Zaslal: so 06. října 2012 19:24 Předmět: Ryzec polokrvomléčný nebo osmahlý ?
Tak já nevím Dnes jsem vyrazil na okraj Libušína, tam kde jsem loni našel divné ryzce smrkáče. Nic tam zatím není. Ale pod mladým bukem, nedaleko smrků a dubu, jsem našel asi ty samé. Borovice dóst daleko. Na první pohled trochu jiné než ryzce smrkové. Takové hodně bíle ojíněné třeně. Kus jsem odlomil a koukal na barvu, tak nějak skoro nic. Nandal jsem je do košíku a jel domů. Doma koukám a jsou na lomu takové do krvava. Klobouky tak do 6 cm. Co myslíte?
108.65 kB
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. V levo je čerstvý lom, vpravo po ca. 20-30 minutách. (c) Bob
Ryzec01.jpg
94.55 kB
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. (c) Bob
Ryzec02.jpg
131.2 kB
6.10.2012, Libušín (KL), buk, dub, smrk, u cesty. (c) Bob
Výtrusy těchto ryzců se velikostně neliší, jen trochu ornamentikou (dle obrázků z M.T. Basso) ... Osmahlý má delší hřebínky, polokrvomléčný jen kratičké. Obrázek výtrusů toho co jsem našel přikládám. Snad by to tedy měl být ten osmahlý, ale borovice v "těsné" blízkosti nebyly, za to tam byl vždycky dub.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory