Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 17. února 2011 16:17 Předmět: Rhizomorfy |
 |
|
Dnes jsem na svojí oblíbené lokalitě našel na dvou stromech rhizomorfy a chci se zeptat jestli nevíte o nějakých druzích hub, které je vytvářejí. Já je znám od václavek, ale tuším, že těch druhů bude víc, ale zatím jsem o tom nikde nečetl. Já blbec jsem je aspoň mohl vyfotit... No, ale aspoň stručný popisek. Byly velmi tuhé, na šířku tak maximálně 4 mm, placaté, světle černé (jestli existuje světle černá barva ), větvené. Moc václavkovitě nevypadaly a na této lokalitě, kterou navštěvuji často, jsem nikdy nenašel ani náznak nějakých václavek. Jo, byly na padlém kmenu v pokročilém stadiu rozkladu - byl to nějaký jasan, vrba, topol nebo něco z tohoto okruhu, co je známo z víceméně lužních lesů (nešlo to absolutně poznat), každopádně to byl listnáč. Jestli víte o nějakém druhu/rodu, který vytváří rhizomorfy, dejte mi pls vědět. Já tu lokalitu znám jak svoje boty, tak když nějaký ten druh napíšete, asi to budu schopný přiřadit k nějakému, který jsem tam už zaznamenal.
Jo a nekamenujte mě prosím za to, že jsem neudělal fotku. Doteď nechápu jak se to mohlo stát Já jsem tam byl za účelem statistického měření Phellinus igniarius* a byl jsem myšlenkama uplně někde jinde
* o tom vám tu napíšu. Mám těch dat hodně a vyhodnocení asi nebude tak jednoduché jak jsem původně myslel, ale do konce týdne to snad zvládnu _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 20:26 |
 |
|
Rhizomorfy odpovídající popisu jsem viděl na padlém kmeni, ze kterého rostla hlíva ústřičná. Nezkoumal jsem, jestli k ní patřily, ale možná ano. Jinak bohatě větvené světle černé rhizomorfy, často docela roztodivně tvarované, dělá pórnatice skleněná. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 20:30 |
 |
|
asi jsem se nepodepsal... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 21:48 |
 |
|
Moc díky za odpověď!!! S tou pórnaticí nevím. Na dané lokalitě neroste, aspoň jsem ji tam nezaznamenal (a to jsem tam jen letos byl tak třicetkrát ) Co se týká hlívy, tak té je tam docela dost (hodně topolů a vrb). Ale teda zatím jsem nezaznamenal nějakou souvislost mezi jí a rizomorfami. Tím neříkám, že to zpochybňuji, trochu se na to zaměřím. Možné to je.
I letos jsem zkoumal, zda tam nevyrostou nějaké václavky, ale i když v okolních lesích rostly, tak tam ani ťuk a to by tam podle mě měly lepší podmínky než v okolí. Tudíž asi opravdu ty rhizomorfy patří něčemu jinému.. Tak uvidíme. ještě jednou díky za tip. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 22:33 |
 |
|
Rhizomorfy v klasickém slova smyslu znám jen od dvou rodů, václavka a dřevomorka. Právě u václavek se liší dost často druh od druhu, zatímco drobná a cibulkotřenná má silné, dlouhé a výrazné, klasická smrková a severská jen jemné a silně větvené...chtělo by to tu fotku, no...běžně se stává především pod kůrou listnáčů, že se rhizomorfy václavek poměrně zploští a volně přecházejí ve věnce syrrocia. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 22:44 |
 |
|
st 16. listopadu 2011 21:33 Joeking napsal: |
Rhizomorfy v klasickém slova smyslu znám jen od dvou rodů, václavka a dřevomorka. Právě u václavek se liší dost často druh od druhu, zatímco drobná a cibulkotřenná má silné, dlouhé a výrazné, klasická smrková a severská jen jemné a silně větvené...chtělo by to tu fotku, no...běžně se stává především pod kůrou listnáčů, že se rhizomorfy václavek poměrně zploští a volně přecházejí ve věnce syrrocia. |
OK, jak příště půjdu na lokalit (snad ještě letos), tak je vyfotím (přiznám se, že jsem tak ještě neučinil). Ale jen tak zhruba - jsou silné, dost zploštělé, částečně větvené _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lukáš falteisek
|
Zaslal: čt 20. září 2012 11:16 |
 |
|
Začal jsem se trošku zajímat o to, které houby mohou tvořit rhizomorfy, protože mi bylo divné, že by to krom těch dvou rodů žádný další neuměl, a koukám, že se o nich běžně píše u spousty hub. Staší zadat heslo rhizomorph např. do Web of science. Na striktní vymezení jen na václavku a dřevomorku jsem naopak vůbec nenarazil. Je samozřejmě jasné, že kromě rhizomorf existují různé myceliové svazky s jednodušší strukturou. V případě té pórnatice si myslím, že o rhizomorfy asi fakt půjde. Měly strukturu dost podobnou těm od václavky, včetně tmavé sklerotizované vrstvy na povrchu. Zajímavé je, že dokážou růst i nahoru proti kapající vodě. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|