Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hloubka ostrosti - alfa a omega dobré fotky
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 8:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ohledně hloubky ostrosti ... no trochu jsem se o to zajímal, hlavně o výpočet, abych mohl předm určit jak to asi chci fotit ... takže věc je mnhem složitější než tu naznačujete ... záleží to na:

Hloubka ostrosti je úsek vzdálenosti v kterém jsou focené objekty zaostřené a ostatní jsou rozostřené. Třeba při hloubce ostrosti 2 metry při zaostření na objekt vzdálený 20 metrů bude vše do 19 metrů rozostřené, pak to bude do 21 metrů ostré a pak zase rozmazané. Tím lze na 2D fotografii evokovat pocit prostoru. Hloubku ostrosti můžete zvolit jen tak jak vám vaše technika a zákony optiky dovolí = realisticky lze říci, že asi nikdo nemá tolik techniky aby ji mohl nastavit libovolně.

1. Formátu negativu alias typu fotoaparátu alias velikosti čipu alias každý fotoaparát má nějakou konstantu, kterou do výpočtu zahrnouti třeba jesti.

2. Ohnisková vzdálenost objektivu ... ty co mají na objektivu zoom mají značnou výhodu. Podotkněme, že toto se týká optického zoomu a nikoli digitálního (to je pouze výřez a nikoli jiná ohnisková zdálenost). Čím je ohnisková vzdálenost větší, tím je hloubka ostrosti menší.

3. Clona. Čím větší clona tím větší hloubka ostrosti. Zvyšují se tím potřebné expoziční časy a vysoké clonová čísla v lese vedou k naprosté nezbytnosti dobrého stativu - expoziční časy několika vteřin nejsou vyjímkou, ale spíše obyčejem Smile

4. Vzdálenost foceného objektu. Nějakou přímou úměru nevím.

Nejlepší je naleznout si parametry pro svůj aparát a udělat si tabulku pro obvyklé vzdálenosti předmětů, oblíbené ohniska a varianty clony ... a vůbec čím více tabulek tím lépe. Pak si z tabulky vybere potřebnou hloubku ostrosti (třeba průměr klobouku hřiba), kouknete do tabulky, odkrokujete vzdálenost čipu od hřiba, nastavíte ohniskovou vzdálenost, clonu, zaostříte, zmáčknete spoušť a jdete dál Smile

Na internetu lze najít spoustu věcí na výpočty ... doma mám někde excelovský soubor, který to počítá ... až budu mít čas ho najít, tak ho přinesu. Jinak hledejte v googlu

výpočet hloubka ostrosti
calculation depth of field
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
xmsi

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 11:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

myslim, ze pro bezneho houbare je to vec nepodstatna a pokud ma digifotak muze snadno experimentovat, jinak par odkazu pro optiky:

http://www.shuttercity.com/DOF.cfm
http://www.paladix.cz/clanky/hloubka-ostre-kresby-pri-makrofotografii.html
http://www.paladix.cz/clanky/hyperfokalni-vzdalenost.html

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 12:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Experimentování jsem zkoušel rok! Musím říci, že experimentovat se třemi proměnými najednou je opravdu trochu složité a málo produktivní. stejně nakonec člověk sáhne po papíru a začne si ty užitečné kombinace zapisovat ... ale proč je odhalovat, když se dají snadno vypočítat či spíše se ty tabulky dají přímo někde stahout a vytisknout. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 14:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, proč si tu opomněl to, co píšu já.

Z toho příspěvku si mohu odvodit, že nejvyšší clonové číslo je zárukou největší hloubky ostrosti.

Není tomu tak!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xmsi

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 15:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

poslednimu prispevku nerozumim, pokud mam danou velikost policka a dane zvetseni, pak vyssi DOF dosahnu jen vyssim zaclonenim...

tedy pokud si nemel na mysly pouziti mechu a srovnani rovin (shift, tilt)...

nicmene co nejvetsi DOF neni nutne zarukou skveleho snimku, osobne az tak neclonim pokud je nemuzu odstranit jinak rusive pozadi, ktere se tak dostane do snimku

Ivo

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 17. května 2006 15:49 Martin Kříž napsal:
....Z toho příspěvku si mohu odvodit, že nejvyšší clonové číslo je zárukou největší hloubky ostrosti.

Není tomu tak!

Já sice v daných oblastech nejsem odborníkem, ale mám dojem, že zde ohýbáš buďto zákony optiky anebo českého jazyka.... Laughing

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 15:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine moc ti nerozumím, pokud je to na můj příspěvek, tak mne oprav, ale uvádím celkem 4 mne známé body jak to ovlivnit.

