Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sklizeň reishi (lesklokorka lesklá): říjen 2012; PŘÍSPĚVEK ČTĚTE OD KONCE...
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 8:54
  Předmět: Sklizeň reishi (lesklokorka lesklá): říjen 2012; PŘÍSPĚVEK ČTĚTE OD KONCE...
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dlouho očekávané dny sklizně mi právě nastaly Exclamation

85.68 kB    
6) Někteří si u mě objednali čerstvé plodnice, jiní sušené. Na první sklizeň by to asi stačilo.
6.jpg
   6.jpg

80.07 kB    
7) Pokud vám při sklizni drobátko přeskočí, je to buď vydýchanými výtrusy a nebo tou krásou. Já věřím na to druhé. Řekněte sami - není vlastnoručně vypěstovaná a čerstvě sklizená reishi prostě k sežrání?
7.jpg
   7.jpg

122.69 kB    
8) Nakrojit pecen chleba, to se přihodí každý den, to nic není. Ale uslyšet křupnutí lesklé pokožky té kapitální reishi pod nožem a pak ucítit překvapující svěží vůni, to už chce trošku sebezapření. Uznávám - jistá rozkoš z plenění (muhehe) v tom je!
8.jpg
   8.jpg

103.44 kB    
9) No a pak už rutina ReishiMasterChefa. Krájíme, Šavelka,jedu - jedu- jedu!!!

Pro dnešek sklizeno, nakrájeno a reishi je na sítech na půdě.
9.jpg
   9.jpg

Naposledy upravil planetahub dne čt 18. října 2012 9:15, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sklizeň. Snímky i doprovodný text nejsou ve správném pořadí. Je třeba sledovat číslo snímku.

83.52 kB    
2) Málokdo ví, že legenda o reishi, božské houbě nesmrtelnosti určené císaři a jeho rodině, hovoří o výtrusech této houby. To je ta esence reishi. Dnes pod pojmem reishi chápeme celou houbu. Sama houba až tak vzácná není,ale zkuste nasbírat lžíci výtrusů
2.jpg
   2.jpg

161.2 kB    
3) Výtrusy jsem ometl a svěřil vzdušným proudům. Možná během pár let bude Červený Kostelec hlavním městem reishi na planetě Zemi :)

Císařský prášek jsem oželel. Může tak vyniknout charakteristická nádhera houby.
3.jpg
   3.jpg

94.37 kB    
4) Za takovou krasavici by se nemusel stydět ani pěstitel Wu, Kim nebo Li.
4.jpg
   4.jpg

172.9 kB    
5) Čistím ty krasavice a jsem čím dál víc hnědý. Čím jsem hnědší, tím jsou ony lesklejší. Pokorně dávám přednost jejich nádheře a už se ani neoprašuji...
5.jpg
   5.jpg

Naposledy upravil planetahub dne čt 18. října 2012 11:00, celkově upraveno 3 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 9:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady vlastně můj příspěvek začíná Rolling Eyes

91.47 kB    
1) Pěstování hub je o čekání. Já čekal na svou reishi řadu měsíců. Jednoho dne začalo být v pěstebně jako po útoku kakaového šílence. Reishi dospěly a začaly vypouštět do světa výtrusy - chtějí se zachovat, množit se, přežít. "Kakao" je úplně všude.
1.jpg
   1.jpg

Naposledy upravil planetahub dne čt 18. října 2012 10:58, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Panečku! Tak ať se daří i nadále!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 19. října 2012 0:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

GRATULACE BEZ LEGRACE! Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hanýžka

PříspěvekZaslal: pá 19. října 2012 8:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc gratuluji. Opravdu je to jedna z nejkrásnějších hub. Jak je dál zpracováváš? Zkoušela jsem je rozemlít, ale narozdíl od jiných hub mi vznikla jakoby skelná vata. V alkoholu je příšerně hořká, jako nejmenší zlo jsem zatím zvolila lesklokorku v rumu, který je přece jen sladší. I tak to ale piju jen občas a s odporem. Pokud máš lepší recept, prosím, napiš ho. Díky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub

PříspěvekZaslal: po 22. října 2012 19:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mi vzniká "skelná vata". Já tomu říkám tabák Very Happy Ovšem stejně nejsem přesvědčen o vhodnosti mleté biomasy. Já mám svůj lepší recept zde

http://www.planetahub.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=159

hanýžka

PříspěvekZaslal: út 23. října 2012 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc díky, vyzkouším.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. října 2012 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 22. října 2012 19:58 planetahub napsal:
Taky mi vzniká "skelná vata". Já tomu říkám tabák Very Happy Ovšem stejně nejsem přesvědčen o vhodnosti mleté biomasy. Já mám svůj lepší recept zde

http://www.planetahub.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=159
Přesně ten samý postup jsem použil při výrobě medicíny z březovníku obecného. Toho tu roste dostatek, na rozdíl od reishi.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
planetahub

PříspěvekZaslal: út 23. října 2012 14:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 23. října 2012 12:19 Kraken napsal:
po 22. října 2012 19:58 planetahub napsal:

Přesně ten samý postup jsem použil při výrobě medicíny z březovníku obecného. Toho tu roste dostatek, na rozdíl od reishi.

Tento postup je skutečně vhodný i pro výrobu tinktury z březovníku. Mám to mnohokrát vyzkoušeno. Březovník se ale svým chemickým složením údajně podobá spíše rezavci šikmému (viz Semerdžieva, Veselský - Léčivé houby dříve a nyní) než lesklokorce.

Nicméně pokud jde o výrobu tinktury pro obecnou podporu imunity (tj. s vysokým podílem glukanů) a nějaké to preventivně protinádorové působení, pak lze použít obě houby Wink

Nezmar

PříspěvekZaslal: út 23. října 2012 14:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lze udělat tuto tinkturu zároveň z březovníku a lesklokorky?(Louhovat oboje najednou).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: út 23. října 2012 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 23. října 2012 14:42 Nezmar napsal:
Lze udělat tuto tinkturu zároveň z březovníku a lesklokorky?(Louhovat oboje najednou).

Určitě. Můj oblíbenec a jeden z nejzajímavějších propagátorů hub Paul Stamets "pálí" tinkturu dokonce ze 17 druhů hub http://www.fungi.com/product-detail/product/host-defense-mycommunity-extract-2-fluid-oz.html

Obsažena je reishi i březovník (Birch polypore).

Já jsem svého času utvořil medicínu z 5 druhů, které jsem našel a pěstoval (reishi, březovník, hlíva, šitake, korálovec) a nazval jsem ji Aqua vitae Wink

Jambig

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2012 21:08
  Předmět: Ganoderma Lucidum

Zajímavé stránky k lesklokorce, jen to chce rozumět si s překládačem nebo umět italsky Smile
http://www.ganodermareishi.it/
Kukin

PříspěvekZaslal: út 10. února 2015 20:18
  Předmět: Substrát?

Jaký je nejvhodnější substrát pro pěstování Lesklokorky?
Kukin

PříspěvekZaslal: pá 13. února 2015 17:25
  Předmět: Re: Substrát?

út 10. února 2015 20:18 Kukin napsal:
Jaký je nejvhodnější substrát pro pěstování Lesklokorky?

Na Mycelia.be doporučují piliny z tvrdého dřeva (směs různých frakcí) +10% otrub +10% obilnin
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru