Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vendelín
|
Zaslal: ne 14. října 2012 22:27 Předmět: Pavučince |
|
|
Přestože sbírám ke konzumaci kde co, z pavučinců mám vítr. Jaké pavučince běžně sbíráte ke konzumaci? |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 14. října 2012 22:41 |
|
|
sbírám je jen na položky pro studium a exikát pro muzeum |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 14. října 2012 22:51 |
|
|
Donedávna jsem to nevěděl, ale sluku svraskalou |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 15. října 2012 12:04 |
|
|
ne 14. října 2012 22:51 no-X napsal: |
Právě jsem se dozvěděl, že sluka svraskalá má o mnoho větší schopnost kumulovat těžké kovy a radioaktivitu, než neustále v mediích propíraný hřib hnědý. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 15. října 2012 12:23 |
|
|
Tohle téma mi vůbec přijde takové černobílé. Vždycky se objeví jeden odborník, který tím starší a na druhé straně další odborník, který to bagatelizuje. Myslím, že pokud člověk sbírá houby v čistém lese a ne na (bývalých) skládkách, tak nemusí mít z těžkých kovů obavy. Pro většinu lidí jsou navíc houby spíš pochutina, ne základ jídelníčku.
Mám dojem, že jsem někde četl, že i hřib borový kumuluje těžké kovy efektivněji než hřib hnědý - co je na tom pravdy, netuším. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: po 15. října 2012 15:14 |
|
|
Sluku též sbírám a také jsem se až letos dozvěděl, že je příbuzná pavučincům. Zrovna letošní podzim jsem našel opravdu hojně pavučince slizkého a tak jsem si pohrával s myšlenkou, jestli ho sebrat. Ne že by v lese nebylo dost jiných hub. Ale jsem postižen "gastronomickou zvědavostí" Láká mě ochutnávat co nejvíce hub upravených na různé způsoby. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 15. října 2012 16:15 |
|
|
po 15. října 2012 15:14 Vendelín napsal: |
Láká mě ochutnávat co nejvíce hub upravených na různé způsoby. |
Tak touto cestou jsem se před dávnými lety vydal i já, když mí rodiče koupili chatu v místech, kde sice nerostly skoro žádné "pravé hřiby", ale rostla tam spousta různých "prašivek" Nicméně s pavučincema bych byl hodně opatrnej... Pokud jde o sluku, tak tu jsem letos našel nedaleko od Úštěka poprvý v životě, a čuměl jsem na ní jako tele na nový vrata... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 15. října 2012 18:50 |
|
|
po 15. října 2012 15:14 Vendelín napsal: |
Sluku též sbírám a také jsem se až letos dozvěděl, že je příbuzná pavučincům. |
Sluka je pavučinec V současnosti je opět zařazena do rodu Cortinarius jako Cortinarius caperatus (Pers.) Fr. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
|
Zaslal: po 15. října 2012 19:04 |
|
|
Ha, v tom případě jsem svoje předsevzetí, nepojídat pavučince, porušil aniž bych to tušil. Ale asi zůstane jen u sluky a do jiného pavučince nepůjdu. Když ani tady se nikdo nenašel ... I tak mě ještě čeká mnoho gastronomicky houbařských "poprvé". |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 15. října 2012 20:40 |
|
|
po 15. října 2012 19:04 Vendelín napsal: |
Když ani tady se nikdo nenašel ... |
Na stránky "nahouby.cz" přispíval před lety jistý chlapík pod nickem "Kořen". Dorazil dokonce i na první sraz do Jánských Lázní, kde mi vyprávěl, že má plnej mrazák fialovejch pavučinců... od tý doby ho nikdy nikdo neviděl, proto píšu, že na pavučince si musíš dát bacha... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 23. prosince 2012 21:06 |
|
|
po 15. října 2012 12:04 Kraken napsal: |
ne 14. října 2012 22:51 no-X napsal: |
Právě jsem se dozvěděl, že sluka svraskalá má o mnoho větší schopnost kumulovat těžké kovy a radioaktivitu, než neustále v mediích propíraný hřib hnědý. |
Krakene, možná že ta schopnost kumulovat tyto látky, platí pro pavučince všeobecně. Nejen pro sluku. Nevím. Jen tipuju podle toho, že jsou to blízce příbuzné druhy. Já sluku nacházím jen ve východní části České Kanady (Slavonicko, kam jezdím na dovolenou), kde je to takový "bohem zapomenutý kraj" - nejbližší průmysl jsou strojírny v Dačicích cca 10 km vzdušnou čarou. Otavan ve Slavonicích (cca 5 km) už delší dobu více méně nefunguje. Zde, na Valašsku jsem ji ještě nepotkal.
Loni jsem zkusil sebrat i několik pavučinců náramkovitých, ale jen na sušení a ve směsi, jak doporučují v atlasech (průměrné chuti, nejlépe do směsí). To proto, že ostatních "dobrých" hub (praváky, křemenáče, suchohřiby apod.) tehdy příliš nebylo. A navíc si myslím, že p. náramkovitý je celkem dobře poznatelný - cihlové oranžový až oranžovo hnědavý klobouk a na světlejším třeni celkem výrazné oranžové nepravidelně tvarované prstýnky/kroužky v počtu 3 až 5, a k tomu na bázi cosi jako hlíza a poměrně dosti velká. Samozřejmě, kdo nezná, ať se nejprve raději poradí s někým, kdo je dobře zná.
Cellkem blízce příbuzný p. plyšový by měl mít třeň prakticky bez zbytků véla, tedy bez prstýnků či kroužků a bez výrazné hlízy na jeho bázi. (P. plyšový jen cituji z atlasů, protože jsem jej asi ještě nepotkal, navíc by měl růst v teplejších oblastech.) _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: po 24. prosince 2012 9:34 |
|
|
Kedysi dávnejšie,ale už neviem kde to bolo,som našiel v nejakej knihe vypísanýh 5 bezpečne jedlých druhov pavučinovcov. Pepísal som si ich vtedy do svojej knihy s poznámkami. Roky bežia a názory sa menia,takže možno tá jedlosť a bezpečnosť z dnešného pohľadu,hlavne pri opisovaní ďalších druhov,už nemusia byť na mieste.
Boli tam uvedené:
C.praestans
C.variicolor
C.varius
C.cumatilis
C.balteatus |
|
Návrat nahoru |
|
|
jean2005
|
Zaslal: so 31. srpen 2013 17:33 |
|
|
po 15. října 2012 13:23 no-X napsal: |
Tohle téma mi vůbec přijde takové černobílé. Vždycky se objeví jeden odborník, který tím starší a na druhé straně další odborník, který to bagatelizuje. Myslím, že pokud člověk sbírá houby v čistém lese a ne na (bývalých) skládkách, tak nemusí mít z těžkých kovů obavy. |
Tím bych si nebyl až tak jistý. Konkrétně třeba houby sebrané v Synthesii měly snad o dva řády (cca 100x) méně těžkých kovů, než od jedné chalupy někde z Vysočiny, aspoň co říkala jedna paní docentka z laborky.
I v tom lese totiž můžou být stará důlní díla a ani o tom netušíš - pocházím z Havl. Brodu a zrovna tam je toho všude plno. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 31. srpen 2013 17:42 |
|
|
Já jsem z jižních Čech. To je takový zvláštní kraj, kde se (až na sedimenty) téměř nic netěžilo, kde není téměř žádný vápenec, téměř žádné minerální prameny a teplomilná mykoflóra jen na hrázích rybníků |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 31. srpen 2013 20:27 |
|
|
Ikdyž jsem v pavučincích úplný Neználek a navíc to možná vyzní jako návod k požití (což opravdu nechci),zaujala mne v mých atlasech zmínka,že žádné jedovaté (některé prý jen velmi hořké) jsou ve skupině s bílými třeni (a bílou dužninou + žlutý až oranžovohnědý klobouk).
Nepokládat za návod k požití ale za návod k sběru dalších informací,ikdyby to vedlo k mému rozsápání za zavádějící nebo chybné informace. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|