Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 12. června 2006 8:21 |
|
|
Ty lupeny jsou taky dost řídké !!! Jak byly veliké? Můžeš doplnit data o nálezu?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 09. srpen 2010 0:51 Předmět: Re: Amanita pantherina - Muchomůrka tygrovaná |
|
|
ne 11. června 2006 22:35 Jirka Kohl napsal: |
Včera jsem v Českém krasu našel tyto dvě plodnice jedovaté Muchomůrky tygrované - pro ty houbaře kteří sbírají k jídlu M. šedivku či růžovku a bojí se záměny bych uved jako základní rozlišovací znak že obě mají rýhovaný prsten kdežto M. tygrovaná ho má hladký, a naopak okraj klobouku M. tygrované je většinou více či méně rýhovaný, kdežto u M. růžovky či šedivky je hladký. Pokud si určením nejste jisti nikdy je nekonzumujte !!! |
S tím okrajem klobouku od tebe opisovali na nahuby.sk v nedávné soutěžní otázce. Nejdřív jsem myslel, že jim v Asii hrabe. Ve skutečnosti je u řady muchomůrek rýhování okraje klobouku velmi nestálý znak. Viděl jsem šedivku, co měla klobouk rýhovaný až skoro do půlky...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
|
Zaslal: st 27. června 2012 17:00 |
|
|
Je to muchomůrka tygrovaná = muchomůrka panterová.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: st 27. června 2012 19:14 |
|
|
Děkuji, přišla mi taková světlá...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
|
Zaslal: st 27. června 2012 20:03 |
|
|
Podle mně je naprosto typická, z jehličnanů bývají tmavší.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 27. června 2012 20:38 |
|
|
Jo, je to ona. Bohužel, dnes jsem s touto krásnou houbičkou měl velice nepříjmenou zkušenost, i když ne já osobně. Otec jedné známé sbíral růžovky a mezi ně se vloudila i tato muchomůrka (nevím kolik kusů). Smaženice prý byla výborná, následky už horší. Vše naštěstí díky zjištěné příčině otravy a včasnému zásahu lékařů dopadlo dobře.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 01. července 2012 20:19 Předmět: Muchomůrka tygroaná neboli pantherová. |
|
|
Mám dotaz? Jak se ona kde vyskytuje ta muchomůrka tygrovaná - pantherová? Já znám zde na Valachách místo, kde vím, že ji dříve či později najdu. Samozřejmě musí být vláha a pro ni příznivé podmínky. Ale co pozoruji, tak já ji na tom místě (podle jaký je rok) nacházím od cca od konce června až téměř do listopadu. A už asi 5 - 7 let. Samozřejmě ji znám i z jiných lokalit, ale, tam se vyskytujie více méně jen v určitou dobu nebo spíš velice nepravidelně - že někdy ji tam potkám tak 2 - 3 plodnice pak třeba dva - tři, čtyři roky vůbec ne. A přitom tam normálně rostou ty, jak se říká, "běžné" houby,které já tam normálně sbírám. A ty tam rostoou furt., akorát se ten či onen rok se tygoaná prostě nebjeví, Je to pro mne trochu záhada. Že, jeden rok na ton místě potkám cca 20 tygrovaných a druhý rok ani jednu,a přitom je ten druhý rok, jak se říká HOUBAŘSKÝ Jako ten ten před ním. Kdy roste doslova všechno.
To je věc,kterou jsem zatím nedokázal pochopit.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak