu, co je známo z víceméně lužních lesů (nešlo to absolutně poznat), každopádně to byl listnáč. Jestli víte o nějakém druhu/rodu, který vytváří rhizomorfy, dejte mi pls vědět. Já tu lokalitu znám jak svoje boty, tak když nějaký ten druh napíšete, asi to budu schopný přiřadit k nějakému, který jsem tam už zaznamenal.

Jo a nekamenujte mě prosím za to, že jsem neudělal fotku. Doteď nechápu jak se to mohlo stát Smile Já jsem tam byl za účelem statistického měření Phellinus igniarius* a byl jsem myšlenkama uplně někde jinde Smile

* o tom vám tu napíšu. Mám těch dat hodně a vyhodnocení asi nebude tak jednoduché jak jsem původně myslel, ale do konce týdne to snad zvládnu

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rhizomorfy odpovídající popisu jsem viděl na padlém kmeni, ze kterého rostla hlíva ústřičná. Nezkoumal jsem, jestli k ní patřily, ale možná ano. Jinak bohatě větvené světle černé rhizomorfy, často docela roztodivně tvarované, dělá pórnatice skleněná.
Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 20:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

asi jsem se nepodepsal...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc díky za odpověď!!! S tou pórnaticí nevím. Na dané lokalitě neroste, aspoň jsem ji tam nezaznamenal (a to jsem tam jen letos byl tak třicetkrát Smile) Co se týká hlívy, tak té je tam docela dost (hodně topolů a vrb). Ale teda zatím jsem nezaznamenal nějakou souvislost mezi jí a rizomorfami. Tím neříkám, že to zpochybňuji, trochu se na to zaměřím. Možné to je.

I letos jsem zkoumal, zda tam nevyrostou nějaké václavky, ale i když v okolních lesích rostly, tak tam ani ťuk a to by tam podle mě měly lepší podmínky než v okolí. Tudíž asi opravdu ty rhizomorfy patří něčemu jinému.. Tak uvidíme. ještě jednou díky za tip.

Joeking

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 22:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rhizomorfy v klasickém slova smyslu znám jen od dvou rodů, václavka a dřevomorka. Právě u václavek se liší dost často druh od druhu, zatímco drobná a cibulkotřenná má silné, dlouhé a výrazné, klasická smrková a severská jen jemné a silně větvené...chtělo by to tu fotku, no...běžně se stává především pod kůrou listnáčů, že se rhizomorfy václavek poměrně zploští a volně přecházejí ve věnce syrrocia.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 16. listopadu 2011 21:33 Joeking napsal:
Rhizomorfy v klasickém slova smyslu znám jen od dvou rodů, václavka a dřevomorka. Právě u václavek se liší dost často druh od druhu, zatímco drobná a cibulkotřenná má silné, dlouhé a výrazné, klasická smrková a severská jen jemné a silně větvené...chtělo by to tu fotku, no...běžně se stává především pod kůrou listnáčů, že se rhizomorfy václavek poměrně zploští a volně přecházejí ve věnce syrrocia.

OK, jak příště půjdu na lokalit (snad ještě letos), tak je vyfotím (přiznám se, že jsem tak ještě neučinil). Ale jen tak zhruba - jsou silné, dost zploštělé, částečně větvené

Lukáš falteisek

PříspěvekZaslal: čt 20. září 2012 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Začal jsem se trošku zajímat o to, které houby mohou tvořit rhizomorfy, protože mi bylo divné, že by to krom těch dvou rodů žádný další neuměl, a koukám, že se o nich běžně píše u spousty hub. Staší zadat heslo rhizomorph např. do Web of science. Na striktní vymezení jen na václavku a dřevomorku jsem naopak vůbec nenarazil. Je samozřejmě jasné, že kromě rhizomorf existují různé myceliové svazky s jednodušší strukturou. V případě té pórnatice si myslím, že o rhizomorfy asi fakt půjde. Měly strukturu dost podobnou těm od václavky, včetně tmavé sklerotizované vrstvy na povrchu. Zajímavé je, že dokážou růst i nahoru proti kapající vodě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru