Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 31. října 2010 15:07 |
|
|
No tohoto ryzce jsem ještě neviděl, tak nemůžu poradit jestli je to on (i když tak vypadá), ale mrknul jsem do červené knihy a je tam označen NT, čili žádná extra vzácnost to není (teda jestli je to on)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
Zaslal: út 23. října 2012 17:31 Předmět: Lactarius sphagneti - Ryzec Rašeliníkový |
|
|
Dovolím si oživit jedno moje staré téma... Dnes jsem opět pořádně prověřil tyto ryzce rostoucí na stejném místě každým rokem. Mléko mírné, i když rozhodně ne chutné, mladé plodnice mají zřetelný hrbol, všechny plodnice pak mají zřetelně tmavý střed klobouku. Roste v okolí lesní stružky na neustále podmáčeném terénu v mechu (i když ne v rašeliníku). Mně to prostě na nic jiného než ten ryzec rašeliníkový nevychází.
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 24. října 2012 7:33 |
|
|
Jaké tam byly stromy?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
Zaslal: st 24. října 2012 13:07 |
|
|
st 24. října 2012 7:33 Bob napsal: |
Jaké tam byly stromy? |
koukám, že jsem to tu zapomněl uvést....
jedná se o smrčinu, kterou protéká již zmiňovaná stružka, kolem které v mechu roste tento ryzec
citace: |
tento ryzec by měl mít onen rýhovaný okraj klobouku, hlavně u starších plodnic. Jinak je to skutečně malý ryzeček, klobouk max.5cm, chuť mléka se udává jemná, po chvíli hořká někdy i pálivá. |
Rýhovaného klobouku jsem si bohužel nevšiml. Chuť by ale odpovídala. Nejdříve jemná, po chvíli jsem ale cítil v puse takovou nepříjemnou nahořklou chuť.....
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
|
|