Je jasné že nejvyší hloubka ostrosti nedělá nejlepší fotku Smile Dobrou fotku dělá "správná" hloubka ostrosti (tedy z anglického depth of field, tj. DOF) Smile U makro fotek je ale přeci obecně problém s tím, že technika již nedovoluje příliš manipulace a hloubka ostrosti je tak malá, že se do ní nevejde celý focený objekt a proto je potřeba clonit naprosto drasticky. Bohužel při super vysokých clonách údajně zase dochází k nějakému jinému efektu, který fotku kazí ... už jsem zapoměl co to bylo.
xmsi

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 16:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

onen jev je difrakce, cesky ohyb svetla na strebnice, lidove receno klesa ostrost... ano ten jev existuje, ale IMO je mnohem mene vyznamny nez mala DOF...

jinak v laboratorich se pouziva specialni postup pri snimani ve velkem meritku aby se vytvorila velka DOF: nafoti se postupne dany objekt v ruznych vzdalenostech, tj. ostra je vzdy jina cast objektu, ta se pouzije, pricemz se tyto snimky pak poskladaji v necem jako photoshop:

mame houbu: ABCDEFGH...
1. nafotime makro tak, ze je ostra A, zbytek urizneme
2. nafotime makro tak, ze je ostra B, zbytek urizneme
...
N. slozime ostre A-B-... a mame pri danem meritku cely objekt ostry... snad jsem to vysvetlil spravne...

no DSLR nemam a tak jsem nezkousel, kazdopadne takhle se foti treba bunky, jinak by nic nebylo videt...

jo podobne lze vyrovnat ruzne jasy na fotce, tj. nejdrive vyfotime tmavou houbu aby byla dobre exponovana, pak pozadi a slozime ve photoshopu...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 16:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo! Dofrakce ... právě při vysokých (rozuměj velmi vysokých clonách) je již difrakce či ono rozostření údajně patrné ... no ale nevím hodnotu té clony, kdy už to začíná být významné (dírková fotografie?).

To "skládání ostrosti" ... o tom jsem ještě neslyšel, máš nějaké odkazy?

To skládání podle světlosti znám. Jsou na to pluginy do photošopu a dokonce i speciální programy. Obvykle se tomu říká blending, česky blendování Smile Skládání ze tří různě exponovaných fotek (různý poze čas) lze nahradit velmi dobře jednou fotkou pořízenou v RAW a jejím exportem do tří JPG při dodatečně upravené "expozici" v RAWu. Modifikace expozice u jednoho JPG snímku do tří JPG snímků s různou "expozicí" není nic moc.
xmsi

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 17:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nevim, ve fotoforech se o difrakci hodne mluvi, jako ze je to videt, osobne si nejsem jist, chapu ten jev, ale netusim jak dokazat ze je to prave tenhle...

kazdy fotograf vi, ze jeho objektiv ma uricte zlate okenko, kde to sklo kresli nejlepe, u vetsiny objektivu je to cca dve clony nad plnou dirou, tj. treba u 85/1.8 je to f/2.8, u zoomu 28-105/4-5.6 je to f/8, no mel jsem v ruce mnoho skel nektere nekreslili uz od f/11, jine spicove do f/22, tak nevim...

odkaz za tu velkou dof je tusim nekde na www.paladix.cz, ted nemuzu najit, jestli mas DSLR, tak to zkus, trochu mam obavu ze dvou veci:

- zmenou zaostreni se muze zmenit ohnisko objektivu
- zmenou vzdalenosti se meni perspektiva

takze vyslednej slozenej obraz zrejme bude bez spec sw mirne deformovanej

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 17:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jistě. O difraktovaných paprscích tu již psal mat60. Hodnota clony, kdy už to začíná být významné, bude podle mě subjektivní, mat60 uváděl vyšší než f/8 či f/10. Možná by to šlo znázornit nějakým grafem, jak se difrakce zintenzivňuje v závislosti na přidávání clony. Každý si musí najít nějaké optimum, já to velmi často porovnávám a dnes už vím, že chci dělat vše proto, abych nemusel fotit nad f/30. Jestli chceš ostrou fotku, tak f/45 je katastrofa.

Ivo, možná mi v tom příspěvku nahoře chybí dovětek "za všech okolností", ale v globálu to tak je, i když Ti to mohlo znít divně.

Když to přeženu: Pokud by existoval objektiv, u kterého by šla clonová dírka zmenšovat až na neznatelnou velikost, tak u nějaké extrémclony (třeba 100, 200 - nevím) by byla místo fotky šedá rozmazaná patlanina. Laughing
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 17:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli si na to vzpomenu, tak sem někdy dám ukázky ve výřezech, aby tu byl jasný příklad toho, o čem se tu bavíme. Ale to musím nejdřív něco nafotit.
Anebo může i někdo jiný.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 17. května 2006 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasím absolutně s Martinem, je pravda, že s vyšší clonou se silně zvyšuje navíc i šum, což je moje zkušenost. Já jsem sice používal clonu f45 docela často ale brzy jsem zjistil, že je to ve většině případů nepotřeba a spíše ke škodě vzhledem ke kvalitě snímku. Optimálně fotím na clonu 22-29-32 a nemohu si ztěžovat.
Ivo

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já se ale domnívám, že hloubka ostrosti a ostrost obecně jsou dvě různé věci. Pokud se mýlím, tak se rád nechám poučit.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 18. května 2006 9:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt května 18, 2006 10:13 am Ivo napsal:
Já se ale domnívám, že hloubka ostrosti a ostrost obecně jsou dvě různé věci. Pokud se mýlím, tak se rád nechám poučit.

Sice asi ano, ale k čemu bude hloubka ostrosti bez ostrosti? Laughing
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru