Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec polokrvomléčný nebo osmahlý ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 19:24
  Předmět: Ryzec polokrvomléčný nebo osmahlý ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já nevím Sad Dnes jsem vyrazil na okraj Libušína, tam kde jsem loni našel divné ryzce smrkáče. Nic tam zatím není. Ale pod mladým bukem, nedaleko smrků a dubu, jsem našel asi ty samé. Borovice dóst daleko. Na první pohled trochu jiné než ryzce smrkové. Takové hodně bíle ojíněné třeně. Kus jsem odlomil a koukal na barvu, tak nějak skoro nic. Nandal jsem je do košíku a jel domů. Doma koukám a jsou na lomu takové do krvava. Klobouky tak do 6 cm. Co myslíte?

108.65 kB    
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. V levo je čerstvý lom, vpravo po ca. 20-30 minutách. (c) Bob
Ryzec01.jpg
   Ryzec01.jpg

94.55 kB    
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. (c) Bob
Ryzec02.jpg
   Ryzec02.jpg

131.2 kB    
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. (c) Bob
Ryzec03.jpg
   Ryzec03.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 07. října 2012 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusy těchto ryzců se velikostně neliší, jen trochu ornamentikou (dle obrázků z M.T. Basso) ... Osmahlý má delší hřebínky, polokrvomléčný jen kratičké. Obrázek výtrusů toho co jsem našel přikládám. Snad by to tedy měl být ten osmahlý, ale borovice v "těsné" blízkosti nebyly, za to tam byl vždycky dub.

102.91 kB    
Výtrusný prach v Melzerově činidle. (c) Bob
VytrusyRyzce.jpg
   VytrusyRyzce.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru