Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Štítovka žíhaná ? - Pluetus petasatus ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 30. ledna 2011 22:05
  Předmět: Štítovka žíhaná ? - Pluetus petasatus ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

5 plodnic vyrůstalo z pozůstalé hlíny v kořenovém systému vyvrácené osiky (je možné, že houby byly přirostlé ke kořenům ). Vyrůstaly ve výšce asi 1 metr nad zemí. Listnatý les, západně orientovaný svah. 300m.n.m. Geologické podloží kyselé. Vůně nijak typická, příjemně houbová.
Nalezeno 24.10.2010, k.ú. Čakovice u Řehenic, okr. Benešov.
Znáte jí?

177.17 kB    
DSC00700.JPG
   DSC00700.JPG

96.55 kB    
DSC00698.JPG
   DSC00698.JPG

139.61 kB    
Tato plodnice rostla sama o 100 metrů jinde a myslím si, že je to stejný druh. U paty vzrostlé osiky ve smíšeném lese se smrkem
DSC00712.JPG
   DSC00712.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 31. ledna 2011 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

připomíná mi to penízovku
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 31. ledna 2011 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také bych to odhadoval na štítovku žíhanou.
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 13. října 2012 20:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem tento druh opět našel a po dnešním setkání musím souhlasit s Bobem - taky mi to připomíná spíš penízovku než štítovku. Hledal jsem někde v rodu Rhodocollybia, protože mi tento rod nejvíce připomínají, ale nikam jsem se nedostal. Plodnice jsem nalezl asi 2 km od minulého nálezu v listnatém lese u paty mladší osiky, která stále rostla, ale nevypadala stoprocentně zdravě. Posílám trochu lepší fotku, třeba to někoho nakopne a dostane nápad Smile

186.5 kB    
13.10.2012 Okolí Týnce nad Sázavou
IMG_6717.JPG
   IMG_6717.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jenže pokud jde o houby, pak se MK mýlí jen výjimečně Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 11:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

to já samozřejmě vím Smile, ale podívej se schválně na ty neštítovkoidní lupeny. Dužnina v klobouku je taková voskovitá a i tak chutná, zpočátku se chová jako pružná, až pak praske a je docela křehká Smile. Ten třeň je takový vláknitý, dolu se rozšiřující a u báze zase zúžený. Nejvíc mi to připomíná druh Penízovka kroucená (Rhodocollybia prolixa), ale ta to asi není. Exikát mám.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 14:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pořád mě tato houba nenechává chladným a tak hledám dál a dospěl jsem k nápadu, že by to mohla být nějaká Líha (Lyophyllum / Hypsizygus), ale v těch se taky nevyznám. Posílám ještě obrázek povrchu klobouku té větší otočené plodnice, jak se trochu políčkovitě rozpukává.

79.92 kB    
IMG_6716.JPG
   IMG_6716.JPG
hanýžka

PříspěvekZaslal: pá 19. října 2012 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud ti to pořád vrtá hlavou, nejlepší bude pohled pod mikroskop, ten tě přesvědčí jistě. Štítovky mají opravdu hodně výrazné cystidy. Pokud nemáš mikroskop, pošli mi exsikát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: po 29. října 2012 2:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A mám ještě jednoho adepta... Psathyrella spadicea
Mikroskop mám, až bude více času, pokusím se na to kouknout
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru